top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Portugal

Bijgewerkt op: 12 jan.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer. Het is tijd om weer een nieuw literair land in te duiken, en dit keer reizen we in boeken af naar Portugal! Vandaag gaan we kijken naar de beste literaire auteurs uit Portugal en toffe boeken die zich in het land afspelen.

Portugese Boeken - Literaire Reizen

Portugese Literatuur

Een auteur die wij zelf ontdekt hebben toen we op reis waren naar Lissabon, is José Saramago. In zijn museum kwamen we een Nederlandse vertaling van Blindness tegen (De stad der blinden) en het voelde als een goede reden om het boek te kopen. Inmiddels zijn we zo’n 5 boeken verder en nog steeds fan van deze auteur. Saramago’s schrijfstijl kan soms wat droog of langdradig zijn, maar de verhalen zijn ontzettend sterk. Saramago heeft ook de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen. In De Stad der Blinden beschrijft Saramago wat er gebeurt als mensen plotseling blind worden. Het is een rauw, pervers inzicht in hoe de menselijke geest kan werken. Andere werken van hem zijn The Double (de man in duplo in het Nederlands) waarin een man een film kijkt en ineens zijn dubbelganger in deze film ziet spelen. In Death at intervals (Het verzuim van de Dood in de Nederlandse vertaling) is de hoofdvraag: wat gebeurt er als mensen opeens stoppen met sterven? De werken van Saramago zijn boeken waar je voor moet werken, maar dat maken ze des te meer de moeite waard.


Een andere auteur die we willen noemen is Fernando Pessoa. Ook hij is een groot Portugees auteur. The book of the disquiet (Het boek der Rusteloosheid) is een erg sterk boek, maar niet gemakkelijk te lezen. Het boek bestaat uit korte passages die briljant en inzichtelijk zijn, maar ze zijn vaak ook deprimerend en melancholisch. Het gevoel van het boek komt heel sterk over op de lezer, wat erg knap gedaan is.


Een beroemde dichter uit Portugal is Luís de Camões. Zijn bekendste werk is De Lusiaden waarin het verhaal van Vasco da Gama wordt verteld. Het verhaal wordt ook wel gezien als hét nationale epos van Portugal. Het lijkt op Homerus’ Odysee en vertelt een belangrijk onderdeel in de Portugese geschiedenis.


Romans die zich afspelen in Portugal

Nachttrein naar Lissabon - Boeken die zich afspelen in Portugal

Een prachtige roman die zich afspeelt in Portugal is Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier. Het is een intrigerend, filosofisch verhaal over de docent Gregorius die plotseling, nadat hij een Portugese vrouw ziet en een Portugees boekje tegenkomt in een boekwinkel, besluit naar Portugal te vertrekken. Hij heeft nog nooit iets spontaans gedaan in zijn leven, tot nu toe. Het boekje grijpt hem aan. Het is een verhaal van Amadeu de Prado en raakt hem zo dat Gregorius in Lissabon op zoek gaat naar sporen van deze auteur. Het boek behandelt grote vragen over het leven maar gaat tegelijkertijd ook over de Portugese revolutie van 1974. Het is een prachtig verhaal dat je aan het denken zal zetten.


Een zonniger boek is 300 days of Sun van Deborah Lawrenson. Dit boek speelt zich af in Faro in Portugal en bevat twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn is het verhaal van journaliste Joanna die haar relatie ontsnapt en naar Portugal vlucht. Daar ontmoet ze Nathan en samen gaan ze op onderzoek uit naar een kidnapping van twintig jaar geleden. In haar onderzoek komt Joanna in aanraking met een boek dat The Alliance heet, het verhaal van een Amerikaans koppel dat tijdens de tweede wereldoorlog in Portugal is. Dit is de tweede verhaallijn uit het boek. Het is een mooi verhaal en de auteur weet Faro prachtig over te brengen. Als lezer waan je je helemaal in dit zonnige gebied.


Jeugdboeken die zich afspelen in Portugal

De kusttram - Portugese Boeken - Literaire Reizen

Een lief prentenboek dat zich afspeelt in Lissabon is De Kusttram van Davide Calì en Magali le Huche. In dit verhaal rijdt er een bijzondere tram door de straten van de stad, want de bestuurder Amadeo brengt mensen bij elkaar. Hij ziet koppels die nog net geen stelletje zijn en weet precies hoe hij zijn tram moet besturen om ze bij elkaar te brengen. Een rem hier, wat extra gas daar... Maar dan gaat Amadeo met pensioen. Een schattig prentenboek over trambestuurder die voor Cupido speelt, met ook prachtige illustraties van Lissabon en de herkenbare trams.


Boeken om te lezen als je naar Portugal reist

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page