top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in boeken: Tsjechië

Bijgewerkt op: 12 jan.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Nadat we alle toffe boekige plekjes in Praag hebben uitgelicht, willen we natuurlijk ook gaan kijken naar Tsjechische Literatuur. Het land heeft een aantal goede schrijvers voortgebracht, zoals Franz Kafka en Milan Kundera, maar ook zijn er een aantal toffe (fantasy) boeken die zich afspelen in de hoofdstad. Tijd om een duik te nemen in Tsjechische Literatuur!


Tsjechische Literatuur

Tsjechische Literatuur

Een van onze favoriete auteurs komt uit Tsjechië, namelijk: Franz Kafka! Ben je fan van absurde verhalen die aandoen als realisme, lees dan zeker Het Proces of De Gedaanteverwisseling van Kafka. In Het Proces wordt Josef K. veroordeeld en moet hij voor de rechtbank verschijnen. Waarvoor hij precies veroordeeld wordt, wil niemand hem vertellen. Wat volgt is een reeks bizarre gebeurtenissen, maar het mooie is dat alles voor waar aangenomen wordt en er wordt nergens stilgestaan bij de absurditeit van de realiteit. Het boek is een aanklacht tegen de bureaucratische rompslomp en dat de gewone burger nooit kan weten wat er nu precies gebeurt, en alles maar voor lief moet aannemen.


In De Gedaanteverwisseling verandert Gregor Samsa in een monsterachtig insect en zal hij vervolgens in deze gedaante zijn leven moeten doorbrengen. Wederom wordt er niet stilgestaan bij het waarom of hoe van deze metamorfose, het is nu eenmaal zo.


Een andere auteur die erg belangrijk is voor dit lijstje, is Milan Kundera. Zijn de ondraaglijke lichtheid van het bestaan is een prachtig boek waarin de Praagse Lente een belangrijk onderwerp is, alsmede de invasie van Tsjechië door de Sovjet Unie. Het is een boek dat je aan het denken zet. Het gaat heel erg in op de menselijke psyche en waarom mensen doen wat ze doen. De personages zijn goed uitgewerkt en dat geldt ook voor de verhaallijn. Een aanrader voor iedereen die houdt van psychologische verhalen.


Romans die zich afspelen in Tsjechië

Romans die zich afspelen in Tsjechië

Als je op zoek bent naar meer romans die zich afspelen in Tsjechië, dan is een boek dat we willen aanraden: The museum of broken promises (het museum van verbroken beloftes in de Nederlandse vertaling) van Elizabeth Buchan. Dit boek speelt zich zowel af in Praag, als in Berlijn en Parijs. Het verhaal gaat over beloftes en leven ten tijde van het IJzeren Gordijn. Het is een mooie, historische roman die een inkijkje geeft in hoe het leven er toen uitgezien moet hebben.


Een heel ander soort roman die zich afspeelt in Praag is Lights of Prague van Nicole Jarvis. In dit boek zijn er een heleboel monsters in de stad, zoals Pijavice (een soort vampiers). De lamplichters in Praag zijn tegelijkertijd de beschermers van de stad. Het boek is een spannend verhaal over goed en kwaad met een leuk jasje van Slavische mythologie.


Young Adult Boeken die zich afspelen in Praag

Een erg leuke young adult serie die zich afspeelt in Praag, is Daughter of Smoke and Bone van Laini Taylor (Dromendochter, in het Nederlands). Dit is een fantasy verhaal over Karou, die twee levens leidt. Ze is een kunststudent in Praag, maar tegelijkertijd lost ze ook klusjes op voor Brimstone, een monsterlijk wezen die ze haar familie noemt. Het is een spannende serie die je niet alleen door de straten van Praag leidt, maar ook door andere werelden.


Boeken om te lezen als je naar Tsjechië gaat

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page