top of page
  • Foto van schrijverMariska

De acht mooiste bibliotheken van Nederland

Vorige week hebben we gekeken naar de 10 beste boekwinkels van Nederland, waar we onze favorieten winkels uitlichtten. In de meeste steden kijken we voor 'boekige plekjes' vaak naar boekwinkels en bibliotheken en dus kunnen we voor Nederland niet achterblijven. Want ook ons eigen land heeft een aantal prachtige bibliotheken die je echt wil bezoeken. In dit artikel lees je onze aanraders!


Utrecht

In het hartje van Utrecht, op het Neude, kun je de nieuwe bibliotheek vinden. Deze bibliotheek is gebouwd in het voormalig postkantoor. Dit gebouw wordt ook wel het mooiste gebouw van Utrecht genoemd en dat is niet vreemd. Vooral de centrale hal is echt een eyecatcher met een kerk-achtige layout, glas in lood ramen en een prachtige lichtinval. Deze bieb is zeker een bezoekje waard!


Korenbeurs, Schiedam

Ooit gehoord van een parkbibliotheek? In Schiedam vindt je er een! Deze bibliotheek is dé perfecte plek voor iedereen die van lezen en planten houdt, want dit monumentale pand staat vol met planten. Ze zijn geïnspireerd door Cicero, die zei:


If you have a garden and a library, you have everything you need

De handelingenkamer, Den Haag

Deze bibliotheek is vergelijkbaar met de Cuypersbibliotheek, maar ligt in Den Haag. Dit is waar de handelingen (de notulen en verslagen) van de Eerste en Tweede Kamer opgeslagen worden. De bibliotheek is niet vrij toegankelijk maar is op sommige momenten wel geopend voor publiek, bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendag.


Lochal, Tilburg

De meningen zijn verdeeld over deze bibliotheek. Hij is gebouwd in de Spoorzone en heeft een fabrieksachtige uitstraling. Wij zijn zelf eerder fan van bibliotheken zoals bovengenoemden, maar omdat deze bieb wel heel veel prijzen wint, wilden we hem toch op het lijstje zetten zodat je voor jezelf kunt bepalen of hij thuis hoort op dit lijstje.Rijksmuseum, Amsterdam

Gevestigd in het rijksmuseum vindt je de Cuypersbibliotheek. Hoewel deze bieb alleen bedoeld is voor onderzoekers en je dus niet zelf tussen de kasten kunt gaan zitten snuffelen, is het wel een echte eyecatcher waar je zeker even wil kijken en misschien een selfie wil maken. Koop een ticket voor het Rijksmuseum, volg de route en je vindt de bieb vanzelf!


De Petrus, Vught

We zagen al een aantal boekhandels die gevestigd zijn in oude kerken, dus waarom zou dit niet ook kunnen bij een bibliotheek? De bieb in Vught heeft haar intrek genomen in de voormalige Petrus Kerk en het resultaat is echt een plaatje!


Teylers Museum, Haarlem

Het Teylers museum is zelf al gevestigd in een prachtig gebouw, en in 1878 werd er ook nog een indrukwekkende bibliotheek bijgebouwd waar je hart sneller van gaat kloppen. Zowel het museum als de bibliotheek zijn een bezoekje waard als je van mooie plekken houdt.


DokDelft

DokDelft is een bieb waar we zelf erg groot fan van zijn. Dat komt voor een groot deel door hoe de collectie is opgebouwd. Ze hebben hier namelijk een ander systeem, met doorgaande leeslijnen die terug te zien zijn in de kasten. Zoek de bibliotheekkasten die eruit zien als Delftse huisjes of vindt de Wegisweg!48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page