top of page
  • Foto van schrijverMariska

De Hygge Dag


Columns van Literaire Reizen

Ik kwam het voor het eerst tegen toen ik boeken ging zoeken om me voor te bereiden op een reis naar Denemarken: Hygge. Ik spreek het tot op de dag van vandaag nog steeds verkeerd uit, namelijk precies zoals je het schrijft, want waarom ook niet. Maar ik geloof wel dat ik de essentie te pakken heb.


Ik las erover in een boek van Meik Wiking dat ook Hygge heet. En ik werd geïnspireerd door “de Deense manier van leven”. Het gaat over gezelligheid, warmte en comfort. Met een dekentje op de bank zitten met een kat op schoot is erg hygge, een uitgebreide maaltijd eten met de mensen om je heen is ook erg hygge (vooral als het iets van stoofpot is). Het gaat om op je gemak zijn en je comfortabel voelen.


In het getouwtrek van alle dag komen we vaak niet toe aan dit soort rustige, fijne momentjes. Er is altijd wel wat te doen, en zelfs als dat niet zo is, besteden we vaak te veel tijd aan scrollen over instagram. En daarom plan ik nu af en toe een hygge-dagje in. Om tot rust te komen en gewoon te genieten.

Hygge kat op bank deken

Hoe ziet zo’n Hygge dagje er dan uit? Mijn telefoon is niet hygge, dus die gaat in een andere kamer of in een la. Eindelijk televisie kijken is voor mij ook niet hygge, dus die gaat niet aan. Wat wel hygge is, is samen met manlief op de bank een boek lezen. Zeker in de winter is dit super knus, met onze voeten onder een dekentje, een poes op schoot (of liever nog twee poezen), de gordijnen dicht en kaarsjes aan.


Andere hyggelige dingen die aan bod komen op zo’n dag zijn samen een bordspel spelen (al moet ik toegeven dat ik verliezen dan weer niet echt gezellig vind), samen koken en gezellig samen aan tafel eten en praten over onze dag, in plaats van bord op schoot voor de televisie. Een hygge dag is voor mij tijd voor elkaar en tijd voor mezelf. Onthaasten. Vaak plan ik ze ook bewust in, omdat een dag leeg houden toch erg moeilijk blijkt te zijn. En als ik dan na een drukke werkweek in mijn agenda kijjk en zie dat de volgende dag een hygge dagje wordt, word ik gelijk al een stuk rustiger.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page