top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Denemarken

Bijgewerkt op: 19 apr.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Denemarken is een prachtig land, met toffe steden zoals Kopenhagen en Arhus. Er zijn ook genoeg boeken te vinden die zich hier afspelen, en we hebben flink wat mooie pareltjes voor jullie opgedoken voor dit artikel.

Reizen in boeken Denemarken

Sprookjes en volksverhalen uit Denemarken

Als je van sprookjes en volksverhalen houdt, kunnen de sprookjes van Hans Christiaan Andersen niet ontbreken op je boekenlijst naar Denemarken. In Kopenhagen zijn overal sporen te vinden van de auteur en ook het standbeeld van De kleine zeemeermin is een bekende attractie.


Om in de traditie van volksverhalen te blijven, is ook Nordic Tales een aanrader. Dit prachtig geïllustreerde boek bevat verhalen uit de gehele Scandinavische wereld. De sprookjes zijn heel anders dan de verhalen die wij goed kennen.

Deense Non-Fictie boeken

Het Deense woord Hygge wordt de laatste jaren vaak rondgestrooid. Het is de Deense levenstijl en het lijkt veel op het Nederlandse woord gezellig. Het boek Hygge - De Deense kunst van het leven van Meik Wiking zet uit wat de term precies inhoudt, hoe je het kunt toepassen in je dagelijkse leven en hoe het zich verhoudt tot vergelijkbare termen zoals gezelligheid en gemütlichkeit. Het is een goed boek dat fijn wegleest en de lezer inspireert om rustige momenten en ‘hyggelige’ plekjes op te zoeken.


Naast Hygge heeft Meik Wiking ook een interessant boek geschreven over hoe het komt dat de Denen de gelukkigste mensen ter wereld zijn: Lykke - De Deense weg naar het geluk. Alles wordt helder uitgelegd en verklaart aan de hand van allerhande onderzoeken. Volgens Wiking en het Happiness Research Institute in Kopenhagen is hoe gelukkig je bent afhankelijk van 6 factoren: saamhorigheid, geld, gezondheid, vrijheid, vertrouwen en vriendelijkheid en er wordt precies uitgelegd hoe dat komt en hoe je dit zelf kunt toepassen in je leven om gelukkiger te worden.

Romans die zich afspelen in Denemarken

Libri di Luca van Mikkel Birkegaard (Nederlandse titel) is een fantasy thriller over boeken en een must-read voor iedere boekenliefhebber. Geheime genootschappen, mysterieuze sterfgevallen en een flinke dosis magie maken dit verhaal tot een spannend boek dat moeilijk weg te leggen is. Wanneer Luca Campelli overlijdt, erft zijn zoon Jon zijn antiquariaat. Daar ontdekt Jon dat zijn vader lid was van een geheime organisatie, mensen die zichzelf Lettores noemen, en die de kracht hebben mensen te beïnvloeden door middel van boeken.


Als je van romantische boeken houdt, is The Little Café in Copenhagen van Julie Caplin een aanrader (Het kleine café in Kopenhagen in het Nederlands). Hoewel het boek zeker baat had gehad bij een extra controle door een redacteur, is het een leuk en luchtig verhaal dat zich afspeelt in Kopenhagen en ook dankbaar gebruik maakt van de stad en de Deense cultuur.

Young Adult boeken die zich afspelen in Kopenhagen

Een erg leuk Young Adult verhaal dat zich afspeelt in Kopenhagen is Splinters of Scarlett van Emily Bain Murphy. Het is een historische fictie die zich afspeelt in 1866 over een samenleving waarin een deel van de mensen magie heeft, en een deel niet. De mensen met magie verbergen hun krachten echter, omdat er misbruik van gemaakt kan worden en omdat de krachten dodelijk zijn. De hoofdpersoon Marit helpt haar vriendin Eve geadopteerd te worden door een rijke familie, maar vertrouwt de boel niet helemaal en regelt voor zichzelf een baan in het landhuis, waar ze gaat onderzoeken wat de rijke familie te maken heeft met de dood van haar vader en wat de prijs van magie is. Een erg spannend boek dat wat bekende kanten van Denemarken laat zien, zoals Hygge, Tivoli Gardens en Hans Christian Andersen.Literaire Reizen Denemarken

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page