top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in Utrecht

Vandaag kijken we weer eens naar ons eigen landje, en wel onze lievelingsstad: Utrecht. Over een paar dagen begint ILFU, het International Literature Festival Utrecht, van 23 september tot en met 7 oktober en dus is het de hoogste tijd om deze toffe stad uit te lichten wat betreft boekige plekjes!


ILFU

Eerst nog even wat meer over ILFU. Tijdens deze twee weken zijn er allerlei interessante evenementen in Utrecht. Een daarvan is de Nacht van de Poëzie op 7 oktober, een evenement met dichters waar wij jaarlijks naartoe gaan. Andere evenementen zijn een boekenmarkt op 24 oktober, Exploring Stories op 30 september met o.a. Ali Smith en Francine Oomen, YALFU, een festival voor de Young Adult lezers onder ons op 1 oktober en verder nog vele masterclasses, booktalks, boekenclubs en filmbesprekingen. Tickets kun je kopen op de website van Ilfu.


De leukste boekwinkels van Utrecht

Broese Boekverkopers, Utrecht

Op nummer één van de leukste boekwinkels in Utrecht staat voor ons toch echt Broese Boekverkopers. Een prachtige grote winkel aan de Oude Gracht met een mooie, uitgebreide collectie en een fijne, gezellige sfeer. Je vind hier altijd wel wat moois.


Savannah Bay is een andere boekwinkel die echt een bezoekje waard is. De winkel is klein, maar knus, en focust op LGBTQI+ boeken, maar ook vind je hier romans, dichtbundels en leuke cadeautjes. Er zijn hier ook vaak interessante lezingen.


Voor de jeugdboekenliefhebbers raden we De Utrechtse Kinderboekwinkel aan. Een leuke, kleurrijke winkel met een hoop mooie jeugdboeken.


Ten slotte is Boekhandel Bijleveld een van onze favorieten. Deze winkel bestaat al meer dan 150 jaar en richt zich op klassiekers, literatuur en kunst. Het is een mooie, rustige winkel waar je echt de tijd wil nemen om op je gemak rond te kijken.


De Bibliotheek van Utrecht

Bibliotheek Utrecht

De bibliotheek van Utrecht, midden in het centrum op het Neude, is een van de mooiste van Nederland. Vroeger zat hier het postkantoor, nu de bibliotheek. Het is echt een pareltje om te zien en zeker een bezoekje waard.


Eten en drinken op boekige plekjes in Utrecht

Aan de bibliotheek vast vind je Meneer Potter, waarbij je gezellig kunt lunchen tússen de boeken. Er hangt een gezellige sfeer en je krijgt echt dat huiskamergevoel, middenin de stad. Zeker een aanrader!


Sla ook zeker de Utrechtse Boekenbar niet over. Een combinatie van (onafhankelijke) boekwinkel en koffiebar op de Westerkade. Vinden we leuk!


Literaire Musea in Utrecht

Boekige Plekjes in Utrecht

Dick Bruna was een Utrechtse schrijver en dus is Utrecht ook wel Nijntje-stad (zoals je in de bibliotheek ook kunt zien). Daarom kan het ook niet anders dat je in Utrecht een Nijntje Museum kunt vinden. Het museum beschrijft zichzelf als een 'unieke verkenningstocht die je nooit meer vergeet'. Natuurlijk is het museum vooral bedoeld voor de kleintjes, maar moet zeker genoemd worden in dit artikel!


Daarnaast komt het literatuurmuseum/kinderboekenmuseum dat momenteel in Den Haag gevestigd is, ook naar Utrecht! In 2025 zal het museum zich vestigen in het pand waar Broese Boekverkopers en de Bibliotheek eerst zaten, aan de Oude Gracht.


De boekenmuur in Utrecht

Boekenmuur graffiti Utrecht

In Utrecht vind je ook een prachtige muurschildering van een enorme boekenkast die perfect is voor boekenliefhebbers en instagramkiekjes. Op de hoek van de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg vind je dit kunstwerk. Graffitikunstenaar JanIsDeMan en Deef Feed vroegen de buurtbewoners om hun favoriete boeken, en deze boeken zijn nu vereeuwigd in deze muurschildering.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page