top of page
  • Foto van schrijverMariska

De Kerstboekenvloed van IJsland

Vandaag willen we een toffe Scandinavische kersttraditie uitlichten. Want als we het hebben over boeken en reizen, dan hebben we het ook over boekige tradities die uit andere landen komen overwaaien. We hebben het over de kerstboekenvloed van IJsland: Jólabókaflóð.


Jólabókaflóðið - kersttraditie uit IJsland

Jólabókaflóð - Kerstboekenvloed

Deze IJslandse traditie houdt in dat je op kerstavond elkaar een boek cadeau geeft en vervolgens de gehele avond gaat zitten lezen, onder het genot van een mok warme chocolademelk. Je kunt het nog extra hygge maken door kaarsjes aan te steken. Deze traditie is IJslands en Hygge is meer Deens, maar wij zijn van mening dat deze twee tradities perfect bij elkaar passen, vind je niet? Want wat is er nu gezelliger dan samen een boek lezen, met kaarsjes aan, warme drankjes erbij, een dekentje en af en toe leuke passages aan elkaar voorlezen?

In IJsland zijn ze dol op boeken. Tijdens de tweede wereldoorlog werd IJsland onafhankelijk en papier was een van de weinige items waar geen rantsoen op zat. Daardoor werden er vaak boeken als cadeau gegeven. Andere cadeaus waren schaars, en met een boekenliefhebbend land als IJsland waren boeken sowieso al erg goede cadeaus. Sinds 1944 krijgen huishoudens ieder jaar een catalogus thuis gestuurd met de beste boeken voor deze kerst. Zie het als de Intratoys speelgoedgids van vroeger, maar dan helemaal gevuld met boeken. Tijdens de Reykjavik Book Fair krijgt iedereen zo'n gids om boeken te bestellen voor Jólabókaflóð. IJsland is een echt boekenland en zeker in de hoofdstad Reykjavik kun je veel toffe plekken vinden voor boekenliefhebbers. Ook de literatuur uit IJsland is zeker de moeite waard. Lees dan vooral ook ons artikel over IJslandse boeken.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page