top of page
  • Foto van schrijverMariska

Dracula - Literaire voetstappen in Engeland

Dit artikel kan spoilers bevatten over Bram Stoker's Dracula. Daarnaast kan het artikel ook affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Bram Stoker's Dracula is een prachtig, spannend avontuur over niemand minder dan Graaf Dracula. In een eerder artikel deelden we de literaire voetsporen van Jonathan Harker, de hoofdpersoon van het verhaal al, wanneer het boek begint in Transsylvanië. Vandaag gaan we verder kijken naar de voetsporen die Harker, Dracula en andere personages hebben achtergelaten in Engeland.


Dracula in Engeland

Van Roemenië naar Engeland - In de voetsporen van Dracula

Wanneer je denkt aan Dracula en de locaties waar het verhaal zich afspeelt, denk je waarschijnlijk eerder aan het iconische kasteel en Roemenië. En dat klopt ook, want dat is waar het eerste deel van het verhaal zich afspeelt. Maar het verhaal begint met dat Jonathan Harker naar Transsylvanië afreist om de verkoop van een huis in Londen af te ronden. Het is dan ook logisch dat het verhaal zich ook beweegt naar het Verenigd Koninkrijk.


De reis van Dracula van Roemenië naar Engeland

We kunnen de reis van Graaf Dracula volgen vanuit Transsylvanië naar Engeland omdat we weten dat hij op de Demeter mee vaart, in een kist in het dek. Hij zal dus niet veel mee krijgen van de reis...


De boot vertrekt in Varna, Bulgarije en steekt de zwarte zee over naar de Bosporus, die Turkije in tweeën splijt, door de Zee van Marmara naar de Dardanellen. Vanaf dan maken ze een flinke tocht naar Cape Matapan, wat bij Griekenland ligt. Vanaf dit punt heeft de bemanning al wel door dat er iets aanwezig is op het schip. Er verdwijnt iemand en er zijn waarnemingen van een vreemde man aan boord. Ze doorzoeken het hele schip, maar vinden niemand... Ze passeren Gibraltar en de tocht wordt steeds spannender, met mist, stormen en steeds meer bemanning die verdwijnt. Ze varen door de Golf van Biskaje en komen in de buurt van Engeland. Wanneer ze eenmaal in Whitby aankomen, is alleen de Kapitein nog in leven, maar hij sterft niet lang nadat het schip aangemeerd is.


De reis van Jonathan Harker van Roemenië naar Engeland

Niet alleen Graaf Dracula verlaat Transsylvanië, maar ook Jonathan Harker vindt zijn weg terug naar Engeland. Hij heeft zijn avontuur overleefd, maar ook maar nét, en de eerste keer dat we weer iets over hem horen is als een zuster in het St. Joseph and Ste Mary ziekenhuis in Budapest naar Mina Murray schrijft. Met een trein vanuit Klausenburg is hij naar Budapest gegaan en daar verblijft hij nu. Mina reist naar hem toe, vanuit Whitby naar Hull en dan met de boot naar Hamburg. Vanuit Hamburg ging ze met de trein naar Budapest. Wanneer Jonathan weer beter is, reist het stel ook weer terug naar Engeland.


Graaf Dracula in Whitby

Dracula in Whitby

Whitby is een kustplaats in North Yorkshire en hier speelt een groot deel van Dracula zich af. Het ligt zo'n 350 kilometer ten noorden van Londen. De eerste vermelding van Whitby is wanneer Mina Lucy ontmoet op het treinstation in de stad, en we krijgen meteen een mooie beschrijving:


"This is a lovely place. The little river, the Esk, runs through a deep valley, which broadens out as it comes near the harbour. A great viaduct runs across, with high piers, through which the view seems somehow further away than it really is. The valley is beautifully green, and it is so steep that when you are on the high land on either side you look right across it, unless you are near enough to see down. The houses of the old town - the side away form us - are all red-roofed, and seem piled up one over the other anyhow, like the pictures we see of Nuremberg. " (Stoker, 72)

Belangrijke plaatsen in het verhaal in Whitby zijn natuurlijk de haven waar Dracula aankomt. Ook het treinstation waar Mina aankomt wordt vermeld. Mina's favoriete plek is de begraafplaats, St. Mary's Churchyard, tussen Whitby Abbey en een oude kerk in. Dit is ook de plek waar de kapitein van de Demeter wordt begraven, maar niet voordat een processie de kist van Tate Hill Pier naar de begraafplaats draagt.


Whitby Abbey is ook nog belangrijk voor het verhaal. Mina beschrijft de abdij als volgt:


"It is a most noble ruin, of immensize size, and full of beautiful and romantic bits; there is a legend that a white lady is seen in one of the windows." (Stoker, 72)

Het is de plek waar Dracula aankomt, waar Lucy en Mina elkaar later opnieuw ontmoeten én het was ook de inspiratie voor de woning van Dracula in Londen: Carfax. Andere belangrijke plaatsen in Whitby voor Dracula zijn 7, The Crescent, een fictief adres waar Lucy en haar moeder verblijven. The Royal Hotel, waar Jonathan en Mina verblijven en de East Cliff is een prominente locatie in het verhaal waar de personages uitzicht hebben op de zee en Whitby abbey.


