top of page
Dracula Icon.png

Bram Stoker

Reis met literaire reizen in de voetsporen van Bram Stoker, een auteur wiens naam synoniem staat voor de duistere en mysterieuze kant van de literatuur. We kennen deze Ierse schrijver vooral dankzij zijn creatie van 's werelds meest beroemde vampier: Graaf Dracula

Het leven van Bram Stoker

Bram Stoker werd geboren op 8 november 1847 in het schilderachtige Clontarf, Dublin, Ierland. Als kind werd hij geplaagd door ziekte en zwakte, maar hij vond ontsnapping in de wereld van boeken en verhalen. Zijn vroege passie voor literatuur en theater leidde hem naar een carrière als theatercriticus en manager, waar hij in aanraking kwam met enkele van de meest creatieve geesten van zijn tijd, zoals Henry Irving.

De ontmoeting met Irving veranderde zijn leven. Ze reisden samen en Stoker kwam in aanraking met verschillende culturen en mythen die zijn literaire werk zouden beïnvloeden. Interessant genoeg is hij nooit naar Roemenië gereisd, waar een groot deel van zijn beroemdste werk, Dracula, zich afspeelt.

Image by Lynn Kintziger

Dracula

Bram Stoker is het meest bekend geworden dankzij zijn meesterwerk Dracula. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1897 en is een van de meest beroemde en invloedrijke horrorromans aller tijden. Het boek heeft een grote invloed gehad op de populaire cultuur en het genre zelf.

Het verhaal gaat over Graaf Dracula die een huis wil kopen in Londen. De hoofdpersoon, Jonathan Harker, reist af naar Transsylvanië om de verkoop van het huis af te ronden. Hij weet niet wat hem te wachten staat in het kasteel van de vampier.

Dracula is geschreven in dagboekfragmenten, brieven en krantenknipsels en vertelt het verhaal van de jacht op Dracula vanuit verschillende perspectieven.

De reizen van Dracula en Jonathan Harker brengen ons van Transsylvanie naar Engeland en weer terug. Je kunt het dus ook lezen als een reisverhaal. We beschreven de reis in meerdere artikelen die je hieronder kunt vinden.

In de voetstappen van Bram Stoker

Bram Stoker werd dus geboren in Dublin, Ierland en heeft daar een groot deel van zijn jeugd doorgebracht. Hij reisde vaak naar het Engelse Whitby en naar het Schotse Cruden Bay. In 1878 trouwde Stoker met Florence Balcombe en het koppel verhuisde naar Londen

Andere werken van Bram Stoker

Hoewel Bram Stoker het meest beroemd is voor zijn Dracula, is dat niet het enige werk dat hij heeft geschreven. Hij schreef ook The jewel of Seven Stars (1903) dat zich afspeelt in egypte. Het verhaal is een mix van Egypthische mythologie, archeologie en bovennatuurlijke elementen. The lair of the white worm (1911) is een ander boek van Stoker, dat zich wat dichter bij huis afspeelt, namelijk in landelijk Engeland. Het is een mysterieus horrorverhaal dat is geïnspireerd door lokale folklore en legenden.

Ook The mysterie of the sea (1902) is in Engeland gesitueerd en beschrijft een zeereis van Ierland naar Engeland mét een vleugje bovennatuurlijke spanning. Ten slotte willen we The lady of the shroud (1909) nog noemen, dat zich in Kroatië afspeelt en gaat over een erfvloek.

Image by Igam Ogam

Literaire evenementen Bram Stoker

Bram Stoker Festival 25 - 28 oktober, Dublin

Ieder jaar wordt in Dublin in het laatste weekend van oktober het Bram Stoker festival georganiseerd. Het is bedoeld om Ierlands meest gevierde auteur in het zonnetje te zetten, maar het festival is inmiddels ook uitgegroeid tot een van de grootste kunstfestivals in Dublin. De website van het festival beschrijft het feest als volgt: 

Over the years, we’ve presented major outdoor spectacles and installations; intimate experiences on hallowed grounds; world premieres of new scores for classic films and award winning theatre productions; outdoor circus at night in dark, foreboding forests; comedy in nightclubs; choral ensembles in darkened libraries; food tours where participants dined on custom menus; elaborate banquets in sacred crypts.

Het is ieder jaar weer een bijzonder evenement. Ga naar de website voor meer informatie.

bottom of page