top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boek van de week: The dictionary of Lost Words

Bijgewerkt op: 13 dec. 2022

Iedere maandag kiezen we een nieuw boek van de week, aanraders en pareltjes die we graag met jullie willen delen. Boeken met sterke personages, een goed plot en niet onbelangrijk voor Lire: boeken die zich afspelen in een bepaalde streek of regio en hier ook echt iets mee doen.


Het boek The dictionary of lost words van Pip Williams

Vandaag: Pip Williams en The Dictionary of Lost Words (Het boek van Vergeten Woorden in het Nederlands)

Waar speelt het zich af: Londen, Engeland, 1901


Dit boek stond al een flinke tijd op mijn lijstje, en toen ik het op onze cruise in de bibliotheek tegenkwam, kon ik hem dan ook niet laten staan. Ik las het boek bij het zwembad met een lemon mint no-jito naast me, ik las het in de bibliotheek kijkend naar de zee die voorbij ging en ik las het in de bar terwijl de rest van de cruisegangers op het dek zat. Toen ik het boek uit had, vond ik het zó goed dat ik besloot hem zelf aan te schaffen. En voila, de volgende dag kwamen we aan in Kiel, een niet al te spannende stad in Duitsland waar het leukste wat we tegenkwamen een boekhandel was, waar ze The dictionary of lost words verkochten. Het moest zo zijn, en hij ging mee naar huis.


Het boek gaat over het maken van de Oxford English Dictionary en over de ontbrekende rol van vrouwen in dit proces. Jarenlang werd er gedaan over het samenstellen, en een select groepje mannen bepaalden welke woorden er in het woordenboek terecht kwamen. Met als gevolg dat de woorden van de vrouwen, of woorden die niet gebruikt werden door de elite, niet in het woordenboek werden opgenomen. Pip Williams is op zoek gegaan naar deze woorden en het verhaal achter het ontstaan van het woordenboek. In het verhaal verweeft ze een dochter van een van de makers, een meisje dat langzaam opgroeit en haar eigen woorden verzamelt. Het verhaal is historische fictie en een erg belangrijk boek omdat je je als lezer realiseert hoe weinig invloed vrouwen hebben gehad in de geschiedenis en wat dat betekent voor onze huidige tijd. Maar tegelijkertijd is het niet een heel zwaar boek. Het is mooi geschreven, het leest vlot weg en de hoofdpersoon Esme is een fijn personage met wie je je gemakkelijk kunt identificeren. 


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page