top of page

Literaire evenementen in Europa in 2024

Bijgewerkt op: 5 jan.

Ben jij ook zo'n fan van boekenbeurzen, literaire feestjes en andere boekige evenementen? Dan hoef je nu niet langer meer te zoeken naar de leukste activiteiten in 2024, want wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar alle toffe literaire evenementen dit jaar en ze voor je op een rijtje gezet! Gebruik deze lijst bij het plannen van je vakantie zodat je er een mooie, literaire reis van kunt maken!


Literaire evenementen in europa 2024

We lichtten de leukste boekenevenementen in de eerste drie maanden van het jaar vast voor je uit. Nieuwsgierig naar wat voor boekenbeurzen, boekenmarkten en literaire feestjes er in de rest van het jaar gepland zijn? Check dan ook zeker onze uitgebreide literaire agenda voor 2024!

De leukste literaire evenementen in Januari 2024

Literaire evenementenkalender januari 2024

Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival - Winternachten 18 - 21 januari, Den Haag, NL Ieder jaar wordt in Den Haag Writers Unlimited georganiseerd, een internationaal literair festival met auteurs, dichters en performers. Het festival wordt dit jaar gehouden van 18 tot 21 januari op verschillende locaties in Den Haag, zoals het theater Aan het Spui en de Koninklijke Schouwburg en verschillende bibliotheken. Bekende namen op het programma dit jaar zijn onder andere Adriaan van Dis, Francine Oomen en Abdelkader Benali. Het thema van dit jaar is human voices. Zie voor meer informatie het volledige programma op de website van Writers Unlimited.

Poëzieweek 25 - 31 januari, Nederland en Vlaanderen Van 25 tot 31 januari is het weer poëzieweek in Nederland en Vlaanderen, met veel lezingen en activiteiten door het hele land zoals poëzietentoonstellingen, dichtwedstrijden en speurtochten. Het thema van dit jaar is thuis. Bekijk ook de website van de poëzieweek voor meer informatie. Nijmeegse Gedichtennacht  26 januari, Nijmegen, NL Tijdens de poëzieweek wordt in Nijmegen de Nijmeegse gedichtennacht georganiseerd met als thema home is where the art is. Er is een mooi avondprogramma vol dichters en muzikanten, zoals Edward van de Vendel, Lin An Phoa en Madelief Lammers. Boekenbeurs Brabanthallen Den Bosch 26 - 28 januari, Den Bosch, NL Van 26 tot en met 28 januari kun je in de Brabanthallen in Den Bosch terecht voor een grote tweedehands boeken- en platenbeurs. Een groot jaarlijks evenement waarbij de opbrengst naar projecten in ontwikkelingslanden gaat.


Nationale Voorleesdagen  24 januari - 3 februari

Ten slotte zijn ook de Nationale Voorleesdagen weer in januari en het begin van februari. Tijdens deze dagen staan voorlezen en kinderboeken centraal. De prentenboeken top 10 wordt uitgereikt, er zijn verschillende evenementen in bibliotheken in heel het land en als je je kind lid maakt van de bibliotheek tijdens deze dagen, krijg je een gratis knuffeltje. Festival International de la bande dessinee d’angoulême 25 - 28 januari, Angouleme, Frankrijk Dit internationale stripfestival wordt jaarlijks gehouden in Angoulême, een stad in het zuidwesten van Frankrijk. Met expositities van onder andere Riad Sattouf, Moto Hagio en exposities over Dracula en a room with a view. Ga voor meer informatie over dit stripfestival naar de (engelstalige) website. Stuttgart Rare Book Fair 26 - 28 januari, Stuttgart, Duitsland Dit is de grootste Duitse antiquaraat festival waar je oude, zeldzame en kostbare boeken kunt vinden. Met meer dan 60 verkopers kijk je je ogen uit.


De leukste literaire evenementen in Februari 2024

Literaire evenementenkalender februari 2024

Geef een boek cadeau vanaf 2 februari, heel Nederland en België Het initatief Geef een boek cadeau wil betaalbare kinderboeken aanbieden, zodat alle kinderen in Nederland leuke boeken kunnen lezen. Daarom brengen ze ieder jaar een populair boek uit in een nieuw jasje voor een kleine prijs. Dit jaar kun je Mees Kees - een pittig klasje van Mirjam Oldenhave in de boekwinkel kopen voor €2,99. Het Grote Gebeuren 10 februari, Groningen, NL In het forum Groningen wordt ieder jaar Het grote gebeuren georganiseerd, een literatuurfestival waarbij het draait om schrijvers en boeken. Bekende namen zijn dit jaar onder andere Adrian Tchaikovksy, Esther Gerritsen en Sophia Blyden. Er zijn interessante lezingen over Science Fiction, Loesje en Reynaert de Vos. Bezoek ook zeker de website van Het Grote Gebeuren voor meer informatie.


