top of page
  • Foto van schrijverMariska

Het Engeland van Lewis Carroll

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Lewis Carroll was een bekende Engelse auteur. Hij schreef het kinderboek dat het meest vertaalde kinderboek zou worden, namelijk: Alice's Adventures in Wonderland. De protagonist van het verhaal, Alice, is gebaseerd op een meisje dat hij leerde kennen in Oxford, namelijk een van de dochters van de toenmalige decaan. Haar echte naam was Alice Liddell.

Alice's Adventures in Wonderland, verschillende edities

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel verschillende versies van Alice te vinden. Het originele boek kun je nog steeds in iedere boekwinkel kopen, maar ook zijn er meerdere verfilmingen en adaptaties gemaakt op basis van het geliefde verhaal. Met Literaire Reizen treden we in de voetsporen van onze favoriete auteurs om te zien welke plaatsen belangrijk waren in hun leven. Welke locaties hebben onze favoriete verhalen geïnspireerd, waar komen onze lievelingspersonages vandaan en hoe zijn de boeken tot stand gekomen? In dit artikel kijken we naar het leven en de locaties van Lewis Carroll. Wie was de auteur van Alice in Wonderland eigenlijk? Wie was de echte Alice en wat heeft een boottochtje over de Thames te maken met Alice in Wonderland? Welke bestemmingen waren belangrijk in het leven van Lewis Caroll en hoe hebben die plekken onze lievelingsboeken beïnvloed? Voor nog meer verdieping verwijzen we graag naar onze reisgids: In de voetsporen van Lewis Carroll, waarin we je uitnodigen zelf in de voetsporen van deze auteur te treden en op reis te gaan naar alle plekken die belangrijk waren in zijn leven en voor de geboorte van de kleine Alice in Wonderland.

Het Engeland van Lewis Carroll

Wie is de schrijver van Alice in Wonderland?

De schrijver van Alice in Wonderland is Lewis Carroll. Deze naam is echter een pseudoniem, zijn echte naam was Charles Lutwidge Dodgson. Eigenlijk was hij helemaal geen kinderboekenschrijver, maar wiskundige. Hij hield van puzzels, maar hij hield ook van kinderen. Hij had verschillende child-friends en een daarvan was de kleine Alice, die later de hoofdrol zou gaan spelen in het wereldberoemde kinderboek.


Wie was de echte Alice in Wonderland?

Alice in Wonderland icoon, het Engeland van Lewis Carroll

Toen Charles Dodgson achttien was, keerde hij naar Oxford waar hij de rest van zijn leven zou blijven. Hij studeerde daar en werd dominee en wiskundedocent. Naast puzzels was hij ook erg geïnteresseerd in fotografie en zo kwam het dat hij op een dag foto's aan het maken was van de kathedraal van Christ Church en daar Alice ontmoette. Alice was een van de dochters van de decaan van Christ Church en ze was daar aan het spelen. Misschien was ze zelfs wel bloemenkransjes aan het maken, wie weet. Zoals gezegd had Dodgson meerdere child-friends en ook de zusjes Liddell bevriendde hij. En zo kwam het dat hij de kinderen op een dag meenam op een boottochtje, waar hij voor het eerst het verhaal van Alice in Wonderland vertelde, met Alice Liddell in de hoofdrol.


Het Alice in Wonderland boottochtje

Het engeland van Lewis Carroll, auteur van Alice in Wonderland

Op 4 juli 1862 maakten Charles Dodgson, dominee Robinson Duckworth en de zusjes Liddell (Alice, Lorina en Edith) een boottochtje over de Thames. Dodgson vertelde graag verhalen en dus vertelde hij hier het verhaal van een meisje dat op een rivierbank zit en zich verveelt, tot ze ineens een konijn met een jasje voorbij ziet rennen. Als het konijn een zakhorloge tevoorschijn tovert, is ze helemaal verbijsterd en ze besluit achter het konijn aan te rennen, zo het konijnenhol in.


Alice Liddell speelt een hele duidelijke rol in het verhaal, maar ook de anderen in het bootje spelen een (kleine) rol in Alice in Wonderland, en dan met name in het stukje over de Caucus Race. De zusjes Lorina en Edith zitten hierin in de vorm van een Lory en een eaglet. Ook Duckworth zit in dit stuk van het verhaal, logischerwijs als een eend. Ten slotte kon Dodgson niet achterblijven en hij schreef zichzelf in het verhaal als de Dodo. Hij stotterde namelijk en wanneer hij zijn eigen naam uitsprak, bleef hij steken op de Do. Do-Do-Dodgson. En zo had ook hij een rol in het verhaal.


Later is het verhaal uiteraard nog gereviseerd en het verhaal wat verteld werd in het bootje is niet het uiteindelijke verhaal geworden. Omdat er zo'n grote interesse was voor Alice in Wonderland, is dit verhaal echter ook uitgebracht, onder de naam Alice's Adventures Underground, zoals de eerste versie van het verhaal heette.


Het Engeland van Lewis Carroll

Het Engeland van Lewis Carroll | Literaire Reizen

Natuurlijk heeft Charles Dodgson, aka Lewis Carroll, niet het gehele verhaal in één keer bedacht tijdens een kort boottochtje. Zijn hele leven heeft hij inspiratie opgedaan, en uit die inspiratie is Alice's adventures in Wonderland uiteindelijk geboren. Zo is hij al eerder in aanraking gekomen met een grijns zoals die van de Cheshire Cat, een wezen dat verdacht veel lijkt op de Jabberwocky en een mythe waarin een konijn altijd te laat is. In de reisgids: In de voetsporen van Lewis Carroll gaan we dieper in op deze inspiratiebronnen en mythen.


Zoals hierboven genoemd was Oxford en met name Christ Church een belangrijke plaats voor Lewis Carroll, maar er zijn meerdere plaatsen belangrijk geweest in zijn leven, zoals zijn geboorteplaats Daresbury in Cheshire, maar ook Croft-on-Tees en Londen waren erg belangrijk voor de kinderboekenauteur. Over deze en andere belangrijke plaatsen in het leven van de auteur van Alice in Wonderland kun je lezen in onze reisgids.


Reisgids in de voetsporen van Lewis Carroll

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page