top of page
  • Foto van schrijverMariska

Koffer Column: waarom ramsj tof is


Vanaf vandaag starten we met een nieuw onderdeel en nemen we afscheid van het boek van de week. In plaats daarvan gaan we nu een boek van de maand delen en schrijven we iedere maand een column getiteld Koffer columns.


Waarom Ramsj tof is

In Nederland hebben we al jaren de vaste boekenprijs, waardoor een Nederlandstalig boek overal in het land dezelfde prijs heeft. Dat is fijn voor de auteurs en uitgeverijen, maar wellicht iets minder voor lezers, want daardoor kunnen Nederlandse boekwinkels geen stuntprijzen bieden, en hebben we ook geen fijne acties zoals de buy one, get one half price wat ze bij de Waterstones wel kunnen doen.


Maar wat we wel hebben, is ramsj. Om ruimte te maken voor nieuwe boeken, moeten uitgevers soms de keuze maken om boeken op te ruimen. Deze worden dan verramsjt, wat wil zeggen dat ze onder een gunstigere prijs te koop aangeboden worden. Je vind ze in boekhandels vaak op aparte tafels of kasten. Het zijn nog steeds nieuwe boeken die er goed uit zien, maar ze zijn vaak een stuk goedkoper.

Afgelopen week gingen we weer eens naar Broese Boekverkopers, de leukste boekwinkel van Utrecht, op zoek naar nieuwe aanwinsten voor de boekenkast. Bij de kast met jeugdboeken kwam ik Giselle tegen, een prachtig prentenboek van Charlotte Gastaut dat het verhaal van de beroemde opera vertelt. Het boek heeft prachtige illustraties en papieren uitsnedes. Het is echt een plaatje om te zien, en dat voor een mooie ramsj prijs van €7,90. Enthousiast geworden liep ik naar de afdeling waar nog meer afgeprijsde boeken lagen. Er lag veel moois tussen maar waar mijn oog meteen naar getrokken werd, waren deel 2 en deel 3 van de serie Silber van Kerstin Gier. Deel 1 heb ik met plezier gelezen en nu heb ik voor een mooie prijs ook deel 2 en 3 in huis! Ik heb de ramsj weer herontdekt. Toen ik afgelopen weekend mijn verjaardag vierde, viel het een vriendin op dat we een erg dikke bijbel in de boekenkast hebben staan. Ook dit was jaren geleden een ramsj boek. Ik ben niet gelovig, maar de illustraties van Rebecca Dautremer waren zo mooi dat ik ook dit boek niet heb kunnen laten liggen.

Hernieuwde liefde voor de ramsj boeken dus, want mooie boeken met flinke korting, daar zeg ik geen nee tegen!


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page