top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Zweden

Bijgewerkt op: 19 apr.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.
Zweedse boeken, aanraders als je naar Zweden reist, stapel boeken met een kat

Zweden is een tof land dat we kennen van de gehaktballetjes van de Ikea, Pippi Langkous en de befaamde Scandinavische thrillers. Er is een schat van mooie boeken te vinden die zijn verschenen in het Zweedse taalgebied. In dit artikel vind je de niet te missen titels en de pareltjes, zodat je alvast kunt kennismaken met de cultuur vanuit je luie stoel.


Zweedse Non-Fictie boeken

Waar de Denen Hygge hebben, hebben de Zweden Lagom. De Zweedse levenswijze die draait om het vinden van de gulden middenweg. Niet te veel, niet te weinig, gewoon: Lagom. Wil je meer weten over deze levenswijze, dan is er het boek Live Lagom geschreven door Anna Brones dat hierover gaat, inclusief tips hoe je lagom in je eigen leven kunt verwerken en recepten voor traditionele Zweedse lekkernijen.

Zweedse Literatuur en romans

Als je van literatuur houdt die je aan het denken zet, dan moet je de boeken van Jonas Karlsson zeker lezen. Zo gaat de rekening over gelukkig zijn en wat wij daaronder verstaan. De hoofdpersoon krijgt ineens een rekening omdat hij moet betalen voor al zijn ervaringen en het geluk dat hij heeft gehad. Maar zo’n spannend leven leidt hij niet, en is die rekening niet veel te hoog? En het boek De kamer gaat over schijn en werkelijkheid, waarin een man die in een saai kantoor werkt telkens naar een kleine kamer gaat om na te denken - maar bestaat die kamer eigenlijk wel? En is deze verteller wel te geloven? Beide boeken zijn aanraders, zeker als je van de boeken van Kafka houdt, al zijn deze boeken wat makkelijker om door te komen, omdat ze vrij dun zijn en luchtig geschreven.


Een ander Zweeds boek, dat me deed denken aan deze titel, is Een man die Ove heet van Fredrick Backman. Een origineel en grappig verhaal over een knorrige oude man die iedereen the bitter neighbour from hell noemt, maar die een reden heeft waarom hij is zoals hij is. Zijn nieuwe buren doen hun best om ervoor te zorgen dat Ove weer een beetje zin krijgt in het leven. Een mooi verhaal met een diepere betekenis dat je iemand niet kunt beoordelen als je zijn verhaal niet kent. Wat wel een beetje verwarrend is, is dat het boek inmiddels verfilmd is met als titel: A man called Otto. Ze hebben dus zijn naam veranderd.

Zweedse aanraders

De meest bekende thriller uit Zweden moet toch wel Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson zijn, ook wel bekend als de Millenium trilogie. En deze thriller is zeker de hype waard. Hij is goed geschreven, informatief en razend spannend. De pil die zo’n 560 pagina’s telt is moeilijk weg te leggen en ik heb hem bijna in één dag uitgelezen.


Mocht je zin hebben in een heel ander soort boek, meer over romantiek en familie, dan raden wij Een vraagteken is een half hart van Sofia Lundberg aan. Het is een mooi geschreven verhaal over een vrouw die haar verleden in Zweden wil vergeten en probeert een gelukkig leven te leiden in New York. De twee verhaallijnen van heden en verleden wisselen elkaar af en beide zijn intrigerend. Het verhaal laat mooi zien dat je niet van iemand kunt houden als diegene een raadsel voor je is, en dat geldt ook voor jezelf: je kunt niet van jezelf houden als je probeert je te verstoppen voor je eigen geschiedenis.

Zweedse Jeugdliteratuur

Zweedse aanraders

Er is ook een rijke jeugdliteratuurcultuur in Scandinavië. Een van de bekendste is natuurlijk Astrid Lindgren. Haar bekendste verhalen gaan over Pippi Langkous. Pippi is een bijzonder meisje dat doet wat ze wil en ze is een inspiratiebron voor veel kinderen. De verhalen zijn grappig en spannend en net even anders dan je zou verwachten. Naast Pippi schreef Astrid Lindgren nog talrijke andere kinderboeken, zoals ook Ronja de Rovensdochter en De gebroeders Leeuwenhart. Een andere bekende Zweedse auteur is Tove Jansson. We kennen haar van de Moomins. Moomintrol, Moominmamma en Moominpappa beleven de leukste, originele avonturen en zijn grappig en enorm schattig. De verhalen zijn zowel Zweeds als Fins, omdat Tove Jansson een Zweeds-sprekende Fin was en de boeken origineel in Finland in het Zweeds uitgegeven werden. Naast de Moomins en Pippi is ook Nils Holgersson geboren in Zweden. De auteur, Selma Lägerlof, won in 1909 als eerste vrouw de Nobelprijs voor de literatuur. De kleine Nils wordt voor zijn streken gestraft en verandert in een kabouter. Hij beleeft allerlei avonturen op de rug van een gans en zijn verhalen zijn klassiekers geworden binnen de jeugdliteratuur.


Daarnaast bestaan er best wat volksverhalen in Zweden. In het prachtig geïllustreerde boek Nordic Tales van Ulla Thynell worden verhalen uit de gehele Scandinavische wereld gebundeld, en dus ook verhalen uit Zweden. Het leuke is dat ze heel anders zijn dan de sprookjes die wij kennen.


Books to read when you're traveling to Sweden

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page