top of page
Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Duitsland

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Duitse boeken

Vandaag gaan we door middel van boeken Duitsland verkennen. Qua stijl lijkt de Duitse literatuur erg op de Nederlandse, dat wil zeggen: veel realisme. Daarnaast zijn er uiteraard ook een heleboel prachtige Duitse boeken te vinden over de oorlog. Daar willen we in een apart artikel nog wat meer aandacht aan besteden. Vandaag focussen we op Duitse literatuur met grote namen als Thomas Mann en Goethe. Daarnaast kijken we naar de Duitse jeugdliteratuur, want ook binnen de Duitse jeugdliteratuurcultuur zijn prachtige boeken verschenen. Grappig genoeg zitten die juist wel vol met fantasie-elementen...


Duitse literatuur

Zeg je Duitse Literatuur, dan zeg je Goethe. Zijn meest bekende werk is Faust. De geleerde Heinrich Faust sluit een weddenschap met de duivel, Mephistopheles. Faust ziet de wereld als bedorven. Als het Mephistopholes lukt om hem één moment van écht plezier te laten ervaren - onmogelijk, volgens de cynische geleerde - dan is de ziel van Faust verloren. Lukt het hem niet, dan geeft de duivel hem onbeperkte kennis. Een andere beroemd werken van Goethe is Het lijden van de jonge Werther, zijn eerste boek, waarin door middel van brieven wordt verteld over de jonge Werther die verliefd wordt op een vrouw die al verloofd is. Het is een indrukwekkend, boeiend verhaal dat een sensatie werd toen het voor het eerst werd uitgegeven in 1774. Goethe is erg goed in het beschrijven van de innerlijke werelden van zijn personages.


The magic mountain, Thomas Mann, Duitse literatuur

Een andere grote naam binnen de Duitse literatuur is Thomas Mann, hoewel zijn boeken zich vaak elders afspelen. Zijn magnum opus is De Toverberg, wat wordt gezien als een van de meest invloedrijke geschriften uit de Duitse literatuur. Dit meer dan 900 pagina's tellende boek vertelt het verhaal van Hans Castorp die een bezoek van een paar weken brengt aan zijn neef die in een sanatorium in Zwitserland zit. De jonge Hans blijkt echter zelf ook ziek te zijn, en wordt ook opgenomen. Wat volgt is een verhaal vol filosofische overpeinzingen van de verschillende personages die in en rondom het sanatorium verblijven. Je zou het sanatorium, de toverberg, zoals Hans Castorp de plek noemt, kunnen zien als een wereld in het klein. Omdat dit boek zo invloedrijk wordt bevonden, willen we het hier noemen, maar het is geen makkelijk boek. We zouden het zelf ook niet snel aanraden, maar willen het dus wel genoemd hebben.


We willen wel een klein beetje stilstaan bij Duitse literatuur over de oorlog en een van de meest prachtige boeken over dit onderwerp is De Boekendief van Markus Zusak. Hoewel de auteur uit Australië komt, willen we het boek toch echt noemen omdat het een van onze favoriete boeken over de tweede wereldoorlog is. De hoofdpersoon is Liesel, een 9jarig meisje wiens ouders opgesloten zitten in een concentratiekamp. Het bijzondere aan dit boek is dat het verhaal van Liesel wordt verteld door de Dood. Het is een bijzonder en ontroerend boek over goed en kwaad en de kracht van literatuur. Andere grote Duitse namen zijn Herman Hesse, Theodor Fontane en Patrick Suskind. Herman Hesse heeft mooie, filosofische romans geschreven zoals Steppenwolf. Dit boek gaat heel erg over de menselijke psyche en existentiële eenzaamheid. Theodor Fontane kennen we van Effi Briest, een roman over een jonge vrouw en haar leven in de 19e eeuw. Het boek is van grote invloed geweest en wordt als een meesterwerk in de Duitse literatuur beschouwd vanwege het realistische en diepgaande karakter van de hoofdpersoon Effi, alsmede kritiek op de beperkingen voor vrouwen in de samenleving. Het boek is vergelijkbaar met Anna Karenina of Madame Bovary. Ten slotte willen we Patrick Suskind nog noemen die bekend is van het boek Het Parfum. Hoewel dit boek zich afspeelt in Frankrijk, willen we het hier toch noemen omdat het geschreven is door een Duitse auteur. Het boek gaat over geur: de hoofdpersoon Jean-Baptiste heeft een uitzonderlijk reukvermogen, iets wat Süskind prachtig kan beschrijven. Hij gaat op zoek naar de perfecte geur, wat leidt tot een serie moorden van jonge vrouwen. Het is een spannend en ontzettend sterk geschreven verhaal.


Gebroeders Grimm, Duitse jeugdliteratuur

Duitse Jeugdliteratuur

Als je het over Duitse jeugdliteratuur wil hebben dan moet je natuurlijk wel beginnen met de sprookjes van de gebroeders Grimm. Iedereen kent de meest bekende verhalen wel: Hans en Grietje, Assepoester, de wolf en de zeven geitjes… Deze sprookjes hebben een interessante geschiedenis omdat ze afstammen van een orale verteltraditie: de sprookjes werden verteld en pas later opgeschreven. Daarom zijn er veel verschillende versies van hetzelfde sprookje, zoals we in een artikel over sprookjes op reis uitgebreider toelichten. De gebroeders Grimm zijn de meest bekende ‘verzamelaars’ van sprookjes en staan vandaag de dag nog steeds bekend als beroemde sprookjesauteurs. Het is erg leuk om een bundel van de gebroeders Grimm te lezen, omdat er veel verhalen in staan die je waarschijnlijk nog niet kent.


Een bekende Duitse jeugdauteur is Michael Ende. Zijn bekendste boek is Het oneindige verhaal, bekend geworden door de film The neverending story uit 1984. Het is een van onze favorieten. Een boek over de magie van verhalen en fantasie, met in de hoofdrol Bastiaan die het oneindige verhaal leest en meegesleurd wordt in het verhaal van krijger Atreyu die het Niets moet verslaan. Michael Ende heeft nog meer boeken geschreven, zoals Momo en de tijdspaarders en De Toverdrank, een jeugdboek dat op FoxKids te zien was als Wunschpunsch.


Een ander bekend Duits jeugdboek is Hart van Inkt van Cornelia Funke. Het is een spannende avonturenroman over boeken en verhalen die tot leven komen. In het verhaal speelt Meggie de hoofdrol. Meggie is een echte boekenwurm en het huis van haar en haar vader Mortimer, die boekbinder is, staat dan ook helemaal vol met boeken. En één boek is wel heel erg bijzonder, zo bijzonder dat ze midden in de nacht overvallen worden omdat slechteriken het willen stelen. Hart van Inkt is echt een Duitse jeugdklassieker en is in 2008 ook verfilmd met Brendan Fraser in de rol van Mortimer.


Hart van Inkt, Cornelia Funke, Duitse jeugdliteratuur

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page