top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Spanje

Bijgewerkt op: 30 jan.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Ah, Spanje. We denken er al gauw aan wanneer we ervan dromen het koude, klamme Nederland te verlaten voor een korte vakantie naar de zon. En wat is dan een betere manier om te dromen, dan een boek erbij te pakken dat zich afspeelt onder de Spaanse zon? In dit artikel lees je onze aanraders voor boeken die zich afspelen in Spanje.


Spaanse Literatuur

Een bekende naam binnen de Spaanse literatuur is Miguel de Cervantes, zijn bekendste werk is Don Quichot de la Mancha. Het boek is inmiddels een klassieker. Hoofdpersoon Don Quichot heeft een berg ridderromans gelezen en besluit zelf op pad te gaan om tot ridder geslagen te worden. De riddertijd is echter voorbij en hij komt in bizarre situaties terecht, zoals zijn bekende gevecht met windmolens. Het boek is een dikke pil, maar zeker de moeite waard.


Spanje heeft een aantal zeer bekende auteurs voortgebracht. Carlos Ruiz Zafón is er daar een van. Zijn Schaduw van de wind (het eerste deel van het vierluik Het Kerkhof der vergeten boeken) is een meesterwerk. Het boek speelt zich af in 1945 in Barcelona en het is een boek over boeken. Het is een literair mysterie. Hoofdpersoon Daniel pakt een boek op en raakt er zo van in de ban dat hij alle andere boeken van de auteur ook wil lezen, maar dan komt hij erachter dat iemand systematisch al diens boeken vernietigd. Dit is een boek dat je niet meer weg kunt leggen, en een hoog plekje verdient op de lijst met Spaanse boeken.


Er is nog een boek van dezelfde auteur dat niet kan ontbreken op deze lijst, namelijk Marina. Ook dit boek is een mysterie, maar deze is meer gothic en horror gesitueerd in Barcelona. Begraafplaatsen, macabere rituelen en geschiedenissen, en wat leeft er eigenlijk in de riolen van de stad? Het verhaal is spannend en intrigerend, goed uitgewerkt en tegelijkertijd gothic en romantisch.


Romans die zich afspelen in Spanje

Heb je interesse in een historische roman over de geschiedenis van Spanje, dan raden we Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys aan (in het Engels heet dit boek Fountains of Silence). Dit hartverscheurende verhaal speelt zich af na de Spaanse burgeroorlog toen dictator Franco aan de macht was. Het is een boek over het verschil tussen het rijke Amerika en het arme Spanje, over de zwijgcultuur, de strenge dictatuur en over een verschrikkelijke zwarte pagina uit de geschiedenis van het land. Het is een prachtig geschreven roman die vlot wegleest maar desalniettemin ontzettend leerzaam is over de Spaanse geschiedenis. Ben je een fan van mysteries, detectives of thrillers dan is het boek De stilte van de witte stad van Eva Garcia Sáenz de Urturi een aanrader. Het is een origineel en spannend verhaal van Spaanse bodem dat je pagina na pagina laat omslaan, omdat je wil weten hoe het verder gaat. Het is een goed uitgewerkte puzzel die zich afspeelt in Vitoria, de hoofdstad van Baskenland, net onder Bilbao. Het boek maakt dankbaar gebruik van de stad, haar geschiedenis, mythen en folklore, maar ook hoe het er vandaag de dag uitziet.

Young Adult en jeugdboeken die zich afspelen in Spanje

Ben je op zoek naar een tof young adult boek, dan raden we With the fire on high aan, van Elizabeth Acevedo. Hoewel het grootste gedeelte zich niet in Spanje afspeelt, maar in Philadelphia, is het een mooi verhaal over je dromen volgen, over koken en over de relatie tussen Puerto Rico en Spanje.


Een ander tof young adult dat zich afspeelt in Spanje, en meer specifiek in Madrid dit keer, is The summer of broken things van Margaret Peterson Haddix. Het boek gaat over twee meisjes, Avery en Kayla, die ooit jeugdvriendinnen waren, maar elkaar nu nooit meer spreken, tot de vader van Avery besluit om Kayla mee te nemen op vakantie naar Spanje als een soort oppas voor Avery. De meisjes verschillen dag en nacht en dat is duidelijk te merken, maar ze hebben meer gemeen dan ze denken. Het is een goed geschreven verhaal dat vlot leest, dat erg dankbaar gebruik maakt van de stad Madrid.


Een momenteel populair boek is The Spanish Love Deception. We willen deze even noemen, maar niet per se aanraden. Hoewel het boek zich wel in Spanje afspeelt, voegt de setting niet veel toe aan het verhaal, het had zich op ieder warm land kunnen afspelen.Boeken om te lezen als je gaat reizen naar Spanje

190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page