top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: IJsland

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

IJsland, het land van vuur en ijs, is niet per se heel erg bekend om haar literaire traditie, Het is een land waar nog niet veel Nederlanders naar op vakantie gaan. Veel toeristen gebruiken IJsland als een tussenstop naar verdere oorden en maken alleen een pauze in Reykjavik en de nabijgelegen Blue Lagoon. Maar IJsland is zoveel meer en vraagt erom beter bezocht te worden, zowel in fysieke plaatsen als in literaire verhalen. Hier zijn onze aanbevelingen voor IJslandse literatuur! Wil je meer lezen over IJsland, bezoek dan zeker ook onze IJsland-pagina en laat je verwonderen door dit prachtige land.

Boeken om te lezen als je naar IJsland gaat, IJslands boeken, Literaire Reizen

IJslandse Sprookjes en volksverhalen

Het eerste boek dat je op moet pakken als je meer wil weten over IJsland, is de Edda. Het boek bestaat uit de Poetic Edda en de minder bekende Prose Edda, een bundel verhalen die zowel literair als mythologisch zijn, voor het eerst op schrift gesteld in de 13e eeuw maar ongetwijfeld al veel langer onderdeel van de orale verteltraditie in Scandinavië. Een groot deel van de verhalen is gesitueerd in IJsland, al weet niemand helemaal zeker waar de verhalen precies vandaan komen.


Ook de IJslandse Saga's mogen niet ontbreken in een lijstje over IJslandse literatuur. Deze spannende, middeleeuwse verhalen vertellen over de kolonisatie en vestiging in IJsland, en het zijn spannende verhalen over families en heldendaden.

Om in de traditie van volksverhalen te blijven, is ook Nordic Tales een aanrader. Dit prachtig geïllustreerde boek bevat verhalen uit de gehele scandinavische wereld, en dus ook IJsland. De sprookjes zijn heel anders dan de verhalen die wij goed kennen.


Boeken om te lezen als je naar IJsland reist, IJslandse boeken, Literaire Reizen

Literatuur en Romans uit IJsland

Een prachtig boek dat je een goed beeld geeft van het dagelijkse leven op het platteland in IJsland in de 20e eeuw, is Onafhankelijke Mensen van Halldór Laxness. Het boek vertelt het verhaal van Bjart, een gewone man die vastbesloten is het te redden in zijn eentje. Behalve zijn kudde schapen, heeft hij niemand nodig. Het is een ongehaast verhaal waarvoor de auteur de Nobelprijs voor de literatuur heeft gewonnen.


Een ander, spannender verhaal dat we willen aanraden is Burial Rites (De laatste rituelen in het Nederlands) van Hannah Kent. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Agnes, die terecht staat voor de moord op haar voormalige baas (in het Engelse boek wordt de term ‘master’ gebruikt, wat de lading beter dekt). Ze is in afwachting van executie en wordt geplaatst in een boerderij van een kleine familie, die, logischerwijs, niet al te blij zijn met de opdracht een veroordeelde moordenaar in hun boerderij te huizen. Het is een spannend, mooi en tragisch boek. Het geknetter in de sterren van Jón Kalman Stefánsson is een roman die niet mag ontbreken op je IJsland literatuurlijst. Het is een prachtig verhaal over familiebanden en het leven, verteld in de meest prachtige metaforen die de belevingswereld van een 7-jarig jongetje weergeven.

Als je van romantische verhalen houdt, dan is The Northern Lights Lodge van Julie Caplin een aanrader wanneer je door middel van een boek op reis wil gaan naar IJsland. Onderdeel van de romantic escapades serie, maar perfect op zichzelf te lezen, vertelt het boek het verhaal van Lucy die naar IJsland vlucht in een tijdelijke baan als hotelmanager. Een heerlijk feelgood, romantisch verhaal dat goed gebruikt maakt van de IJslandse omgeving en folklore.

Jeugdboeken geïnspireerd door IJsland

Ook kinderboeken raken geïnspireerd door IJsland. Hilda en het verborgen volk van Luke Pearson is hier een erg goed voorbeeld van. Een leuk, grappig boek waarin je het land, de bergen en hidden people duidelijk in terug ziet komen.


Vond je het leuk om te lezen over boeken die zich afspelen in IJsland? Lees dan ook onze artikelen over Reizen in Boeken: Lapland!

Books to read when you're traveling to Iceland

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page