top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in Berlijn

Boekige plekjes in Berlijn

Wanneer we op reis gaan naar een nieuwe stad, zoeken we uiteraard ook de beste boekwinkels, bibliotheken en andere boekige plekjes op. We plaatsen al artikelen over de beste boekige plekjes in Amsterdam, Londen, Parijs en Rome (en nog vele anderen), en na een weekendje Berlijn is het dan ook de hoogste tijd om ook de leukste boekwinkels en andere plekken voor boekenliefhebbbers in de hoofdstad van Duitsland uit te lichten!


De leukste boekwinkels in Berlijn

Jullie kennen vast de bekende Parijse boekwinkel Shakespeare & Company wel? Ook Berlijn heeft een soortgelijke winkel, met de naam Shakespeare & Sons. Het is een combinatie van een boekwinkel en een bakkerij, en naast dat je er toffe nieuwe boeken kunst scoren, kun je er ook heerlijke bagels en baksels eten.


Kulturkaufhaus Dussmann, Berlijn

Vergeet je portemonnee niet als je Dussmann - Das Kulturkaufhaus gaat bezoeken. Het is een enorm boeken-warenhuis vol met mooie pareltjes. Je vindt hier ook toffe cadeautjes en een Engelse boekwinkel in de winkel waar de allermooiste nieuwe en populaire titels te vinden zijn. Bezoek ook het restaurantje beneden, waar je lekkere taart en koekjes kunt eten in een fijne, rustgevende omgeving. Perfect om alvast in je nieuwe boek te duiken! Als laatste willen we nog de mooie boekwinkel Ocelot aanraden. Deze prachtige winkel heeft ook een cafeetje waar je lekker iets kunt drinken. Deze winkel is 'not just another bookstore', Ze hebben vooral Duitse boeken, maar ook een mooie kast met Engelse boeken. Het is niet zomaar een boekwinkel, je kunt hier namelijk ook bijzondere vondsten vinden, zoals kinderboeken voor vluchtelingen of bijzondere LGBTQI+ boeken.


Boekenmonument in Berlijn

Boekenmonument Berlijn Bebelplatz

Tijdens de tweede oorlog vond de grootste en beruchtste boekverbranding in de geschiedenis plaats. 25.000 boeken zijn verbrand vanwege hun gedachtegoed. Boeken van Kafka, Freud, Marx, Mann, Lenin, Hemingway en wie weet nog hoeveel anderen. In Berlijn kun je een klein monument vinden dat stilstaat bij deze gebeurtenis. Bebelplatz is het plein waar de verbranding plaats vond op 10 mei 1933. Nu is er een monument met lege boekenkasten waar je vanaf het plein in kunt kijken door een glazen plaat in de grond.


De mooiste bibliotheken in Berlijn

Brandenburger Tor, Berlijn

Bijzonder is het zeker, het Jacob und Wilhelm Grimm Zentrum. Het is een universiteitsbibliotheek gevestigd binnen de Humboldt Universiteit. De naam verwijst uiteraard naar de gebroeders Grimm, die talloze Duitse sprookjes opschreven en bekend staan als dé sprookjesauteurs van Duitsland. Wil je meer weten over de gebroeders Grimm? Lees dan ook ons artikel over sprookjes.


Als we het dan toch over Humboldt hebben, willen we ook zeker de Humboldt Library benoemen (Stadtbibliothek Reinickendorf - Humboldt-Bibliothek). Dit is een van de mooiste bibliotheken van Berlijn, genoemd naar de broers Alexander en Wilhelm von Humboldt. Alexander von Humboldt was een wetenschapper en ontdekkingsreiziger. Zijn broer Wilhelm was een Duits taalwetenschapper en filosoof en richtte de Humboldt Universiteit op in Berlijn.


Literair Musea in Berlijn

In Berlijn kun je ook het Bertold Brecht Center & Museum vinden. Brecht was een Duits auteur en het museum is gevestigd in de woning waar hij de laatste 3 jaar van zijn leven heeft doorgebracht. Je vindt hier onder andere Brecht's persoonlijke bibliotheek, met meer dan 4000 boeken


In dit artikel bespraken we de leukste boekige plekjes in Berlijn. Van boekwinkels tot bibliotheken en zelfs een heus boekenmonument. Zo heb je alles wat je wil voor je tripje naar Berlijn!


Boekige plekjes in Berlijn

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page