top of page

Bestemmingen

Nederland

Op deze pagina vind je alles over Nederland! Want ook in Nederland hebben wij toffe plekken om te bezoeken als boekenliefhebber! Van Amsterdam tot Giethoorn, van Maastricht tot Groningen. Er zijn genoeg mooie boekwinkels, bibliotheken en andere toffe literaire plekjes te vinden in ons kikkerlandje.

Verken Nederland samen met Literaire Reizen. Niet alleen Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door onze grachten en molens, ook buitenlandse auteurs zijn fan van Nederland. Reis je mee?Snel navigeren op deze pagina:
Nederlandse Literatuur - Literaire Reizen in NederlandDe mooiste plekken in Nederland
- Literaire agenda.

Lees al onze artikelen over Nederland

Ontdek Nederlandse Literatuur

Als je denkt aan Nederlandse literatuur, denk je aan realisme. De Nederlandse canon bestaat vooral uit witte, mannelijke auteurs die realisme schrijven: boeken over onderwerpen die iedereen zomaar kunnen overkomen. De laatste jaren is onze literatuur (gelukkig) een stuk diverser geworden en komen ook andere genres en nationaliteiten terug in de Nederlandse literatuur. We delen boekentips van eigen bodem met je.

 

Daarnaast is Nederland ook een inspiratiebron voor schrijvers van over de hele wereld. De sfeervolle grachten van Amsterdam, de molens van Kinderdijk, ze hebben zeker voor inspiratie gezorgd.

Ten slotte hebben we in Nederland ook een rijke jeugdliteratuurcultuur. Denk maar aan grote namen als Annie M.G. Schmidt, Guus Kuijer of Tonke Dragt.

Literaire Reizen in Nederland

Met Literaire Reizen door Nederland reizen betekent dat we op zoek gaan naar de mooiste boekwinkels, bibliotheken en andere bijzondere boekige plekjes tussen de grachten en de klompen.

Er zijn een aantal bijzondere plekken te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van boekwinkels of bibliotheken in een kerk, een boekencafé of een sprookjespretpark?

De mooiste plekken in Nederland

Nederland heeft prachtige plekken om te bezoeken, als toerist, maar zeker ook als toerist in eigen land. We reizen vaak af naar bijzondere bestemmingen, maar ook in Nederland valt veel moois te zien.

Onze hoofdstad is al lang geen geheim meer, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. In Amsterdam kun je wandelen langs de grachten, het huis van Anne Frank bezoeken, schommelen op de hoogste schommel van Europa of zwemmen in een bad met spekjes bij Wondr. Er zijn talloze musea te bezoeken. Iedereen kent het Rijksmuseum wel, maar wat dacht je van het Moco museum, het Van Gogh Museum of het KattenKabinet?

 

Als je ons vraagt wat onze lievelingsstad is, dan is dat Utrecht. Deze prachtige studentenstad heeft grachten die net zo mooi zijn als in Amsterdam, een gezellige sfeer, toffe winkels en is iets minder overladen met toeristen dan de hoofdstad.

Maastricht is een andere stad die zeker de moeite waard is. Met een prachtige boekwinkel, een ongedwongen sfeer en historische gebouwen is het een perfecte stad voor een dagje weg.

 

Geen zin in steden maar liever de natuur in? Ga wandelen op de Veluwe, waar je de heide in bloei kunt zien staan en uren ongestoord kunt wandelen. Bezoek de Amsterdamse Waterleidingduinen waar je vossen en herten kunt spotten of ga naar de Biesbosch, waar je met een boot het water op kunt gaan en bijzondere vogels en bevers kunt zien, als je geluk hebt.

Je kunt ook gaan eilandhoppen op de waddeneilanden, of een van de vele kastelen bezoeken die Nederland rijk is, zoals Slot Loevenstein, Kasteel Haarzuilens of Kasteel Groeneveld.

Naast deze plekken kun je natuurlijk ook een échte toerist spelen en op zoek gaan naar waar iedereen die niet uit Nederland komt naartoe gaat: de Keukenhof, Kinderdijk of Giethoorn.

Literaire Agenda Nederland

Hieronder vind je de leukste boeken evenementen en literaire feestjes in 2024 in Nederland.

Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival  18 - 21 januari, Den Haag 
Boekenbeurs Brabanthallen Den Bosch 26 - 28 januari, Den Bosch
Poëzieweek 25 - 31 januari
Nijmeegse Gedichtennacht 26 januari, Nijmegen
Nationale Voorleesdagen 24 januari - 3 februari
Geef een boek cadeau vanaf 2 februari, Nederland en België
Het Grote Gebeuren 10 februari, Groningen
Nederlandse boekenweek  16 - 24 maart 2024
Nacht van de literatuur 23 maart, Amersfoort
Geef een prentenboek cadeau vanaf 17 mei, Nederland en België
Poetry International Festival 7-9 juni Rotterdam
Dordtse boekenmarkt 7 juli, Dordrecht
Deventer Boekenmarkt 4 augustus, Deventer
Boekenweek voor jongeren 13 -22 september
Kinderboekenweek  5 - 16 oktober
Heel Nederland Leest November
Dickens Festival Deventer 14 en 15 december

bottom of page