Graaf Dracula in Londen

Dracula in Londen

Graaf Dracula wil graag een huis kopen in Londen en dus is de hoofdstad van Engeland een belangrijke plaats in het boek Dracula. Het landgoed dat hij aanschaft is Carfax. Het landgoed is oud en verwaarloosd en er hangt een dreigende, duistere sfeer, die natuurlijk perfect is voor onze vampier. Het landgoed is helaas fictief, maar er wordt gezegd dat het gebaseerd is op Whitby Abbey. Meerdere personages wonen in Londen. Jonathan Harker woont hier zelf voordat hij naar Transylvannië reist. Mina Murray, de verloofde van Jonathan, woont ook in Londen, maar haar verblijfplaats wordt niet vermeld. Ze spendeert wel veel tijd bij haar vriendin Lucy Westenra die op 17 Chatham street woont. Deze straat en dit adres bestaan wel nog steeds in Londen. Een andere belangrjike verblijfplaats in Londen is de psychiatrische inrichting waar dokter John Seward werkt. Het is ook de plaats waar Renfield verblijft als patient. Waar de inrichting zich precies bevindt, wordt niet vermeld, maar het moet in de buurt zijn van Carfax, het landgoed van Dracula in Londen. Het Albemarle hotel is de plaats waar Lucy verblijft nadat ze "ziek" is geworden in Whitby. Het hotel bestond echt en was gevestigd op 15 Albemarle street in Mayfair. Helaas bestaat het hotel momenteel niet meer, maar het was een iconisce locatie in de tijd dat Bram Stoker Dracula schreef. Het hotel wordt ook genoemd in andere literaire werken, zoals Lady Windermere's Fan van Oscar Wilde en The heart of princess Osra van Anthony Hope. Ook het landgoed van Lucy en haar moeder wordt vernoemd, en heeft de naam Hillingham. Het is een groot landgoed met prachtige tuinen waar Lucy haar aanbidders; Dr. John Seward en Quincey Morris ontmoet. De precieze locatie wordt niet genoemd in het boek en het landgoed is dan ook fictief. Wanneer Jonathan Harker eindelijk terugkeert in Engeland, verblijft hij in Londen in het Great Eastern Hotel aan 40 Liverpool Street. Hier heeft hij zijn ontmoetingen met Van Helsing. Het was een groot, luxe hotel dat vandaag de dag nog steeds bestaat, al heeft het een andere naam gekregen: Andaz London Liverpool Street Hotel. Een laatste hotel in Londen dat belangrijk is, is The Berkeley, waar Van Helsing verbleef en ontmoetingen had met Dr. Seward. Het is een luxe hotel dat echt bestaat en gevestigd is op Wilton Place, Knightsbridge.

In het verhaal van Dracula ontsnapt er op een gegeven moment een wolf uit de Zoological Gardens in Londen, wat beschreven wordt in een krantenartikel. Deze dierentuin bestaat ook nog steeds, onder de nieuwe naam London Zoo. Ten slotte willen we ook Piccadilly nog noemen, en dan specifiek het adres Nr. 347. Het is de plek waar de grafkist van Graaf Dracula zich bevindt en waar de personages naar op zoek zijn.

Dracula in Engeland

Overige locaties in Bram Stoker's Dracula

De stad Exeter in Devon is belangrijk voor het verhaal omdat het de plek is waar de reis van Jonathan Harker begint. Ook speelt de stad een rol in de zoektocht naar Dracula. Jonathan Harker, Mina, Van Helsing en Dr. Seward reizen naar Exeter om de grafkist van Dracula te vinden, die van Whitby verscheept is naar Exeter.


Aan het einde van het verhaal vlucht Dracula weer terug naar Transsylvanië. Hij vaart met het schip Czarina Catherine mee van Doolittle's Wharf naar Galatz. Het is een fictieve kade in Londen, of een die wellicht vroeger wel bestaan heeft maar nu niet meer. De boot reist van Londen naar de zwarte zee, naar Gibraltar, de Dardanellen en vervolgens naar Galatz. De personages reizen hem achterna, maar niet per boot in de hoop sneller te zijn. Ze gaan naar Charing Cross, een kruispunt in Londen en vertrekken vanaf daar richting Parijs waar ze op de Orient Express stappen naar Varna. Met de trein reizen zij ook naar Galatz en vervolgens naar Veresti, vanaf waar ze een koets nemen naar de Borgo Pass waar het verhaal begon. Aan het einde van het boek doen de personages verschillende plaatsen aan om op wacht te staan voor Dracula, omdat ze niet precies weten langs welke route hij reist. Het verhaal eindigt bijna waar het begon: vlakbij het kasteel van graaf Dracula in Transsylvanië. Niet alleen Transsylvanië en het kasteel van Dracula zijn dus belangrijke locaties in het boek, ook verschillende steden in Engeland zijn iconische plekken waar belangrijke passages van het verhaal zich afspelen, namelijk in Whitby, Londen en Exeter.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page