top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in Rome


Boekige Plekjes in Rome | Literaire Musea

Rome is een prachtige stad vol met klassieke kunst. Het wordt ook wel de Eeuwige Stad genoemd. Overal waar je kijkt, zie je prachtige, oude gebouwen. Bekende bezienswaardigheden zijn, onder andere, het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon en de Trevifontein. Er is genoeg te zien en je hoeft je niet te vervelen! Zeker niet als boekenliefhebber, want Rome heeft een aantal toffe boekige plekjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken! Wil je je alvast voorbereiden op je reis naar Rome door leuke boeken te lezen die zich

afspelen in Italië? Lees dan ook ons artikel over Italiaanse boeken!

Boekwinkels in Rome

Als je op zoek bent naar Engelse boeken, dan ben je bij The almost corner bookshop aan het juiste adres. Ze hebben een mooie collectie aan nieuwe boeken in verschillende genres en is een van de beste adressen voor Engelstalige boeken in Rome.

Een must op dit lijstje is de Open Door Bookshop. Een tweedehands boekwinkel die echt een plekje verdient op lijstjes met de mooiste boekhandels. In deze winkel is ieder hoekje volgestopt met boeken. Het heeft wel wat weg van Libreria Acqua Alta in Venetië. Grote kans dat je mooie pareltjes zult vinden in deze winkel. En het goede nieuws is dat ze een grote collectie Engelstalige boeken hebben! Een andere winkel voor Engelstalige boeken is Anglo American Book Co., waar ze een mooi aanbod van nieuwe boeken verkopen. Ben je op zoek naar mooie uitgaven of nieuwe populaire titels, dan vind je ze vast en zeker hier. Als laatste boekwinkel willen we Arion Esposizioni nog noemen. Een boekwinkel met een futuristisch, wit interieur dat door sommigen wordt bestempeld als een van de mooiste boekwinkels ter wereld.

Literaire Musea

Spaanse trappen, rome, italië

Aan de voet van de Spaanse trappen vinden we Keats-Shelley House, een museum ter ere van John Keats. Hij had tuberculose en kwam in 1821 naar Rome in de hoop dat het Mediterrane klimaat zijn ziekte kon genezen. Zijn hoop was vergeefs en hij stierf op 25 jarige leeftijd in het huis waar nu het museum gevestigd is. In het museum leer je meer over zijn leven en dat van andere Romantische dichters.


Het graf van Keats kun je ook vinden in Rome, op de protestantse begraafplaats aan de Via Caio Cestio 6. Interessant weetje: Oscar Wilde schreef een gedicht over dit graf met de titel: The Grave of Keats. Naast een museum over Keats is er nog een ander literair museum in Rome, namelijk van Goethe: Casa di Goethe. Het was Goethe’s droom die uitkwam toen hij in 1786 eindelijk neerstreek in Italië, waar hij vervolgens twee jaar lang verbleef. Het appartement waar hij verbleef is nu omgetoverd tot museum waar je vanalles kunt leren over “Goethe in Italië”. Mocht je meer willen weten over zijn verblijf in Italië, dan kun je ook zijn boek Italian Journey erop naslaan.


Een literaire stamkroeg en andere boekige plekjes in Rome

De oudste bar in Rome, genaamd Antico Caffé Greco, was een verzamelplaats voor wereldberoemde auteurs zoals Goethe, Byron, Baudelaire, Hans Christiaan Andersen, James Joyce en Mark Twain. Of ze bekende werken hier hebben geschreven, weten we niet, maar het kan geen kwaad om hier een drankje te doen ter ere van deze grote namen. In Rome zijn ontzettend veel fonteinen te vinden. Velen beelden klassieke mythologieën af, maar ook zijn er fonteinen met dieren zoals kikkers of schildpadden. Interessanter voor ons artikel over Boekige Plekjes in Rome, is de boekenfontein. De Fontana dei Libri is gebouwd in 1927 en is te vinden aan de oostkant van Piazza Navona, vlakbij het Pantheon. De naam zegt het al, het is een fontein waarop boeken afgebeeld zijn! Volgens de Romeinen symboliseren de boeken de Universiteit Sapienza.

Bocca della verita, rome, italië

In hetzelfde straatje past ook de Bocca Della Verita. Misschien niet direct gelinkt aan literatuur, maar wel aan een legende. Het standbeeld is een groot gezicht met een gleuf voor een mond. De mond is ‘s werelds oudste leugendetector. Als je je hand erin legt en een leugen vertelt, zal de mond je hand afbijten, aldus de legende. Het standbeeld is in vele films en boeken gebruikt zoals bijvoorbeeld het jeugdboek Het geheim van de afgebeten vingers van Rindert Kromhout. Je vindt de Bocca Della Verita (ookwel de Mond der Waarheid) bij de Forum Boarium en de Santa Maria in Cosmedin kerk.


Vond je het leuk om te lezen over boekige plekjes in Rome? Lees dan ook onze artikelen over Florence en Venetië!

Forum romanum, rome, italie

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page