top of page
  • Foto van schrijverMariska

De plaatsen van de gebroeders Grimm

Bijgewerkt op: 28 jun.

Wanneer je het hebt over sprookjesauteurs, heb je het al snel over de gebroeders Grimm. Het zijn hun sprookjes die we in Nederland het best kennen. Er bestaan veel verhalen rondom deze broers en hun proces van het schrijven van sprookjes. In een eerder artikel bespraken we al dat er niet zoiets bestaat als 'originele sprookjes', omdat de verhalen zijn overgeleverd uit een mondelinge verteltraditie. De versie die de gebroeders Grimm opschreven, was er daar slechts één van. Wil je hier meer over lezen, lees dan zeker eens ons artikel over sprookjes op reis.


In dit artikel willen we meer kijken naar de gebroeders Grimm zelf en hun proces. Veel mensen denken dat de broers door Duitsland trokken om de verhalen van het volk op te schrijven. De verhalen zouden onderdeel zijn van de Duitse volkscultuur, het cultureel erfgoed. Benieuwd naar alle sprookjes van Grimm? Koop de bundel met alle verhalen direct bij de boekhandel.


De plaatsen van de gebroeders Grimm

De verhalen die de gebroeders Grimm opschreven in hun eerste versie uit 1812, waren verhalen die zij zelf kenden, die ze van kennissen te horen kregen én die ze leerden uit geschreven bronnen. Dat ze zelf rondgereisd zijn, is dus een sprookje. Wel komen bepaalde sprookjes uit specifieke Duitse steden, zoals de Rattenvanger van Hamelen en de Stadsmuzikanten van Bremen. Met Literaire Reizen treden we graag in de voetsporen van onze favoriete auteurs, en hoewel de gebroeders Grimm dus geen sprookjesreis gemaakt hebben, is het wel interessant om te zien welke plaatsen belangrijk zijn geweest in hun leven. Wist je dat je in Duitsland ook een sprookjesroute kunt volgen? Officieel heet de route de Märchenstraße. Deze 600 kilometer lange route loopt van Hamburg naar Hanau en komt langs allerlei sprookjesachtige locaties, waar je op sommige dagen voorstellingen kunt zien van bekende sprookjes. Check de website voor de complete Duitse Sprookjesroute.


Hanau

De Duitse stad Hanau is de geboorteplaats van de gebroeders Grimm. De bekende sprookjesschrijvers Jacob en Wilhelm, waren niet de enige kinderen van de familie. Ze hadden nog 3 broers en een zus. Hun jongste broer Ludwig had ook een belangrijke rol met betrekking tot de sprookjes van Grimm: hij illustreerde enkele verhalen en hielp de broers met publicatie. Hanau is ook de eerste stop van de Duitse sprookjesroute. Op het marktplein in de stad vind je een standbeeld van de broers. Van mei tot en met juli kun je in Hanau genieten van het jaarlijkse sprookjesfestival, met optredens in het amfitheater van het kasteel Philippsruhe.


Steinau an der straße

De gebroeders Grimm brachten een groot deel van hun jeugd door in Steinau an der straße. Dit is dus ook een echte Grimm-stad en onderdeel van Duitse sprookjesroute. Het huis waar ze woonden is tegenwoordig een museum waar je meer kunt leren over hun leven en werk, met interessante exposities. Ook is een deel van het museum gewijd aan broer Ludwig, die de illustraties maakte voor enkele verhalen. In Steinau an der straße kun je ook Grimm-routes volgen die je zullen leiden langs alle plekken die belangrijk waren in het jonge leven van de gebroeders Grimm. Behalve het museum kun je in Steinau het kasteel bezoeken, de 'duivelsgrotten' verkennen, het jeugdpretpark bezoeken, op de sprookjestroon gaan zitten of de poppenshow bijwonen die jaarlijks in de herfst gehouden wordt.


Kassel

Gebroeders Grimm in Kassel

Vrij centraal op de Duitse sprookjesroute ligt Kassel. Het is de stad waar de gebroeders Grimm veel van hun verhalen schreven. Kassel is prachtig en er zijn verschillende kastelen die je kunt bezoeken. Je vindt er ook Grimmwelt, een museum gewijd aan de sprookjesbroers waar veel van hun bezittingen en manuscripten te bekijken zijn. Ook vind je het huis van Dorothea Viehmann, en een park dat naar haar vernoemd is. Zij was een van de grootste bijdragers aan de sprookjesverzamelingen van de gebroeders Grimm.


Marburg

Het middeleeuwse stadje Marburg is de plek waar de gebroeders Grimm studeerden. Wie zou er niet tot sprookjes geïnspireerd raken in dit lieflijke stadje? Je kunt hier ook Grimm routes lopen. Het Grimm Path leidt je naar het kasteel langs iconen van beroemde sprookjes. Bezoek zeker ook de universiteti waar de broers studeerden.

Gebroeders Grimm in Gottingen

Göttingen

De gebroeders Grimm gaven les aan de beroemde universiteit van Göttingen, deden er onderzoek en werkten in de bibliotheek. Ze publiceerden enkele werken over de Duitse taal en mythologie, maar ook een derde editie van hun Kinder- und hausmarchen, de sprookjes die we zo goed kennen. In de stad vind je een standbeeld van De ganzenhoedster, je kunt de universiteit bezoeken en de gedenkplaten bekijken. Ook wordt hier jaarlijks een poppenshow gehouden, net als in Steinau, waar de sprookjes van Grimm met poppen worden nagespeeld.


Hanau, Steinau an der straße, Kassel, Marburg en Göttingen zijn slechts enkele stops op de Duitse sprookjesroute, maar het zijn de belangrijkste steden geweest in het leven van de gebroeders Grimm. De andere stops op de route zijn ook zeker de moeite waard, bezoek bijvoorbeeld het kasteel van Doornroosje, kijk of je de rattenvanger in Hamelen kunt vinden of bezoek het natuurpark van Vrouw Holle.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page