Faversham Literary festival 16 - 25 februari, Faversham, VK We zouden literaire reizen niet zijn als we alleen focusten op evenementen in Nederland en België. Want ook over de grenzen van ons eigen taalgebied zijn mooie literaire festivals te vinden die de moeite waard zijn om te bezoeken. De meeste daarvan zijn in de zomer, maar in februari kunnen we naar Faversham, Kent vlakbij Canterbury. Een leuk evenement met auteurs als Jeanette Winterson, Alice Oseman, Kate Mosse, Ann Morgan en nog velen anderen. Bezoek de website van Faversham Literary Festival voor het gehele programma

De leukste literaire evenementen in Maart 2024

Literaire evenementenkalender maart 2024

Jeugdboekenmaand 1 - 31 maart, België In Nederland hebben we de kinderboekenweek, maar in België nemen ze een hele maand om jeugdboeken in het zonnetje te zetten. De maand maart staat centraal voor jeugdboeken. Het thema is dit jaar sport en spel. Overal in het land zijn in bibliotheken toffe evenementen omtrent kinderboeken te bezoeken. Lannoo's Boekenmarkt Kortrijk 6 - 10 maart, Kortrijk, België Uitgeverij Lannoo organiseert in 2024 drie boekenmarkten in België. De eerste vindt plaats in Kortrijk. Op deze beurzen vindt je een groot aantal boeken met tot wel 70% korting.


Faar, het non-fictie boekenfestival 7 - 10 maart Oostende, België De naam zegt het eigenlijk al, dit festival draait om non-fictie boeken. 80 auteurs gaan met elkaar en met het publiek in gesprek. Het volledige programma is nog niet bekend, maar de eerste namen zijn aangekondigd: Lieke Marsman, Thomas Hertog, Stefan Hertmans en James Ensor. Bekijk de website van Faar voor meer informatie.

Nederlandse boekenweek  16 - 24 maart 2024, NL In maart is het ook weer tijd voor de Nederlandse boekenweek. Van 16 tot en met 24 maart staan boeken centraal. Het thema is dit jaar: Bij ons in de familie. Koop je deze week boeken in de boekwinkel ter waarde van €15,-, dan krijg je een gezinsverpakking boekenweekgeschenk van de familie Chabot. Daarnaast zijn er overal in het land interessante lezingen en leuke dingen om te doen. Bekijk ook de website van de boekenweek voor meer informatie. Nacht van de Literatuur 23 maart, Amersfoort, Nederland In het laatste weekend van de boekenweek vindt jaarlijks ook de Nacht van de Literatuur plaats in Amersfoort. Er komen auteurs, muzikanten en er is een open podium. Een aantal namen die dit jaar al zijn aangekondigd zijn Connie Palmen en Babs Gons (dichter des vaderlands). Bekijk ook de website van de nacht van de literatuur voor het gehele programma.


Oxford Literary Festival 16 - 24 maart, Oxford, VK In Oxford wordt jaarlijks een tof literair festival gehouden, in 2024 is dit festival te bezoeken van 16-24 maart. In de stad zijn veel evenementen die je kunt bijwonen, met auteurs als Ali Smith, Jacqueline Wilson, Benji Davies, Holly Bourne en vele anderen. Bekijk ook de website van Oxford Literary Festival voor meer informatie.

Leipziger Buchmesses 21 - 24 maart, Leipzig, Duitsland De Leipzig bookfair en daarmee samenhangende leipzig liest is het grootste leesfestival van Europa. Lezers, auteurs, uitgeverijen en media komen samen in dit grote festival. Dit jaar zijn Nederland en Vlaanderen de guest of honour. Bekijk ook de website van de Leipziger Buchmesse voor meer informatie.

Redu Boekenbeurs 31 maart, Redu, België Ten slotte is er in het Belgische boekendorp Redu ook een boekenbeurs in maart, tijdens het paasweekend. Het is een lief, romantisch dorpje vol met boekwinkels, en op 31 maart kun ook in de straten struinen naar mooie vondsten. Dit waren de leukste boekenevenementen in de eerste drie maanden van 2024! Wil je vast vooruit plannen en kijken naar welke toffe boekenbeurzen en literaire festivals er plaats zullen vinden in de zomer? Check dan zeker ook onze literaire agenda voor het hele overzicht van 2024!

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page