top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in boeken: Italië

Bijgewerkt op: 19 apr.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Italië is een populaire vakantiebestemming. Logisch, want Italië heeft alles wat je je maar zou kunnen wensen. Zon, zee, strand, heerlijk eten, prachtige natuur en veel cultuur en musea. Een prachtig land om naartoe te reizen, maar ook prima om vanuit je luie stoel een bezoekje te brengen door in een goed boek te duiken. In dit artikel vind je onze aanbevelingen!

Twee witte katten en een stapel boeken over Italië

Italiaanse Literatuur en Romans

Een boek dat niet kan ontbreken op deze lijst is Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert (of Eten, Minnen, Beminnen in het Nederlands). Ik dacht altijd dat dit boek veel te gehyped was, populaire chicklit, maar toen ik het boek tegenkwam op onderzoek naar boeken die zich in Italië afspelen, werd ik toch meteen geïntrigeerd en ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Het boek is een autobiografie over Liz, die van haar man wil scheiden en een jaar lang gaat reizen, gewoon omdat ze voelt dat dat op dit moment is wat ze nodig heeft. Het eerste deel (van drie delen) speelt zich af in Rome en is perfect voor als je Italië wilt bezoeken!


Als je de literatuur van een land in wil duiken, wat is dan beter dan nobelprijswinnaars opzoeken? Veel Italiaanse winnaars zijn helaas nog niet vertaald naar het Engels of Nederlands, maar het filosofische werk One, No one and One Hundred Thousand van Luigi Pirandello gelukkig wel (Iemand, Niemand en Honderdduizend in het Nederlands). Meer filosofie dan literatuur, maar wel erg interessant. Een man krijgt een identiteitscrisis wanneer zijn vrouw hem verteld dat zijn neus lichtelijk scheef staat. Iets wat hemzelf nog nooit opgevallen is. Hij komt tot de ontdekking dat iedereen iedereen op een andere manier ziet en dat er niet maar één versie van hemzelf is, maar honderdduizenden versies. Een interessant boek dat je zeker aan het denken zal zetten.


Wanneer je Rome bezoekt, zul je ongetwijfeld enorm veel referenties naar mythes tegenkomen. Des te leuker als je deze mythes dus ook kent. Het beste boek om deze Italiaanse verhalen te leren kennen, is Het verhaal van Aeneas van Vergilius. Een prachtig klassiek literair werk.


Wist je dat veel toneelstukken van Shakespeare zich ook in Italië afspelen? Romeo & Juliet speelt zich af in Verona, Julius Caesar, Titus Andronicus en Coriolanus in Rome en zowel Othello en Merchant of Venice spelen zich af in Venetië.


Een andere auteur die niet kan ontbreken op deze lijst, is Dante. Hij schreef de Divine Comedy waarin hijzelf als personage een reis maakt door de hemel, de hel en het vagevuur. Het is een belangrijk boek als je geïnteresseerd bent in de literaire geschiedenis en taalontwikkeling van Italië. In de Nederlandse vertaling heet het boek De Goddelijke Komedie.


Als je interesse hebt in geschiedenis, is de Medici van Matteo Strukul. Dit boek, het eerste deel uit een vijfdelige serie, gaat over de geschiedenis van Florence en dan met name de Medici familie. In de stad zie je ook heel veel verwijzingen naar leden van de familie, en daarnaast is het een erg spannend boek vol intriges!


Andere boeken die nog genoemd moeten worden zijn de Dood in Venetië van Thomas Mann, Decamerone van Boccaccio en A farewell to arms van Hemingway.


Italiaanse Jeugd en Young Adult boeken

Als je aan Italië denkt, dan denk je aan Pinocchio, maar wist je dat het verhaal eerst in boekvorm verscheen en later pas werd verfilmd door Disney? Het boek is geschreven door Carlo Collodi en een erg leuk boek, zeker als je in de literaire geschiedenis van Italië wil duiken!

Een heerlijk Young Adult boek dat zich afspeelt in Florence is Love & Gelato (Liefde en Gelato in het Nederlands) van Jenna Evans Welch. Een leuke feelgood roman die je het gevoel geeft dat je zelf door de straten van de stad dwaalt.


Ten slotte, de beroemde bereninvasie van Sicilië, geschreven door Dino Buzzati, is officieel een jeugdboek maar volwassenen halen waarschijnlijk meer uit dit boek dan kinderen. Het is een klassiek verhaal over eigendom en verraad, maar het is ook een boek over wat het betekent om menselijk te zijn, en waarom je beter een beer kunt zijn. Er zit veel meer in dit kleine boekje dan je in eerste instantie zou denken, en de illustraties zijn erg schattig. Zeker een aanrader!Boeken om te lezen italie

Comments


bottom of page