top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Ballonvaarten

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

Een kat en een stapel boeken over ballonvaarten

Een ballonvaart is best iets bijzonders. Iets om zelf mee te maken maar ook om over te lezen. Of het nu een avontuur is of een historische roman over het ontstaan van heteluchtballonnen. In dit artikel vind je de beste leestips over het reizen in een luchtballon.

Stiekem zijn er niet heel veel boeken te vinden over dit onderwerp, en de meeste boeken die wel over een ballonavontuur gaan, zijn dan ook jeugdboeken. Maar daarom zijn ze nog niet minder leuk!


De gele ballon is een klassieker. Het boek is gemaakt door Charlotte Dematons. Het is een tekstloos prentenboek waarin je in vogelvlucht kijkt naar de wereld onder je - alsof je zelf in een ballon reist. De illustraties zijn tijdloos en prachtig en er is vanalles op te zien. Het boek is ook een zoekboek, zo moet je onder andere een kleine gele ballon zoeken op iedere prent, wat (ook voor volwassenen) nog lang niet zo gemakkelijk is! Net zoals met de andere boeken van Dematons, is ook deze verkrijgbaar in een groot formaat van 55 bij 40 centimeter, wat wellicht helpt met zoeken, maar vooral een erg tof collector’s item is!

Een stapel boeken over ballonvaarten

Een ander jeugdboek dat niet mag ontbreken in de lijst is Boer Boris en de luchtballon van Ted van Lieshout. De Boer Boris serie is sowieso al erg leuk en grappig. In dit deel vindt Boer Boris een ei waaruit een pinguïnkuiken komt. Het kuiken moet terug naar de zuidpool, maar hoe komen ze daar als er geen treinen of vliegtuigen naartoe gaan? Met een luchtballon natuurlijk!

Een leesboek voor kinderen vanaf 9 jaar dat over luchtballonnen gaat, is Wolkenjagers van Emma Carroll. Dit historische fictieve verhaal vertelt over de uitvinding van de luchtballon door de gebroeders Montgolfier. Naast dat het een spannend verhaal is dat vlot wegleest, is het ook nog eens erg leerzaam omdat het uiteenzet hoe de uitvinding tot stand gekomen is en hoe een ballon kan vliegen. Een erg leuk boek, ook voor volwassenen, dat te vinden is op Storytel, prachtig voorgelezen door Venna van den Bosch. Een voorlaatste boek dat we willen noemen is wél een boek geschreven voor een volwassen publiek. Hoogteverschillen van Julian Barnes brengt twee zaken bij elkaar die nog niet eerder bij elkaar gebracht zijn, het boek bundelt namelijk twee onderwerpen: ballonvaarten en een persoonlijk stuk van Barnes over de dood van zijn vrouw. Het gedeelte over ballonvaarten is wat zakelijker en afstandelijker, maar desalniettemin een interessant stuk over belangrijke ballonvaarders ná de gebroeders Montgolfier: Kolonel Fred Burnaby, Sarah Bernardt en Félix Tournachon. Sarah Bernardt, een Franse actrice, heeft zelf ook een boek geschreven over de ballonvaart, vanuit het perspectief van een stoel die mee aan boord genomen wordt. Het is getiteld In the clouds - the impressions of a chair en het is een grappig, luchtig verhaal dat zeker ook een plekje verdient op deze lijst.boeken over luchtballonvaarten

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page