top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekenparel: The Library of Legends

Bijgewerkt op: 12 jan.

Het leuke aan op zoek gaan naar boeken die zich in een bepaalde stad of bepaald land afspelen, is dat je veel mooie nieuwe boeken tegenkomt die je anders waarschijnlijk niet snel zou ontdekken. Wij ontdekken op deze manier ontzettend veel nieuwe titels en willen onze leestips dan ook maar al te graag met jullie delen. Zo ook het volgende boek: The Library of Legends van Janie Chang.

Janie Chang - The library of legends

Janie Chang - The Library of Legends

Waar Speelt het zich af: China


Dit boek speelt zich af in 1937 tijdens de oorlog tussen China en Japan. De hoofdpersoon, Hu Lian, is een studente aan Minghua University in Nanking en we volgen haar reis in dit verhaal. Wanneer er bommen beginnen te vallen is het zelfs op de universiteit niet meer veilig. Lian en andere studenten besluiten de universiteit te verlaten en terug te keren naar huis. Wanneer het treinstation echter gebombardeerd wordt, is het te onveilig om naar hun ouders te reizen. Samen met Liu Shaoming (ook wel Shao genoemd) en zijn bediende Sparrow, keert Lian terug naar de universiteit. Er wordt besloten om de universiteit te evacueren. De studenten, docenten en andere werknemers moeten een reis maken naar veiligheid. Ze lopen 1000 mijlen op weg naar het westen van China waar het hopelijk veiliger is. Het bijzondere aan dit verhaal is dat de studenten een schat aan waarde met zich meedragen. De universiteitsbibliotheek was namelijk de plek waar de Library of Legends bewaard werd: een 500 jaar oude collectie aan Chinese mythen en legenden die een belangrijk onderdeel uitmaken van het Chinese cultureel erfgoed. Voor het behouden van de intellectuele en culturele geschiedenis van China is het van uiterst belang dat deze boeken ook in veiligheid worden gebracht, en dus nemen de studenten en docenten ieder één boek met zich mee op hun reis naar veiligheid. Hiermee licht auteur Janie Chang een voor velen onbekend onderdeel van de geschiedenis van China uit, namelijk hoe de studenten ervoor zorgden dat deze boeken bewaard werden, op hun eigen reis naar veiligheid. Het laat zien (en dit wordt ook letterlijk benoemd) dat het voor de toekomst van China belangrijk is dat ze hun culturele identiteit niet kwijtraken in deze oorlog, en hoe belangrijk een literaire geschiedenis kan zijn voor de identiteit van een land.


Dit resulteert in een prachtig verhaal waarin de oorlog een belangrijk thema is, waarin geschiedenis met mythologie wordt verweven in een ontroerend verhaal. Koop het boek direct bij je boekhandel.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page