top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in Lissabon

Vorige week zijn we begonnen met het verkennen van een nieuw Europees land, en wel Portugal! We hebben de tofste boeken die zich in Portugal afspelen al voor je uitgezocht en vandaag gaan we kijken naar de leukste plekken om te bezoeken in de hoofdstad, namelijk: Lissabon.

Boekige plekjes in Lissabon - Literaire Reizen

De mooiste boekwinkels in Lissabon

Bertrand Bookstore in Lissabon

In Lissabon kun je de ouste boekwinkel ter wereld vinden: Bertrand Bookstore is opgericht in 1732. Tegelijkertijd is het ook de grootste boekwinkel van Portugal en dus zeker weten een bezoekje waard voor alle boekenwurmen! Het is een prachtige winkel met een mooi aanbod aan Engelse boeken. Vlakbij de winkel wordt ook iedere zaterdag een boekenmarkt gehouden, de Feira dos Alfarrabistas. Een lust voor het oog, maar de meeste boeken zijn wel in het Portugees. De mooiste boekwinkel van Lissabon is Ler Devagar. Deze winkel is gevestigd in een oude drukkerij. Je vindt de winkel in de LX Factory, een industrieel complex met meerdere winkels. Het is een populaire toeristenhotspot. De boekwinkel wordt dan ook wel de LX Factory Library genoemd, maar de officiële naam is Ler Devagar, wat 'Langzaam Lezen' betekent. Geniet van de rijen aan boeken en de kunst die aan het plafond hangt in deze prachtige winkel.


De op één na oudste boekwinkel in Portugal is ook echt een plaatje om te zien. Als je Livraria Férin binnenstapt, is het net of je een knusse woonkamer inloopt. Een woonkamer gevuld met boeken!


Lissabon voor boekenliefhebbers - Literaire Reizen

De mooiste bibliotheken in Lissabon

De Biblioteca São Lázaro is de oudste bibliotheek van de stad en tegelijkertijd ook een van de mooiste. Met prachtige kasten, een sprookjesachtige wenteltrap en een mooie kroonluchter is dit precies hoe een bibliotheek eruit zou moeten zien.


Bovengenoemde bibliotheek mag dan de oudste zijn, het is niet de grootste. Dat is namelijk de Biblioteca Nacional de Portugal, de grootste bibliotheek van Portugal. Misschien wel de mooiste bibliotheek in Lissabon, is Biblioteca da Academia das Ciências. Deze academiebibliotheek heeft plafondschilderingen en is op zichzelf al een prachtig kunstwerk. Ook deze bibliotheek wil je dus zeker op je Lissabon-lijstje zetten! Dat geldt ook voor Biblioteca da Cruz Vermelha, die naast het museum for ancient art gevestigd is. Je kijkt je ogen uit!


Literaire Musea in Lissabon

José Saramago Foundation - Literaire reizen

In Lissabon vindt je de José Saramago Foundation, wat geheel gericht is op Portugal's grootste auteur. Saramago won de Nobelprijs voor de literatuur in 1998 en is een gevierd Portugees auteur. Wij zijn zelf ook groot fan. Sterker nog, we leerden hem en zijn werk kennen in dit museum. Hier leer je meer over het leven van de auteur en in de boekwinkel zijn zijn boeken in verschillende talen verkrijgbaar.

Portugal's andere grote auteur, Pessoa, krijgt uiteraard ook zijn eigen museum. Casa Fernando Pessoa is het huis waar de auteur de laatste 15 jaar van zijn leven heeft gewoond. Zie het huis en leer meer over zijn leven in dit museum.


Lissabon voor boekenwurmen - Literaire Reizen

Boekige hotels in Lissabon

In Lissabon kun je ook toffe boekige hotels vinden! Het Be Poet Baixa Hotel viert de bekende Portugese dichters. Perfect om te verblijven voor iedere boekenliefhebber! De prijzen zijn rond de €120,- per nacht, €160 rond het hoogseizoen.


Fernando Pessoa krijgt zijn eigen hotel, het Lisboa Pessoa Hotel is volledig geïnspireerd op het leven van de bekende auteur. Ze bieden zelfs literaire tours aan waarmee je in de voetsporen van Pessoa kunt treden in Lissabon. De kamers zijn hier wel wat duurder, rond de €200,- per nacht, en de prijzen gaan omhoog in het hoogseizoen tot zo'n €270,- per nacht.


Meer boekige plekjes in Lissabon

Het boekencafé Coffee Library wil je niet missen. Niet alleen kun je koffie drinken tussen de boeken, ze hebben hier ook de lekkerste donuts in de stad!

In dit artikel hebben we de leukste boekwinkels, bibliotheken, literaire musea en boekige hotels in Lissabon voor je opgezocht. Zo heb jij je reisplan al klaar om naar deze toffe stad in Portugal te reizen! Wil je je nog beter voorbereiden op je reis, duik dan alvast de Portugese literatuur in!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page