top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken China

Literaire Reizen China - Chinese boeken
Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Met Literaire Reizen duiken we in de boeken die belangrijk zijn voor een land, die de geschiedenis weergeven of ons een mooi beeld kunnen geven. We hebben al flink wat Europese landen bezocht door middel van boeken en we willen dit graag uitbreiden naar andere continenten. Zeker omdat het dan vaak gaat om culturen en geschiedenissen waar we wat minder van af weten, is het interessant om door middel van boeken meer te leren over deze gebieden. Naast Europa zijn we daarom aan het uitbreiden naar Azië. Eerder doken we al in de literatuur van Japan en zagen we dat er bijzonder veel Japanse romans over katten gaan. Dit keer nemen we een ander Aziatisch land en wel: China. In dit artikel lees je alles over de Chinese boeken die wij aanraden.


Chinese Romans

Een prachtige historische roman die zich afspeelt in China ten tijde van de oorlog tussen China en Japan in 1937 is The Library of Legends van Janie Chang (helaas nog niet naar het Nederlands vertaald). Hoofdpersoon Lian is een studente van Minghua Universiteit en moet vluchten samen met haar medestudenten, docenten en personeel van de universiteit. Te voet reizen ze naar een veilige haven en ze nemen ook the library of legends mee, een 500 jaar oude collectie Chinese folklore en mythologie om deze veilig te stellen. Het is een prachtig verhaal over hoe ingrijpend de oorlog was. Chinese mythologie is verweven door het verhaal en maakt het boek niet alleen historisch, maar ook magisch realisme. Er wordt benadrukt dat er in de oorlog niet alleen soldaten nodig zijn, maar juist ook studenten en professoren die veilig blijven, om de intellectuele geschiedenis van China te kunnen doorvertellen, de mythen die China China maken. Janie Chang vertelt in dit boek een onderdeel van de geschiedenis dat velen nog niet kennen: leerlingen en docenten die in de oorlog een van China’s grootste literaire schatten in veiligheid hebben gebracht.


Het volgende boek is wellicht een vreemde (peking)eend in de bijt, omdat het gaat over een boek dat zich niet afspeelt in China, maar in het zuiden van de Verenigde Staten. The Downstairs Girl van Stacey Lee (helaas ook nog niet naar het Nederlands vertaald), gaat over een jonge vrouw in Atlanta, Georgia in de 19e eeuw. Chinese arbeiders werden in 1870 naar het zuiden van Amerika gezonden om daar op plantages te werken ter vervanging van de slaven. Dit is een deel van de geschiedenis waar wij onbekend mee waren, en dus vonden we het interessant om dit boek op te nemen in dit artikel. In 1882 kwam er een wet die de immigratie van Chinese arbeiders verbood, wat betekende dat Chinese arbeiders die al in Amerika waren, hun familie niet meer konden laten overbrengen. Veel arbeiders vluchtten weg van de plantages en gingen in de steden wonen, zo ook de voorouders van Jo Kuan, de hoofdpersoon uit The Downstairs Girl.


Dit boek laat goed zien hoe het was om te leven in een land waar alleen wordt gekeken in zwart en wit. Racisme is nog steeds een groot onderdeel in de samenleving. Jo woont met Old Gin, de man die haar als zijn dochter heeft omarmd, in de kelder van een drukkerij. Niemand weet dat ze daar wonen. Ze schrijft een column voor de krant getiteld Miss Sweetie waarbij ze anoniem kritiek geeft op het seksisme en racisme dat plaatsvindt in de stad. Het is een soort controversiële Lady Whistledown uit de populaire serie Bridgerton, maar dan met belangrijke onderwerpen als racisme en rechten voor vrouwen.


Reizen in boeken China

Chinese Fantasy en Science Fiction

Het is opvallend hoeveel Chinese fantasy en science fiction boeken je kunt vinden. Of ze nu gesitueerd zijn in China, geïnspireerd door Chinese mythen en legenden of geschreven door Chinese auteurs (of misschien wel alle drie tegelijk), er zijn een hoop mooie boeken om uit te kiezen als dit het genre is wat je graag leest.


Iron Widow van Xiran Jay Zhao (Engelstalig, is helaas nog niet naar het Nederlands vertaald)  is een boek die erg goed in deze categorie past. Een feministische science fiction met een soort transformerachtige ruimteschepen die bestuurd worden door een man en een concubine. De concubine overleeft deze rit niet, omdat haar bewustzijn wordt overgenomen door de mannelijke piloot. Vrouwen zijn nu eenmaal zwakker en er is niets aan te doen. Of is dat echt zo? Hoofdpersoon Zetian vecht voor wat zij gelooft dat goed is. Ze is niet het brave meisje dat doet wat haar gezegd wordt, maar een vrouw die strijd voor gerechtigheid en er alles aan doet om dat te krijgen. Kleine disclaimer, dit boek is wel redelijk gewelddadig. Het verhaal speelt zich af in een wereld die gebaseerd is op China, Chinese geschiedenis en culturele elementen. Zo zien we de Chinese muur, het terracottaleger en is de hoofdpersoon genoemd naar de enige keizerin in de geschiedenis van China, Wu Zetian.


Cixin Liu is een bekende Chinese sciencefictionschrijver en  is vooral bekend van de trilogie The Three-Body Problem, maar Of Ants and Dinosaurs is net zo noemenswaardig (al is ook dit boek nog niet naar het Nederlands vertaald). In deze roman ontwikkelen, je raad het al, mieren en dinosauriërs zich tot de twee dominante soorten op aarde. Liu neemt ons in vogelvlucht mee door de geschiedenis van deze twee soorten en reflecteert op de evolutie van culturen die elkaar soms complementeren, maar soms ook zó ver van elkaar verwijderd zijn dat het conflict bijna onvermijdelijk lijkt.

Hoewel er geen mens te bekennen is in dit boek, trek je toch snel parallellen tussen de twee contrasterende culturen en onze eigen wereld. Het boek zet je aan het denken over verschillende manieren van omgaan met verschillen tussen groepen, die ieder meer of minder goed werken.


Chinese Jeugd en Young Adult boeken

Fan van sprookjes? Lees dan zeker ook eens Chinese sprookjes, zoals uit de mooie bundel Chinese Fairy Tales. Verschillende varianten van Westerse sprookjes zoals Grimm, Perrault en Andersen zijn wel bekend, maar hoe leuk is het om in de folklore te duiken van een land dat je minder goed kent?


Een prachtige en populaire Young Adult roman die geïnspireerd is door Chinese folklore, is Daughter of the Moon Goddess van Sue Lynn Tan (helaas nog niet naar het Nederlands vertaald). Dit verhaal is gebaseerd op de Chinese legende van Chang’e, de Chinese maangodin, waarin de dochter van de maangodin een queeste doet om haar moeder te bevrijden. Het is een spannend verhaal, gesitueerd in een fantasy setting met veel Chinese invloeden. Omdat de origine van het verhaal op Chinese folklore is gebaseerd, vonden we dit boek uitermate geschikt om op te nemen in deze lijst.


In dit artikel lichtten we de leukste Chinese boeken uit, of toffe boeken die zijn geïnspireerd door de Chinese geschiedenis of folklore.


Boeken om te lezen als je naar China gaat

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page