top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Kinderboeken

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Reizen in Boeken zorgt ervoor dat je nieuwe landen kunt ervaren en leren kennen zonder dat je onder je dekentje vandaan hoeft te komen. Meestal focussen we op een bepaald land of regio, maar vandaag doen we het iets anders. Het is namelijk kinderboekenweek! Er zijn talloze toffe jeugdboeken te vinden die hen warm zullen maken voor het maken van nieuwe avonturen!


Speciaal voor de kinderboekenweek hebben we voor jullie niet alleen een artikel, maar ook een video gemaakt waarbij je de boeken beter kunt bekijken!


Prentenboeken over reizen

Een Nederlandse klassieker die met stip bovenaan hoort te staan: De Gele Ballon van Charlotte Dematons. Een groot uitgegeven prentenboek zonder tekst. Een kleine gele ballon die over de wereld en door de tijd reist, met prachtige illustraties als zoekplaten.


In dezelfde categorie past ook Verborgen avonturen van Lara Hawthorne, en dit boek heeft een tof extraatje: Een magische lens waarmee kinderen kunnen zoeken naar verborgen schatten in verschillende delen van de wereld, zoals de onafhankelijkheidsverklaring in Istanbul en schilderijen in Antarctica. Een erg leuk en informatief boek!


Een laatste zoekboek dat nog genoemd moet worden, is Olifanten op reis van Cornet Guillaume waarbij 5 olifanten de wereld rondreizen. Ze hebben allemaal hun eigen karaktertrekjes en je moet ze vinden in de verschillende zoekplaten van Londen, Tokyo, Rio de Janeiro en andere steden.


Als je een tof prentenboek zoekt die net wat extra biedt, dan is Brieven van Felix van Annette Langen een aanrader. Hoofdpersoon Sophie verliest haar knuffelkonijn op het vliegveld, maar dan krijgt ze opeens brieven toegestuurd. Felix reist de wereld rond en stuurt haar ansichtkaarten en brieven, die als losse elementen zijn toegevoegd bij de brief. Er is ook een editie met de knuffel erbij, wat het helemaal leuk maakt.


Op Reis van Aaron Becker is een ander leuk, tekstloos prentenboek over een meisje dat zich verveeld en gaat spelen met een rode pen. Ze tekent deuren en boten en gaat zo op ontdekkingstocht.

Een stapel jeugdboeken over reizen met een witte kat

Non-Fictie boeken voor kinderen over reizen

Voor kinderen zijn er toffe atlassen te vinden die ze wat meer kunnen leren over hoe de wereld in elkaar zit. Bijvoorbeeld de Atlas van Aleksandra & Daniel Mizielinska, met 52 kaarten die niet alleen landen en steden laten zien, maar ook kleine illustraties hebben van wat iedere plaats uniek maakt: belangrijke personen, flora en fauna en bezienswaardigheden. Ook De Grote avonturenatlas van Lucy Letherland is een atlas die de moeite waard is. Een boek op groot formaat dat focust op de wonderen van de wereld, vieringen en ervaringen, zoals het zien van het noorderlicht, het Carnaval in Rio of de kunst in het Louvre.

Ik reis de wereld rond (die een leukere titel heeft in de oorspronkelijke, Engelse uitgave: Around the world in 80 ways), focust eerder op de reis dan op de bestemming door te kijken naar manieren om te reizen, zoals rijden op een kameel of ezel, varen op een cruise, surfen of ruimtereizen. Een leuk geïllustreerd boek met net een andere insteek.


Daarnaast zijn er ook een heleboel toffe boeken voor kinderen van Lonely Planet, zoals stedengidsjes, maar ook grote boeken over reizen zelf, de wereld en manieren van reizen. Ze zijn stuk voor stuk erg leuk en informatief.


Leesboeken voor de basisschoolleerlingen over reizen

Er zijn een heleboel toffe leesboeken te vinden die reizen als thema hebben, maar veel boeken focussen op één enkele bestemming. Deze boeken zullen besproken worden in de artikelen die gaan over die verschillende bestemmingen, maar in dit artikel gaat het meer over reizen in het algemeen.


Reisbureau Wereldvreemd van L.D. Lapinsky is een echte aanrader. Hoofdpersoon Flick verhuist naar een nieuwe stad, waarin ze zich doodverveelt omdat ze niemand kent. Ze heeft een scratchmap aan de muur hangen, maar het enige land waar ze geweest is dat ze kan openkrassen, is haar eigen land. Ze wil supergraag reizen. Klinkt het al herkenbaar? Wanneer ze door de stad dwaalt, komt ze een oud, verlaten reisbureau tegen waar ze ontdekt dat ze magie heeft. Er staat een enorme berg koffers in de winkel, koffers die ervoor zorgen dat ze naar allerlei verschillende werelden kan reizen. Het is een leuk, spannend en magisch boek dat perfect is voor eenieder die van reizen houdt. Vanaf ongeveer 11 jaar.


Een andere toffe serie voor kinderen is Explorer Academy, waarvan Het nebula mysterie het eerste deel is. Een twaalfjarige jongen wordt aangenomen op een school waar hij opgeleid zal worden tot ontdekkingsreiziger. Hij leert over archeologie, wetenschap en fotografie om een van de grootste milieu conservatisten te worden. Een spannend verhaal met codes en mysterie en het is uitgegeven door National Geographic dus het is geïnspireerd door een heleboel waargebeurd onderzoek, wat het extra leuk en informatief maakt. Vanaf ongeveer 10 jaar.


Jeugdboeken over reizen

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page