top of page
Lewis Carroll.png

Lewis Carroll

Lewis Carroll is de auteur van Alice's Adventures in Wonderland en het vervolg Through the looking glass. Wie was deze man? Waar gaat Alice in Wonderland eigenlijk over en wat zijn de belangrijkste thema's? We lichten het verder toe op deze pagina.

Het leven van Lewis Carroll

Charles Lutwidge Dodgson werd op 27 januari 1832 geboren in Daresbury, Engeland in het graafschap Cheshire. Een naam die vast wat belletjes doet rinkelen bij de Alice in Wonderland liefhebber. In 1851 vertrok hij naar Oxford om wiskunde te gaan studeren. Hij hield van puzzels, fotografie en kinderen. Het was ook hier dat hij de kleine Alice Liddell ontmoette, de dochter van de decaan, die de inspiratiebron zou worden voor een van 's werelds bekendste kinderboeken. 
 

Alice's Adventures in Wonderland

Alice icon.png

Alice's adventures in Wonderland is het meest bekende boek van Lewis Carroll, al heeft hij nog meer werken op zijn naam staan. Laten we eens inzoomen op dit populaire verhaal.

Alice's adventures in Wonderland is het verhaal dat Lewis Carroll vertelt aan de zusjes Liddell op een boottochtje over de Theems die ze samen maken. De kleine Alice is verrukt over het verhaal, en als cadeautje schrijft Carroll het verhaal voor haar op, met als titel Alice's adventures underground. Hij publiceert het boek in 1865 onder de naam Alice's adventures in Wonderland.


 

Het verhaal van Alice in Wonderland gaat over het kleine meisje Alice dat zich verveelt en opeens een konijn met een zakhorloge voorbij ziet rennen. Ze besluit het konijn te volgen, valt in een konijnenhol en komt zo in Wonderland terecht. Het is een fantasierijke wereld waarin ze bijzondere personages tegenkomt en verschillende avonturen beleeft.

Er zitten meerdere thema's in Alice in Wonderland. Dit absurdistische verhaal gaat over volwassen worden en over het wel of niet passen binnen bepaalde maatstaven die de maatschappij oplegt. Het boek heeft flink wat kritiek op de maatstaven en de manier van scholing van kinderen in de 19e eeuw. Het boek is rijk aan verbeelding en vervreemding.

Waar gaat Alice in Wonderland over?

Wat zijn de belangrijkste thema's uit
Alice in Wonderland?

Wat inspireerde Lewis Carroll om Alice in Wonderland te schrijven?

Voor het verhaal van Alice in Wonderland heeft Lewis Carroll inspiratie gehaald uit de wereld om hem heen. Hij schreef namelijk al vroeg en was dol op puzzels en woordspelingen. Sommige bekende elementen uit het Alice in Wonderland verhaal, bedacht hij al voordat hij Alice Liddell had ontmoet, zoals de muis met de 'long and sad tale'. Hij groeide op in Cheshire waar hij al inspiratie opdeed voor de Cheshire Cat. In zijn jeugd leerde hij al meerdere verhalen en legendes kennen die hij gebruikt heeft in Alice in Wonderland. Hij heeft dus zeker niet het hele  verhaal uit zijn duim gezogen tijdens het boottochtje, veel bouwstenen van het verhaal had hij al jaren liggen.

 

In onze reisgids In de voetsporen van Lewis Carroll bezoeken we alle plekken die belangrijk zijn geweest in het leven van de auteur van Alice in Wonderland en lichtten we precies uit waar hij zijn inspiratie allemaal vandaan gehaald heeft.
 

Oxford. UK.jpg
bottom of page