top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Finland

Bijgewerkt op: 12 jan.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Nadat we besproken hebben welke boeken aanraders zijn als je gaat reizen naar Denemarken of Zweden, is Finland aan de beurt. Er is een hoop mooie Finse literatuur te vinden, maar ook interessante non-fictie over de Finse cultuur waaruit je veel kunt leren over het land en de Finnen zelf. We zetten de leukste boeken voor je op een rijtje!

De leukste non-fictie boeken over Finland

Finnen zijn de gelukkigste mensen ter wereld, al zullen ze dat zelf snel wegwuiven. Zou dit geluk iets te maken hebben met de statistiek dat ze ook de meeste metalbands per inwoner hebben (630 metalbands per miljoen inwoners) of heeft hun levenswijze er meer mee te maken? Waar de Denen hygge hebben, hebben de Finnen Sisu, waarin het belang van doorzetten om je doelen te bereiken, de natuur in gaan en zwijgzaamheid centraal staan. In het gelijknamige boek van Joanna Nylund lees je alles over deze Finse manier van leven, erg interessant als je wil weten wat hun drijfveren zijn. Een ander boek over Sisu is Leef met moed, kracht en vastberadenheid van Katja Pantzar. Waar het vorige boek een compact informatief boek is, is dit een lopend verhaal van een Canadese vrouw die naar Finland verhuist en leert leven op de Finse manier. Ze leert hoe ze haar Sisu moet aanwakkeren, die haar helpt in haar strijd tegen depressie en ze ontdekt wat haar gelukkig maakt. Een goed geschreven, fijn leesbaar en inspirerend boek.

De leukste romans uit Finland

Ben je meer in de stemming voor fictie, dan is de Finse auteur Sofi Oksanen een aanrader. Het boek Een bundel haarspelden, bijvoorbeeld, gaat over de verschillen tussen Estland en Finland ten tijde van de Sovjetbezetting van Estland. De setting doet erg denken aan de relatie tussen Oost en West Berlijn ten tijden van de Berlijnse muur. Het verhaal gaat over een moeder en een dochter, de moeder, Katariina is Estisch maar trouwt met een Fin en verlaat haar land om in Finland te gaan wonen, waarbij ze alles achter moet laten. Ze drukt haar dochter Anna op het hart om niets te zeggen over de afkomst van haar moeder, omdat er enorm wordt neergekeken op het door de Sovjets bezette land. Daarnaast heeft Anna haar eigen verhaallijn, over haarzelf en haar relatie met eten, haar afkomst en haar ‘boulimirexia’. Een heel ander soort boek is The City of Woven Streets van Emmi Itäranta, een Finse auteur. Het is een fantasyverhaal dat zich afspeelt op “Het Eiland”. Hoofdpersoon Eliana is een wever, een werknemer van The House of Webs. Het eiland is onderverdeeld in verschillende van dit soort huizen. Het eiland wordt geplaagd door een droomplaag. Niemand op het eiland droomt en als er iemand wordt verdacht van dromen en het hebben van night maeres, wordt deze persoon zonder pardon verbannen naar The House of the Tainted. Het eiland lijkt een idylle, maar niets is minder waar. Het boek vertelt een prachtig verhaal over angst en macht, leven, dromen en hoe alles met elkaar verbonden is via onzichtbare draden. Dit alles verpakt in prachtig, beeldend taalgebruik maakt dit boek echt een aanrader!


Een laatste roman die we willen noemen, is The Rabbit Back Literature Society van Pasi Ilmari Jääskeläinen (De tien schrijvers van Laura Witte in het Nederlands). Dit boek is minder fantasy dan het vorige boek, maar heeft wel wat magisch realistische elementen. Het is een bijzonder verhaal, dat lastig samen te vatten is. We gaan het toch proberen. Laura White is een wereldberoemde kinderboekenauteur afkomstig uit het stadje Rabbit Back. Overal in de stad zijn verwijzingen te vinden naar haar en haar boeken. White heeft de Literature Society opgericht om tien veelbelovende auteurs te onderwijzen. Jarenlang heeft de society maar 9 leden gehad, die van kindsaf lid waren en inmiddels volwassen zijn. De hoofdpersoon, Ella, wordt het langverwachte tiende lid, maar op de avond waarop ze Laura White zal ontmoeten, verdwijnt de wereldberoemde auteur. Wat volgt is een onderzoek van Ella over wat de gemeenschap precies is en wie Laura White is. Een boek vol mythologische wezens, magisch realisme en vooral veel boeken. Wij vonden het een erg intrigerend boek dat je zeker aan het denken zal zetten!


De beste jeugdboeken uit Finland

Er is ook een rijke jeugdliteratuurcultuur in Scandinavië. De bekendste jeugdboekenauteur in Finland is Tove Jansson met haar verhalen over de Moomins. In 2020 zijn de verhalen opnieuw uitgegeven en het eerste boek in de serie is Verhalen uit de Moominvallei waarin 3 verhalen gebundeld zijn. Moomintrol, Moominmamma en Moominpappa beleven de leukste, originele avonturen en zijn grappig en enorm schattig. De verhalen zijn zowel Zweeds als Fins, omdat Tove Jansson een Zweeds-sprekende Fin was en de boeken oorspronkelijk in Finland in het Zweeds uitgegeven werden (volg je het nog?). En ander tof Fins jeugdboek is Radio Popov van Anja Portin, een Finse schrijfster. Het verhaal gaat over kinderen die ‘vergeten’ zijn. Hun ouders zien hen niet meer staan of hebben geen tijd voor ze. Hoofdpersoon Alfred is zelf een vergeten kind, maar hij krijgt al snel een beter thuis wanneer iemand appels voor hem achterlaat door de brievenbus. Het is een leuk boek met een serieus onderwerp maar het is absoluut geen zware kost. Daarnaast is het een informatief boek over de uitvinding van de radio. Erg leuk en leerzaam!


Daarnaast bestaan er best wat volksverhalen in Finland. In het prachtig geïllustreerde boek Nordic Tales van Ulla Thynell worden verhalen uit de gehele Scandinavische wereld gebundeld, en dus ook verhalen uit Finland. Het leuke is dat ze erg anders zijn dan de sprookjes die wij kennen.
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page