top of page
  • Foto van schrijverMariska

De tien beste boekwinkels van Nederland

Literaire Reizen stelt voor jou lijstjes samen met de tofste boekige plekjes voor op vakantie. De mooiste boekwinkels, bibliotheken, literaire musea en boekige festivals op de leukste vakantiebestemmingen. Maar soms vergeten we dat Nederland ook erg mooi kan zijn en dat vakantie in eigen land ook helemaal nog niet zo verkeerd is. En wat die boekige plekjes betreft, ook daar hebben we er genoeg van. Daarom een lijstje van de tien beste boekhandels in Nederland.Dominicanen, Maastricht

Deze boekwinkel is zo mooi dat hij zelfs op veel 'buitenlandse' lijstjes pronkt met de mooiste boekwinkels ter wereld. En dat is ook niet zo gek. Deze winkel is gesitueerd in een eeuwenoude kerk en het resultaat is betoverend. Ze hebben ook een erg fijne collectie, met onder andere een groot aanbod aan tweedehands boeken. Ook kun je in deze boekwinkel/kerk een kopje koffie drinken als je even pauze wil van het shoppen. Onze tip: neem buiten plaats na het shoppen, want vlak naast de kerk zit een zaakje waar je lekkere wafels en sangria kunt krijgen!


Lattes & Literature, Breda

Een kop koffie, een goed boek en een tof bordspel, meer heb je niet nodig volgens deze winkel. Behalve misschien nog toffe boekige hebbedingetjes. Wij zijn in ieder geval fan van deze winkel, zeker voor kerstcadeautjes, maar ook voor cadeautjes voor onszelf. Ze hebben een mooi, gevarieerd aanbod.


Donner, Rotterdam

In deze prachtige, grote boekwinkel vind je vaak wel wat je zoekt. En je komt ook zeker boeken tegen die je niet zocht, maar niet meer kunt terugleggen als je ze eenmaal gevonden hebt. Bij Donner zijn ze erg goed in pareltjes opsporen en ze aan de man brengen. Sla de tafels met tentoongestelde boeken dus zeker niet over.Van der Velde in de Broeren, Zwolle

Eerder heette deze winkel Waanders in de Broeren, een prachtige boekwinkel in het centrum van Zwolle die net als Dominicanen in een oude kerk gevestigd is. Wij vinden deze stiekem nog net iets mooier, met haar muurschilderingen en het tentoongestelde orgel. Ook in deze winkel vind je meerdere verdiepingen aan prachtige boeken.


Paagman, Den Haag

Dit is een fijne, rustgevende winkel met haar mooie witte uitstraling. Ze hebben een breed assortiment en voor ieder wel wat wils! De winkel zelf zit ook in een prachtig pand tegenover de Tweede Kamer. Bezoek zeker ook de kinderboekhandel Villa Paagman: De grootste kinderboekhandel van Nederland.


De-Vries-van-Stockum, Haarlem

Deze prachtige winkel in Haarlem willen we je niet onthouden. Hij doet denken aan de boekwinkels die we op vakantie vaak tegenkomen, maar deze winkel zit gewoon in Nederland! Gevestigd in een prachtig pand, maar ook de binnenkant van deze winkel is erg mooi en huiselijk, met haar stenen muren.


Scheltema, Amsterdam

Gevestigd in hartje Amsterdam zit Scheltema, een boekwinkel waar je uren kunt rondlopen. Met een stuk of vier verdiepingen en uitgebreide collecties, ben je hier wel even zoet. En mocht je toch niet kunnen vinden wat je zoekt, dan zijn de Waterstones en de American Book Center niet ver weg.


Broese, Utrecht

Natuurlijk kan onze favoriete stad niet ontbreken op dit lijstje, en onze favoriete boekhandel al helemaal niet. Utrecht heeft veel mooie boekhandels (bijvoorbeeld Savannah Bay en Bijleveld) maar Broese Boekverkopers blijft toch wel onze favoriet. Ze hebben een mooi aanbod en een fijn, kleurrijk interieur dat je uitnodigt om een kopje koffie te drinken terwijl je naar al je mooie nieuwe boeken kijkt.


Van Piere, Eindhoven

Tsja, eigenlijk zijn we vooral fan van de meeste boekwinkels omdat ze zo groot zijn en een mooi aanbod hebben, waardoor je altijd wel iets tofs kunt vinden. Dus bij iedere winkel zeggen we een beetje hetzelfde. Van Piere is ook zo'n winkel. Van bovenaf kun je mooi de gehele winkel in kijken, en je ogen vinden telkens weer wat leuks om op te fixeren. Een prachtige collectie in een prachtige winkel.


Adr. Heinen, 's Hertogenbosch

Dit is ook een van onze favorieten. De winkel lijkt in eerste instantie niet heel groot, maar er zijn telkens gangetjes waar je doorheen kunt om weer in een nieuwe kamer vol boeken te komen. De winkel is groter dan je denkt, en daar houden we wel van. En ook hier geldt weer: wat een prachtige collectie!


Dit waren onze favorieten 10 boekwinkels van Nederland, maar er zijn nog zoveel andere mooie plekjes om te bezoeken! Laat vooral ook weten wat jouw lievelingswinkels zijn!59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page