top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in boeken: Luxemburg

Bijgewerkt op: 22 sep. 2022

Een manier om een land of stad te leren kennen, is het lezen van boeken die zich daar afspelen, of geschreven zijn door iemand die er vandaan komt. Voor sommige steden, zoals Parijs of Londen, zijn er talloze boeken om uit te kiezen, omdat er in de geschiedenis zo'n sterk literair klimaat is geweest dat er ontzettend veel gepubliceerd is. En soms is dat lastig, want waar begin je dan? Andere landen hebben een veel minder rijke literatuur, en dan is het een gevalletje lezen wat je te pakken kunt krijgen. Een zo’n land, is Luxemburg.


Luxemburg is een inimini land waar veel verschillende talen worden gesproken, met een kleine literaire cultuur. De paar auteurs die uit het land komen, zijn vaak niet vertaald naar het Nederlands of het Engels of zijn niet meer verkrijgbaar, hoe hard je ook zoekt. En de vraag die dan oprijst is ook, zijn die boeken de moeite waard als niemand de moeite heeft genomen ze te vertalen?

Stapel boeken op een bureau met in het midden The Pleasure of Drowning van Jean Burlesk

In de zoektocht naar Luxemburgse boeken heb ik één boek kunnen vinden: The Pleasure of Drowning, geschreven door Jean Bürlesk. Ik wou dat ik kon zeggen dat dit ook het enige boek is wat je nodig hebt uit het Luxemburgse taalgebied, dat het zo’n meesterwerk is dat het geen enkel ander boek kan overtreffen. Helaas. Het is een dun boekje dat ook niet super makkelijk te pakken te krijgen is, maar na een gemiste kans bij bol heb ik het weten te bemachtigen via Amazon.


Het is een klein boekje, nog geen 90 pagina’s met een aantal korte verhalen. Sprookjesadapaties. Ze zijn niet per se slecht, maar heel goed zou ik ze ook niet willen noemen. Het lijkt op een zelf uitgegeven boek, maar dan wel met een mooie cover. Ik denk dat ik de cover het mooiste deel vind van het boek.


Het is niet echt een aanrader, maar momenteel wel het enige boek wat te vinden is dat uit Luxemburg komt. Dus, bij deze, een oproep aan alle Luxemburgse auteurs en vertalers: we hebben meer, betere boeken nodig uit dit land!


Andere titels die je eventueel zou kunnen oppakken, maar die slechts met associatie wat te maken hebben met Luxemburg, zijn The lady of the rivers van Philippa Gregory, over de dochter van de graaf van Luxemburg, of een boek van Victor Hugo omdat hij een tijdje in Luxemburg verbleef toen hij verbannen was uit Frankrijk. In Vianden is ook een museum in het huis waar hij gewoond heeft, dus wellicht is het leuk wat van hem gelezen te hebben voor je het museum bezoekt.24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page