top of page
  • Foto van schrijverMariska

Het Dickens Festijn in Deventer

Ieder jaar wordt in Deventer het Dickens Festijn georganiseerd. Charles Dickens was een 19e eeuwe Engelse auteur, bekend van bijvoorbeeld Oliver Twist, A Christmas Carol en Great Expectations. Hij leefde in de Victoriaanse tijd, een tegenstrijdige tijd van grote rijdom en flinke armoede. Deze sfeer is voelbaar in de boeken van Dickens. Het prachtige Deventer wordt in december omgetoverd tot een Victoriaans dorp dat zo uit de boeken van Dickens lijkt te komen. En dit jaar waren wij erbij.


Dickens Festijn Deventer | Literaire Reizen

Het Dickens Festijn wordt ieder jaar gevierd in Deventer, een leuke stad met schattige steegjes en leuke winkeltjes. En het is juist in deze steegjes dat het festijn zich afspeelt. Overal zijn kraampjes met leuke items of lekker eten. Er hangt de gezellige sfeer van een ouderwetse kerstmarkt. En natuurlijk zijn de winkels ook open en verkleden de winkeliers zich ook in Victoriaanse kledij, wat het hele festijn nog bijzonderder maakt. Maar dat is nog lang niet alles...


Om de haverklap kom je personages tegen uit de boeken van Dickens. Een schoolklas vol kinderen uit Nicolas Nicklely, de geest van Jacob Marley uit A Christmas Carol, schoorsteenvegers, straatkinderen en misschien loop je zelfs de Dood wel tegen het lijf! Wees niet bang om aangesproken te worden door een meisje met een bord halfvol pap, een schoorsteenveger die vindt dat je er te rijk uitziet, of een edelman die je kleding bekritiseert. De acteurs zitten erg goed in hun rol en brengen de werken van Dickens tot leven tijdens het Dickens festijn.


Naast het tegenkomen van personages uit de boeken van Charles Dickens, kun je ook een audiotour volgen. Vanaf de Walstraat kun je luisteren naar een theatraal hoorspel met verschillende scènes uit verschillende boeken van Dickens. Het festijn was afgelopen weekend en kun je volgend jaar pas weer bezoeken, maar de Dickens Walk is nog te bewandelen t/m 30 december.


Dickens Festijn Deventer, Literaire Reizen

Ten slotte vindt je in Deventer ook het Charles Dickens Kabinet. Een klein museum dat je kunt vinden in de Walstraat waar je een mooie collectie eerste drukken, kostuums en prenten kunt bewonderen.

Meer informatie over het Dickens festijn vindt je op de website. De Dickens walk kun je nog bewandelen tot 30 december 2023 en volgend jaar vindt het festijn plaats op 14 en 15 december.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page