top of page
Wordsworth icoon.png

William Wordsworth

William Wordsworth was een bekende Engelse dichter uit de romantiek. Zijn bekendste gedicht is waarschijnlijk 'daffodils'. Reis met Literaire Reizen door zijn prachtige gedichten en laat je inspireren door zijn woorden terwijl we je meenemen op een reis door zijn leven, zijn werk en de plekken die hem inspireerden.

Shop nu Wordsworth boekenleggers

Als echte poëzie fan je mooiste dichtbundels in stijl lezen? We hebben speciale William Wordsworth boekenleggers die perfect zijn voor je mooiste boeken. Shop ze nu voor slechts €2,- per stuk of als set van 3 voor maar €5,-

Het leven van William Wordsworth

William Wordsworth werd op 7 april 1770 geboren in het schilderachtige Lake District in Engeland. Hij was een Engelse dichter die bekend staat om zijn lyrische poëzie en zijn diepe verbinding met de natuur. Het Lake District inspireerde hem al vanaf jonge leeftijd. Zijn liefde voor de natuur zou een centraal thema worden in zijn werk.

William Wordsworth studeerde in Cambridge, maar hij schreef liever gedichten dan dat hij ze bestudeerde. Zijn eerste gedichten publiceerde hij in 1793 met de titels 'an evening walk' en 'descriptive sketches'. 

Wordsworth omringde zich graag met andere dichters. In 1795 ontmoette hij Samuel Coleridge, die een levenslange vriend zou blijven. Ze reisden samen, en publiceerden Lyrical Ballads gezamenlijk in 1798. Deze dichtbundel wordt vaak gezien als het begin van de Romantiek. Daarnaast had Wordsworth ook een goede relatie met zijn zus Dorothy. Ze ging vaak mee op reis en was zelf ook schrijfster, al zij het een stuk onbekender dan haar broer.

Image by Annie Spratt

De werken van William Wordsworth

William Wordsworth schreef dus samen met Coleridge de bundel Lyrical Ballads waarin een aantal van zijn bekendste gedichten staan, zoals I Wandered Lonely as a Cloud (Daffodils) en Tintern Abbey.

Zijn magnum opus echter, is The Prelude, een autobiografisch gedicht dat zijn gehele leven omvat. Hij vond het zelf niet goed genoeg om te publiceren, maar gelukkig heeft zijn familie het na zijn dood toch gepubliceerd. Dit boek is ook verschenen in een prachtige Nederlandse uitgave.

In de voetstappen van William Wordsworth

William Wordsworth werd dus geboren in Engeland, in het prachtige Lake District. Dit omvangrijke natuurgebied heeft hem op vroege leeftijd al weten te inspireren tot het schrijven van Romantische gedichten zoals onder andere het bekende I wandered lonely as a Cloud, die we hierboven al noemden, en Lines written in Early Spring.

Hij hield ook veel van reizen. Naast Engeland liet hij zich ook inspireren door natuurgebieden uit andere landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, onder andere voor zijn Prelude, maar ook voor andere gedichten haalde hij inspiratie uit de plaatsen en natuurgebieden die hij zag op zijn reizen.

Lake District.jpg
bottom of page