top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in Kopenhagen

Bijgewerkt op: 23 nov. 2022

In de categorie Boekige Plekjes zoomen we in op een specifieke stad om daar te gaan kijken naar alle locaties die een must zijn voor alle boekenliefhebbers! Vandaag: Kopenhagen!

Nyhavn, Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen heeft veel plekken die je als boekenliefhebber kunt bezoeken. De bekendste auteur van Denemarken is Hans Christiaan Andersen en overal in de stad kun je sporen van hem vinden. Hij heeft een tijdje gewoond in de bekendste haven van Denemarken, namelijk Nyhavn. Het beeld van de kleurrijke huisjes siert de kaft van ieder reisboekje, maar voor de literaire reiziger zijn nummer 18, 20 en 67 het meest interessant, want dit zijn de huizen waar Andersen gewoond heeft.


Zijn meest bekende verhaal is De kleine zeemeermin, al dan niet bekend geworden door de adaptatie van Disney. In Kopenhagen kun je haar standbeeld vinden. Tivoli

Een andere bekende highlight van Denemarken is het pretpark Tivoli. Naast dat het een fantastisch leuk park is, een echte must om te bezoeken, heeft het park ook een attractie gebaseerd op de sprookjes van Andersen, namelijk The Flying Suitcase, wat leuk is voor liefhebbers van zijn verhalen. Een leuk weetje, Tivoli Gardens is ouder dan Disneyland en was zelfs een inspiratiebron voor het park! Ten slotte kun je in de stad ook nog de Hans Christiaan Andersen Experience vinden, waar verhalen tot leven komen.

Mocht je nu op zoek zijn naar iets anders dan Hans Christiaan Andersen, zoek dan de Gefion Fontein op. Deze fontein verbeeldt de godin Gefjon en de mythe van het eiland Zealand waarop Kopenhagen gevestigd is. Deze mythe vind je terug in de Poetic Edda in het gedicht Ragnarsdrápa. In de mythe belooft de Zweedse koning Gylfi het land dat Gefjun kan ploegen in één nacht. Ze verandert haar vier zoons in ossen en zodoende ploegen ze het terrein om, zo hard dat het land loskomt en wordt verplaatst, en dit land wordt Zealand genoemd.


Naast dat de fontein deze mythe weergeeft, is hij ook prachtig om te zien, en zeker een bezoekje waard, naast alle andere boekige plekjes in Kopenhagen!


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page