top of page
  • Foto van schrijverMariska

Down the rabbit hole en diep in de zee: de kunst van Benjamin Lacombe

In de categorie boeken in reizen gaan we op zoek naar leuke plekken voor boekenliefhebbers op reis. Mooie bibliotheken, boekwinkels en literaire musea komen vaak aan bod. Vandaag doen we nét even iets anders, namelijk een kunstexpositie van illustrator Benjamin Lacombe die momenteel te zien is in Noord Frankrijk.


Alice in Wonderland, expositie Benjamin Lacombe in Chateau d'Hardelot

Illustraties van Benjamin Lacombe

Lacombe is een Franse illustrator en kinderboekenmaker. Hij heeft veel sprookjes, maar ook andere grote werken uit je wereldliteratuur van prachtige illustraties voorzien. Denk aan Alice in Wonderland, Bambi, de verhalen van Edgar Allan Poe, The picture of Dorian Gray en de laatste tijd is hij ook bezig om verhalen uit de Japanse literatuur te illustreren.


Als Franse illustrator is het niet gek dat exposities van zijn werk veelal in Frankrijk te zien zijn, en niet snel in Nederland. Sterker nog, meestal zijn de tentoonstellingen in het zuiden van Frankrijk of zelfs in Spanje, waar zijn boeken het ook erg goed doen. Maar momenteel is er een tentoonstelling die je kunt bezoeken in Noord Frankrijk, vlakbij Calais. Eindelijk een expositie die semi dichtbij is. Daar hoefden wij geen twee keer over na te denken!


Alice in Wonderland, expositie Benjamin Lacombe in Chateau d'Hardelot

Chateau d'Hardelot

De expositie is momenteel te zien in het Chateau D'Hardelot in Condette. Het gaat over het Victoriaanse tijdperk en er wordt gefocust op belangrijke stromingen binnen de (literaire) geschiedenis en dit wordt gekoppeld aan de werken van Lacombe. Het Victoriaanse, het Neo-Victoriaanse en de gothic novel komen aan bod en verschillende boeken en illustraties van Lacombe worden uitgelicht.


Alice in Wonderland, expositie Benjamin Lacombe in Chateau d'Hardelot

Illustraties uit boeken, schetsen, poppen en décor, overal is aan gedacht en je kijkt je ogen uit. De expositie is niet groot, maar wel erg indrukwekkend. Ook zijn er illustraties te zien van Lacombe's nieuwste boeken: De kleine zeemeermin en The picture of Dorian Gray.


De tuinen van Chateau d'Hardelot

Alice in Wonderland, expositie Benjamin Lacombe in Chateau d'Hardelot

Ook de tuinen van het Chateau worden opgefleurd met prachtige werken van Lacombe. Ze zijn sowieso al prachtig om doorheen te lopen, maar tijdens de expositie is het helemaal een feestje, want je weet nooit welke Alice in Wonderland karakters je tegen zult gaan komen...


De expositie is nog te zien tot en met 5 november 2023 in Chateau d'Hardelot in Condette. Tickets kun je online kopen via de website van het Chateau, maar dit is nogal een gedoe en je kunt ze ook aan de ticketbalie kopen voor €3,- per persoon. Kleine sidenote, alle informatie in de expositie is wel alleen in het Frans, maar met een telefoon en google kun je alles wel gemakkelijk vertalen.


Vergeet niet om het winkeltje te bezoeken waar je ook de tickets kunt kopen voor Benjamin Lacombe merch die je online niet kunt krijgen, zoals posters, tassen en ansichtkaarten.


Alice in Wonderland, expositie Benjamin Lacombe in Chateau d'Hardelot

Hoe kom je er?

Het Chateau ligt in het noorden van Frankrijk, onder Calais. Vanaf Amsterdam is het zo'n 5 uur met de auto, vanaf Breda 3,5 uur. Wij hebben er zelf een weekendje van gemaakt, omdat het wel erg ver is om in één dag op en neer te rijden. Onderweg kom je langs Antwerpen, Brugge en Gent waar je ook naartoe kunt gaan. Wij hebben zelf voor €20,- een kampeerplaats geboekt op Camping Château du Gandspette om er zo een relaxed weekendje van te maken.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page