Nadat we de boekige plekjes in Barcelona voor je op een rijtje hebben gezet, kunnen we natuurlijk niet achterblijven met de hoofdstad. Ook Madrid is een prachtige stad, met als hoogtepunten het Plaza Mayor, het Koninklijk Paleis en het Prado museum. Het wordt weer zomer en Spanje is een populaire vakantiebestemming. De hoogste tijd dus om de tofste boekige plekjes in Madrid uit te lichten!
De leukste boekwinkels in Madrid
Zin in mooie boekwinkels? Zet dan Librería Bardón op je lijstje. Een walhalla met muren vol boeken en je kijkt je ogen uit. Het is een antiquaraat vol met unieke exemplaren en een perfecte plaats voor boekenverzamelaars om dat ene boek nog in handen te kunnen krijgen. De winkel heeft zo'n 50.000 boeken dus er is genoeg te bekijken!
Zin in een glas wijn? Tipos Infames is een boekwinkel annex wijnbar en dat vinden we erg leuk! Is er een betere plek om te genieten van een goed glas cava?
Als je fan bent van feministische boeken en feministische boekwinkels, dan is Librería de Mujeres een echte aanrader. De winkel heeft een uitgebreide collectie boeken geschreven door vrouwen van over de hele wereld. Hun motto is: Books don’t bite and feminism doesn’t either
Op zoek naar Engelse boeken? Desperate Books is een boekwinkel die claimt de beste Engelstalige collectie van Madrid te hebben.
De leukste bibliotheken in Madrid
De Biblioteca Nacional is een van de grootste bibliotheken in Europa en zeker een bezoekje waard. Het gebouw heeft een prachtige architectuur en een collectie waar je u tegen zegt, met meer dan 26 miljoen boeken en tijdschriften.
Een prachtige bieb die je moet bezoeken als boekenwurm, is de Real Biblioteca, de Royal Library of San Lorenzo. Deze bibliotheek is gelegen in het paleis van San Lorenzo, net buiten Madrid. De bibliotheek is gebouwd in de 16e eeuw en ontworpen door Juan de Herrera, en een echte eyecatcher!
Literaire Musea
Zeg je Spaanse Literatuur, dan zeg je Cervantes en hoe kan het ook anders dan dat er in Madrid een Cervantes museum te vinden is. Museo Casa Natal de Cervantes is gevestigd, de naam zegt het al, in het huis waar de beroemde auteur geboren is. In het museum kun je meer leren over het leven van Cervantes, maar ook wordt er de link gelegd tussen Don Quichotte en de huidige tijd om het boek wat dichter bij de lezer te brengen.
Andere leuke boekige plekjes
Het oudste restaurant ter wereld (aldus het Guiness Book of World Records) vind je in Madrid: Botín. Het restaurant bestaat al sinds 1725, was en is een populaire plek voor auteurs en andere grote namen om te dineren, en wordt vaak genoemd in boeken, zoals ook Ernest Hemingway's: The sun also rises:
“We lunched upstairs at Botin´s. It is one of the best restaurants in the world. We had roast young suckling pig and drank rioja alta. Brett did not eat much. She never ate much. I ate a very big meal and drank three bottles of rioja alta.” (Hemingway)
Andere populaire spots die Hemingway vaak bezocht in Madrid zijn Las Cuevas de Sésamo en La Venencia, twee cafés die ook vandaag nog veel bezoekers trekken.
Fan van boekige evenementen? In Madrid wordt jaarlijks een book fair gehouden, de Feria del Libro. Dit is een supertof evenement met boekenkraampjes, lezingen, workshops en auteurs. In Madrid vind je ook een literaire wijk met straatnamen vernoemd naar bekende auteurs, zoals Calle de Cervantes. Ga op zoek naar de straatnaam van jouw favoriete auteur in Barrio de las Letras. Het huis van Cervantes staat ook in deze straat en vergeet ook niet om je heen te kijken naar literaire verwijzingen op de stoeptegels.
Dit waren de mooiste boekige plekjes in Madrid. Vond je dit interessant om te lezen, lees dan zeker ook onze andere artikelen over Spanje. Welke boeken wil je echt lezen als je naar Spanje gaat reizen en welke leuke boekige plekjes vind je in Barcelona? Je vindt het allemaal op Literaire Reizen!
Comments