top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in Praag

Vandaag gaat Literaire Reizen naar… Tsjechië! En om specifiek te zijn bezoeken we de hoofdstad: Praag. Praag is een prachtige stad die veel moois te bieden heeft. Niet voor niets wordt de stad ook wel ‘De Gouden Stad’ genoemd, of ‘The City of a Hundred Spires’ (niet te verwarren met ‘the City of Dreaming Spires’, want dat is Oxford.)


Boekige Plekjes in Praag

Alle hoogtepunten zijn op loopafstand en voor cultuurliefhebbers is Praag echt een must om te bezoeken. Bezoek zeker de Opera, de Karelsbrug, de Praagse burcht en het Oude Stadsplein met de astronomische klok.


Ook voor boekenliefhebbers is Praag een perfecte stad voor een stedentrip. Er zijn toffe boekwinkels en literaire plekjes te bezoeken, én het is de stad van Kafka. Overal in de stad zie je zijn figuurlijke voetsporen nog. Tijd voor een literaire reis naar de boekige plekjes in Praag!


Boekwinkels in Praag

Shakspeare & Synové, Praag

De eerste boekwinkel die we willen noemen doet denken aan een beroemde boekwinkel in Parijs. Jullie kunnen wel raden welke ik bedoel als ik de naam van deze Praagse boekwinkel noem: Shakespeare & Sons Bookstore. Deze boekwinkel heeft een mooie voorraad Engelstalige boeken en is zeker een bezoekje waard. Ondertussen weten jullie al dat wij fan zijn van boekwinkels waar je een hapje kunt eten en drinken. Een zo’n winkel in Praag is Globe Bookstore & Café. Een populaire plek voor studenten, waar je niet alleen koffie en goede boeken zult vinden, maar ook lezingen, karaoke en quiz nights.


Een andere boekwinkel die we willen aanraden is Book Therapy. In deze winkel gaat het allemaal om de ervaring van het boeken kopen (want we weten allemaal dat boeken kopen en boeken lezen twee verschillende hobbys zijn, is het niet?). Je kunt een speciale VIP therapiesessie boeken voor zo’n €120,- voor een privé date met wijn in de boekwinkel. Prijzig is het zeker, maar wel erg leuk!


Bibliotheken in Praag

Praag voor Boekenliefhebbers

Als eerste op het lijstje van bibliotheken in Praag willen we het Clementinum noemen, waarin de Nationale Tsjechische Bibliotheek gevestigd is. Het is een 16e eeuwse barok bibliotheek waar je van gaat watertanden. Het is alsof je de bibliotheek van Zweinstein instapt. Je mag helaas niet zelf naar binnen, maar met een tour krijg je al een prachtig beeld van de bibliotheek.


Een andere prachtige bibliotheek die je zult willen bezoeken, is Strahov Bibliotheek (Strahovská knihovna). Ook deze bieb is prachtig in Barok stijl, en kijk ook zeker eens naar boven naar de prachtige plafondschilderingen. De collectie bestaat uit zo’n 200.000 exemplaren, en het oudste deel van de bieb is bijna 300 jaar oud.


De oneindige boekentoren in de Gemeentelijke bibliotheek van Praag (Městská knihovna v Praze) heb je vast al eens voorbij zien komen op social media. Het is een indrukwekkende eyecatcher. De bibliotheek zelf is een vrij standaard bibliotheek, maar de oneindige toren is erg gaaf om te zien.


Het Praag van Kafka

De eerste plek die je moet bezoeken als Kafka fan in Praag is natuurlijk het Franz Kafka Museum. In dit museum leer je vanalles over het leven van de beroemde auteur en wat hem geïnspireerd heeft tot zijn werken. Daarnaast is het museum zelf ook een beleving: erdoorheen wandelen voelt een beetje als het lezen van zijn boeken: surreël.


Bezoek ook zeker het Gouden straatje. Dit is sowieso al een highlight van Praag, omdat er allerlei tentoonstellingen, souvenirwinkels en cafeetjes gevestigd zitten in de kleine huisjes. Maar een van deze huisjes was ook de woning van Kafka, namelijk nummer 22.


Er zijn meer voetsporen van Kafka te vinden in de stad. Verschillende kunstwerken representeren de auteur of zijn boeken. Bijvoorbeeld het gigantische roterende hoofd dat is gemaakt van 42 lagen roestvrij staal in het nieuwe stadsdeel. Een ander kunstwerk is te vinden in de Joodse wijk Josefov dat Kafka zittend op een figuur zonder hoofd laat zien.


Meer boekige plekjes in Praag

Praag voor boekenwurmen

Ben je geïnteresseerd in de legendes van Praag? Dan heb je geluk, want er zijn een aantal toffe spooktochten die je kunt boeken. Dwaal door de oude straten van de stad terwijl een gids je alles over de spoken van Praag vertelt.


Wij zijn fan van literaire evenementen, en ook in Praag kun je deze vinden! Book Worlds Prague is het bekendste evenement waar zo’n 800 schrijvers naartoe komen. Er zijn auteurslezingen, boekpresentaties en uiteraard een boekenmarkt. Zie voor meer informatie de website (svetkhiny.cz).


Bezoek ook zeker het Prague Literature House dat gericht is op Duits sprekende auteurs in Praag, waar deze auteurs uitgelicht worden. Naast Franz Kafka, Max Brod en Rainer Maria Rilke komen ook minder bekende auteurs aan bod. Er zijn vaak evenementen en exposities.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page