top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in boeken: Japan

Bijgewerkt op: 12 jan.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Het is tijd om met Literaire Reizen een nieuw continent te gaan verkennen. Want reizen door middel van boeken in Europa is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is in Europa wel een heel stuk gemakkelijker om écht op reis te gaan. Voor andere continenten is dat wat lastiger. Daarnaast is Reizen in Boeken een super toffe manier om kennis te nemen van andere culturen, die (geografisch gezien) verder van ons af liggen. Vandaag focussen we daarom op Japan! In dit artikel lees je alles over de boeken die je wil lezen als je naar Japan reist!


Boeken om te lezen als je naar Japan reist

Non-Fictie boeken over Japan

Als je interesse hebt in non-fictie over Japan, dan raden we onder andere Japan in honderd kleine stukjes van Paulien Cornelisse aan. Een klein boekje met 100 korte stukjes over het land, de taal en de cultuur. Het is een toegankelijk en grappig boekje met veel leuke verhalen en anekdotes.


Daarnaast zijn er veel boeken verschenen over Ikigai: een Japanse levensfilosofie. Je Ikigiai is je reden van bestaan en hangt, onder andere, samen met waar je van houdt en waar je goed in bent. Lees bijvoorbeeld het boek van Francesc Miralles, die samen met Héctor Garcia naar Okinawa afreisde om erachter te komen wat het geheim is van een lang en gelukkig leven.

Japanse Literatuur

Zeg je Japanse literatuur, dan zeg je Murakami. Hij is een van de bekendste auteurs uit Japan. Hij schrijft postmoderne werken die vaak absurd of surreël zijn. Een van zijn bekendste werken is Kafka op het strand. Murakami’s boeken hebben ook zeker wel iets kafkaiaans. Wij lazen Hard Boiled Wonderland en het einde van de wereld en deze is erg spannend en intrigerend. Als lezer vraag je je continu af wat er nu aan de hand is omdat het boek geschreven is als een grote surreële puzzel. Een andere erg goede auteur die we niet kunnen en willen overslaan, is Kazuo Ishiguro. Hij won een heleboel prijzen, waaronder zelfs de Nobelprijs voor de Literatuur in 2017. Zijn boek Laat me nooit alleen (Never let me go in het Engels) is een van zijn bekendste titels. Het is een prachtig boek over Kathy die terugkijkt op haar schooltijd en haar vriendschappen. Het verhaal is realistisch, maar als lezer heb je wel snel door dat er meer aan de hand is dan je in eerste instantie zou denken. Het verhaal is een dystopie met science fiction elementen, maar dat ligt niet op de voorgrond. Wij vonden het een prachtig boek met spanning op de juiste momenten, intrige omdat je je afvraagt wat er nu écht aan de hand is, sterke gevoelens en een onderwerp waar je over na gaat denken. Zeker weten een aanrader!

Een erg goed, kort boek van een Japanse auteur is Convenience Store Woman van Sayaka Murata (in het Nederlands is de titel: Buurtsupermens). Het is een bizar verhaal over een vrouw die anders is dan de meeste mensen en om geaccepteerd te worden, zich voordoet alsof ze ‘normaal’ is. Ze gaat in een supermarkt werken omdat ze daar weet hoe ze zich moet gedragen. Er is een handleiding voor een supermarktmedewerker en daardoor, alsmede door het observeren van het gedrag van haar collega’s, weet ze hoe ze zich in een keurslijf moet gieten. Het is een sterk verhaal over de druk van de gemeenschap en hoe iemand wordt gezien die niet voldoet aan de normen die die gemeenschap oplegt. Een heel interessant, absurd verhaal, zeker een aanrader!

Boeken om te lezen als je naar Japan reist

Een ander mooi boek van Japanse bodem is The cat who saved books van Sosuke Natsuwaka (Nederlands: Het verhaal van de kat die boeken wilde redden). Het is een boek over de kracht van boeken en literatuur en het focust op de huidige leescultuur. Mensen hebben geen tijd meer (of zeggen althans geen tijd te hebben) voor dikke, literaire meesterwerken. Alles moet snappy zijn en niet te veel tijd kosten. Dit boek laat heel goed zien waarom dat zonde is en waarom boeken zo krachtig kunnen zijn. Het is een mooi boek voor iedereen die van lezen houdt.

Ten slotte nog een ander boek over katten: If cats disappeared from the world van Genki Kawamura (als katten van de wereld verdwijnen, in de Nederlandse editie). Dit is een mooi boek over een man wiens dood nadert. De duivel komt bij hem op bezoek en sluit een deal met hem. Iedere dag zal er iets verdwijnen, en dat zal ervoor zorgen dat de hoofdpersoon een dag langer leeft. Het is een mooi verhaal dat je aan het denken zet over wat belangrijk is in het leven.

Young Adult boeken die zich afspelen in Japan

Als je op zoek bent naar een leuk Young Adult boek dat zich afspeelt in Japan dan raden we Tokyo Ever After aan (De Nederlandse versie heet Tokyo voor altijd). Het is een soort Princess Diaries maar dan met Japan. Het verhaal is leuk en grappig en leest vlot weg. De hoofdpersoon Izumi komt erachter dat haar vader, die ze nooit gekend heeft, de kroonprins van Japan is. Wanneer ze hem via via contacteert, raakt ze in een wervelwind terecht, gaat ze voor het eerst in haar leven naar Japan en leert ze hoe ze zich als prinses moet gedragen. Naast dat het een leuk verhaal is, gaat het ook over Japans zijn in Amerika, je niet helemaal thuis voelen en het gevoel hebben dat je ergens niet bij hoort. Een aanrader!

Het laatste boek dat we willen noemen is Catfish Rolling van Clara Kumagai. Een boek met een prachtige cover en een goed verhaal. Onder het eiland van Japan leeft een catfish die een aardbeving veroorzaakt wanneer hij zich omdraait. Het combineert Japanse mythologie met magisch realisme in een verhaal over tijd, rouw en geheugen.


Japanse boeken


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page