top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Parijs

Bijgewerkt op: 30 jan.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Er zijn ontzettend veel boeken die zich afspelen in Parijs en je kunt dus ook zo een artikel schrijven met honderden boeken erop. Dat gaan we niet doen. Om het wat behapbaarder te maken, delen we onze favorieten met jullie, in verschillende genres.


Klassieke Literatuur die zich afspeelt in Parijs

Er is een groot aantal hoogstaande literaire werken dat zich afspeelt in Parijs die niet kunnen ontbreken op deze lijst en daar beginnen we dus maar mee. Les Miserables van Victor Hugo staat op nummer één. (In het Nederlands is de titel De Miserabelen) Het is een dikke pil maar zeker de moeite waard. Het verhaal is spannend en neemt allerlei wendingen, en alle einden komen uiteindelijk mooi samen. Het is een pracht van een boek waar je ook zeker de tijd voor wil nemen! Lees vervolgens ook De klokkenluider van de Notre Dame, ook van Victor Hugo, het verhaal dat je waarschijnlijk al wel kent van de gelijknamige Disneyfilm.


Een andere klassieker is The phantom of the opera van Gaston Leroux. Het is een bekend verhaal dat ook verfilmd is, over de Opera in Parijs die al dan niet bewoond wordt door een spook. Het is een spannend, intrigerend verhaal waarbij je als lezer constant op het verkeerde spoor gezet wordt of het spook nu wel of niet bestaat.



Literaire Romans die zich afspelen in Parijs

In dit kopje willen we iets meer toegankelijke boeken noemen. Onze favoriet hier is Paris by Starlight van Robert Dinsdale (helaas nog niet naar het Nederlands vertaald). Het is een ontzettend sterk verhaal geschreven in prachtige taal. Je wil iedere zin in je opnemen omdat ze zo mooi zijn. Het is een verhaal over magie en als lezer wordt je meegevoerd en heb je het gevoel zelf in Parijs te zijn. Tegelijkertijd is het een verhaal over vluchtelingen en de angst voor het onbekende. Een ander goed boek dat zich in Parijs afspeelt is The Paris Library van Janet Skeslien Charles (De Bibliotheek van Parijs) gaat over de tweede wereldoorlog en de rol van de Amerikaanse Bibliotheek in Parijs in het verzet. Joodse mensen waren niet meer welkom in de Bieb en dus brachten de medewerkers boeken naar ze toe, maar ook niet zonder gevaar. Een boek over wat de oorlog met mensen deed, rechtvaardiging en goed en kwaad.



Romans en Young Adult boeken die zich afspelen in Parijs

Geen zin in literatuur maar eerder in een leuk, feel-good verhaal dat zich afspeelt in Parijs? Ga dan voor The Little Paris Patisserie van Julie Caplin (de kleine patisserie in Parijs in het Nederlands). Het boek is het derde deel van Caplin’s Romantic Escapades serie, maar prima afzonderlijk te lezen. Het verhaal gaat over Nina die in Parijs gaat helpen met het geven van een patisserie-cursus. Een heerlijk feelgood verhaal dat je zo langs de Seine en andere hotspots van Parijs leidt. Niet het beste boek op deze lijst, maar zeker wel erg leuk! Een paar jaar geleden heeft een van onze favoriete auteurs het verhaal van Het spook van de opera in een nieuw, Young Adult jasje gestoken Roseblood van A.G. Howard vertelt het eigentijdse verhaal van Rune die naar een kostschool net buiten Parijs wordt gestuurd. Ze leert dat spoken wel degelijk bestaan. Het is een nieuw verhaal dat dankbaar gebruikt maakt van de klassieker. Het resultaat is een spannend, horrorachtig liefdesverhaal, met sterke personages en veel linkjes naar het origineel.



Leestips Parijs

170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page