top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken Nederland

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Nederlandse boeken, reizen in Nederland

Met Literaire Reizen reizen we door boeken naar nieuwe plekken om te verkennen. We zoeken boeken op die zich afspelen op onze vakantiebestemming, of boeken die ons meer kunnen vertellen over het land en haar geschiedenis. We kijken naar literatuur die belangrijk is geweest voor het land in kwestie. Grappig genoeg kijken we niet zo vaak naar ons eigen kikkerlandje.  De Nederlandse literatuur wordt ook wel de Nederlandse canon genoemd. Boeken die vroeger bij Nederlands op de leeslijst stonden. Kenmerkend voor de Nederlandse literatuur is het realisme en vaak is het shockeren om te shockeren (Turks Fruit van Jan Wolkers is hier een goed voorbeeld van). We moeten toegeven dat wij niet zo'n groot fan zijn van de Nederlandse canon en het realisme dat in veel literaire werken de boventoon voert. Vandaar dat we eerder naar andere landen kijken dan naar ons eigen Nederland. Maar ook Nederland heeft een literaire traditie en er zitten ook echt wel mooie boeken tussen, en ondertussen is het de hoogste tijd om ook deze boeken te benoemen op Literaire Reizen.


Nederlandse Literatuur

Het meest duidelijke boek dat op deze lijst moet staan is Het Achterhuis van Anne Frank. Het is een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben en het boek is een belangrijk stukje Nederlandse culturueel en literair erfgoed. Een aantal jaren geleden is er ook een prachtige graphic novel verschenen die het verhaal van Anne vertelt, gemaakt door David Polonsky. Een ander boek dat een belangrijk onderdeel uit de Nederlandse geschiedenis weergeeft, is Max Havelaar van Multatuli over het kolonialisme. Het is geen gemakkelijk boek, maar wel eentje die we willen benoemen. Van dit bekende boek is ook een graphic novel verschenen, gemaakt door Jos van Waterschoot. Een prachtig Nederlands literair werk is Hersenschimmen van Bernlef. Dit boek gaat over een man die gediagnosticeerd wordt met Alzheimer’s. Het interessante aan dit boek, is dat het vanuit hemzelf geschreven is, en hoe meer hij vergeet, hoe warriger het boek wordt, en daardoor krijg je als lezer een pijnlijk maar sterk beeld van hoe zwaar deze ziekte is. Geen makkelijk boek, maar wel erg mooi!


We willen ook het boek Confrontaties van Simone Atangana Bekono je niet onthouden. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, en won nog een aantal andere prijzen, en is een prachtig geschreven verhaal over racisme en vooroordelen. De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken is de eerste Nederlandstalige brievenroman. Het is een boek uit 1782 dat volledig in brieven is geschreven - 175 om precies te zijn. Het is een bijzonder werk en erg leuk om te lezen. Met deze boeken kijken we vooral terug, maar laten we ook eens vooruit kijken, met Klifi van Adriaan van Dis. Dit boek valt binnen het genre van de speculatieve fictie. Van Dis trekt bepaalde trends die hij in Nederland ziet door tot in het extreme. Hij snijdt allerlei thema's aan, zoals migratiepolitiek, klimaat en populisme. Het Nederland dat hij schetst, onder leiding van iemand die wel heel erg doet denken aan de vorige president van de VS, zet je flink aan het denken over waar ons kikkerlandje naartoe gaat. We willen ook Thomas Olde Heuvelt noemen, omdat hij een soort Nederlandstalige Stephen King is geworden. Hij is de grootste auteur binnen het fantasy/horror genre in Nederland en zijn boeken doen het in het buitenland ook erg goed. Hex is zijn eerste boek en speelt zich af in Beek, vlakbij Nijmegen.


Nederlandse boeken, reizen in Nederland

Nederlandse jeugdliteratuur

Een aantal van onze favoriete Nederlandse auteurs zijn jeugdboekenauteurs en daar willen we dus ook nog wat bijzondere aandacht aan schenken. Allereerst de koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur: Annie M.G. Schmidt kan natuurlijk niet ontbreken. Iedereen kent Jip en Janneke wel, Pluk van de Petteflet, Otje en Abeltje, maar onze favoriet blijft toch wel Minoes! Een andere grote jeugdboekenauteur van Nederlandse bodem is Edward van de Vendel. Hij heeft veel boeken op zijn naam staan, zoals Superguppie, Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (gedichten waar je wat aan hebt) en Misjka. Ook vertaalt hij veel bekende kinderboeken en is hij de oprichter van de slash/reeks, een serie boeken waarbij een bekende auteur gekoppeld wordt aan een jongere met een bijzonder levensverhaal. Het eerste boek schreef van de Vendel zelf samen met Anoush Elman met de titel De Gelukvinder over vluchtelingen. Echte klassiekers binnen de Nederlandse jeugdliteratuur zijn er ook, denk bijvoorbeeld aan De Koning van Katoren van Jan Terlouw of Brief voor de Koning van Tonke Dragt. Het zijn avontuurlijke ridderromans voor Nederlandse kinderen. Spannende verhalen die nog steeds erg geliefd zijn! Ten slotte, voor wie van mooie (en grote) prentenboeken houdt, raadden we Charlotte Dematons aan. Haar boek Nederland zou standaard in ieder klaslokaal in Nederland te vinden moeten zijn, met haar prachtige illustraties waarop je goed kan zien hoe mooi ons land is. Ook Alfabet willen we noemen, met op ieder pagina een uitgebreide illustratie van een letter van het alfabet. Andere toffe jeugdboekenauteurs die we nog willen noemen zijn Pieter Koolwijk, Paul Biegel en Anna Woltz.


Nederlandse boeken, reizen in Nederland

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page