top of page
  • Foto van schrijverMariska

Dracula - Literaire voetsporen in Roemenië

Bijgewerkt op: 5 mei

Welkom in Transsylvanië! Vandaag gaan we Jonathan Harker achterna. Jonathan Harker, een makelaar uit Exeter, reist af naar Transsylvanië om de koop van een huis in Londen af te ronden voor een klant. De klant is niemand minder dan Graaf Dracula en Jonathan weet nog niet wat hem allemaal te wachten staat.


Dracula - Literaire voetstappen in Roemenië

In dit artikel delen we alle toffe plekken in Roemenië waar je in de voetsporen kunt treden van Jonathan Harker in het boek Dracula. Belangrijk hierbij is wel dat Bram Stoker, de auteur van Dracula, nooit in Roemenië is geweest. De reis volgt daarom geen duidelijke route, al wordt dat wel geïmpliceerd in het boek. Harker reist vanaf München naar Wenen, naar Budapest en vervolgens naar Klausenburgh. Vanaf daar gaat hij naar Bistrita en neemt hij de Borgo Pass naar het kasteel van Dracula. Het kasteel echter, waar de verhalen op zijn gebaseerd, is volgens legendes Bran Castle. In het boek is dit een ritje met paard en wagen, maar eigenlijk is dit een meer dan 4,5 uur durende autorit. In plaats van een uitgebreide reisgids kiezen we er daarom voor om een artikel te wijden aan Dracula's bezienswaardigheden in Roemenië, waar we een aantal plekken uitlichten in plaats van een gehele route uit te stippelen.

Klausenburgh

We beginnen de reis in Roemenië in Klausenburgh, waar het verhaal van Harker begint, in de onofficiële hoofdstad van Roemenië. Deze stad staat ook wel bekend als Cluj-Napoca, of Cluj (spreek uit als Kloozh).


Dracula hotel in Klausenburgh

Harker verblijft in Dracula in het Hotel Royale. Dit hotel zelf bestaat niet, maar er is wel het Hotel Transilvania dat claimt de inspiratie geweest te zijn voor Hotel Royale omdat het het oudste hotel is in Cluj én het eerder de naam The Queen of England had (oftewel Royal). Het hotel heeft prijzen tussen de €50,- en €75,- per nacht afhankelijk van het seizoen.


In dit hotel kun je ook paprika hendl à la Bram Stoker eten, hét gerecht dat Harker als eerst beschrijft in zijn dagboek. Het is een traditioneel Karpatiaans gerecht; stoofpot met kip en paprika, officieel een Hongaars recept.

Wat is er te doen in Klausenburgh?

Jonathan Harker onderneemt niet veel activiteiten in Klausenburgh behalve eten en slapen. Je kunt ervoor kiezen om hetzelfde te doen, maar als je er toch bent is het wel net zo leuk om te zien wat de stad nog meer te bieden heeft. Een aantal bezienswaardigheden van de stad zijn Central Park, de botanische tuinen, het Unirii plein en de Dormition of the Theotokos kathedraal.


Bistrita

Op zoek naar Dracula in Roemenië - Literaire Reizen

Vanuit Klausenburgh neemt Harker een trein naar Bistritz en beschrijft het prachtige landschap waar hij doorheen reist:


All day long we seemed to dawdle through a country which was full of beauty of every kind. Sometimes we saw little towns or castles on the top of steep hills such as we see in old missals; sometimes we ran by rivers and streams which seemed from the wide stony margin on each side of them to be subject to great floods.” (Stoker, 14-15)

Deze stad heeft, net als Klausenburgh, verschillende namen in verschillende talen, en je kunt op je weg verschillende namen tegenkomen: Bistrita, Bistritz (Duits) of Beszterce (Hongaars).


Het leuke is dat je net als Harker een trein kunt nemen vanuit Klausenburgh die er 2 uur en 3 kwartier over doet om in Bistrita te komen. Een toffe manier om de reis van Dracula te volgen.


Wederom bestaat het hotel waar Jonathan Harker verblijft niet echt. Dit is namelijk het Golden Crone Hotel. (Grappig genoeg is er in Innsbruck wel een hotel met deze naam en bestaat er een game uit 2017 met dezelfde naam waar je vampiers moet verslaan.)


Wat is er te doen in Bistrita?

Harker besteed niet veel tijd in de stad zelf, maar gaat vrij snel met paard en wagen richting Bukovina en de Borgo Pass. Bukovina is een regio in de Karpaten, dat tegenwoordig de landsgrens van Roemenië en Oekraïne overlapt. In het Nederlands wordt het deel ook wel Beukenland genoemd. De Borgo Pass, een andere benaming is Tihuta Pas, is een bergpas in het Bârgău gebergte, in de Karpaten. De bergpas is beroemd geworden dankzij Dracula, omdat het de weg was naar zijn kasteel. Het prachtige landschap speelt een grote rol in Dracula en dus zeker de moeite waard voor een hike of fietstocht. Het verhaal is fictief en er is geen echt kasteel op deze bergpas te vinden. In 1989 is er daarom Hotel Castel Dracula gebouwd, maar deze is helaas tijdelijk gesloten. Het échte kasteel Dracula is veel zuidelijker te vinden en heeft de naam Bran Castle.


Bran Castle

Bran Castle - Kasteel Dracula in Roemenië

Het verhaal van Dracula is geen historisch verhaal. Hoewel Stoker een duidelijke setting heeft gekozen, bestaat er geen echt kasteel Dracula op de plek waar hij het verhaal zich laat afspelen. Om die reden is 1989 het Hotel Castel Dracula gebouwd, die we hierboven al noemden. Er is wel een kasteel in Roemenië dat zich laat dopen tot hét kasteel van Dracula, en dat is Bran Castle. Bram Stoker is nooit in Roemenië geweest en had dus geen duidelijk kasteel voor ogen toen hij het beschreef in zijn boek, maar de beschrijving doet wel erg denken aan Bran Castle:

“Suddenly I became conscious of the fact that the driver was in the act of pulling up the horses in the courtyard of a vast ruined castle, from whose tall black windows came no ray of light, and whose broken battlements showed a jagged line against the moonlit sky.” (Stoker, 26)

Stoker heeft voor zijn boek gebruik gemaakt van de Roemeense folklore waarin deze regio en Bran Castle wel veel gebruikt zijn. Zodoende wordt tegenwoordig aangenomen dat dit dus hét kasteel van Dracula is.

Bran Castle ligt dus nog meer dan 4,5 uur rijden vanaf bovengenoemde plaatsen. Een bezoekje aan het kasteel is wel echt een must voor iedere Dracula fan. Je kunt hier meer leren over de mythologie rondom de vampier. Je waant je helemaal in de sfeer van het boek als je hier rondloopt. Verder zijn er ook meerdere exposities, zoals over andere Roemenseense mythologieën en ook is er een heuse time tunnel.


In dit artikel hebben we alle toffe plekken in Roemenië uitgelicht om op zoek te gaan naar Dracula. Stap in Jonathan Harkers voetsporen in deze Dracula-reis, maar kijk uit voor mist en wolvengehuil...


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page