top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekenparel: Babel

Bijgewerkt op: 6 okt. 2023

Tijd voor een nieuwe boekenparel! We kiezen ijzersterke boeken met een goed plot, goed uitgewerkte personages en natuurlijk een sterke link met het land of de stad waar het verhaal zich afspeelt. Dit keer: Babel.

R.F. Kuang - Babel

Waar speelt het zich af: Oxford


Het verhaal gaat over Babel, een onderdeel van Oxford University dat draait om vertalen en het werken met zilver. Het verhaal is magisch realisme en speelt zich af in 1828, in een wereld waarin magie, in de vorm van zilver, ervoor zorgt dat de wereld draait. Zilver wordt gebruikt om treinen te laten rijden, gebouwen in stand te houden, oorlog te voeren, boten drijvend te houden en nog veel meer. De rijke wereld kan niet meer zonder zilver.


Babel is een flinke pil, maar het is dan ook een boek waar ontzettend veel in zit. Je kunt heel duidelijk zien dat de auteur goed onderzoek gedaan heeft. Het boek leest soms als literatuurwetenschappelijk onderzoek maar is op geen enkel moment saai. Het geeft veel inzichten in de wereld van taal en vertalen.


Daarnaast gaat het boek over racisme, klassenverschillen en industriële revolutie in een wereld die alsmaar verandert en meer geautomatiseerd wordt. De kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter. Dat geldt ook voor de kloof tussen een grootmacht als Engeland en de arme landen waar de grondstoffen daadwerkelijk vandaan moeten komen, zoals China. Dat is ook waar het racisme zich laat zien. Landen als China en India zijn goed genoeg te gebruiken als bron voor de vertalingen die nodig zijn voor het zilver, maar van de mensen moet het rijke Oxford niks hebben en dit voel je in alle lagen van het boek.


Het is echt een boek dat je aan het denken zet over de verschillen in de wereld, naast dat het je aan het denken zet over taal. De personages in het boek zijn menselijk neergezet en komen overtuigend over in hun problemen en moeilijkheden, de stad Oxford komt tot leven en het verhaal zelf is spannend en intrigerend. Zoals gezegd, er zit ontzettend veel in en is een perfect pareltje voor het boek van de maand!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page