top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige plekjes in Luxemburg

Bijgewerkt op: 22 sep. 2022

Luxemburg is zeker een land dat de moeite waard is, ook al is het voor vele reizigers een doorreisbestemming. In dit artikel lees je waarom je zeker een bezoekje moet brengen aan dit prachtige land, maar vandaag besteden we aandacht aan de boekige plekjes.


Luxemburg stadEr zijn een paar boekwinkels te vinden in Luxemburg-stad, maar eentje spant de kroon: Ernster: All english bookstore is een toffe boekwinkel die, de naam zegt het al, focust op Engelstalige boeken. Alle nieuwste pareltjes in verschillende genres zijn hier te vinden, en ook vind je er een (kleine) collectie spellen en puzzels.


Er zijn niet veel bekende verhalen of auteurs afkomstig uit Luxemburg, met uitzondering van het verhaal van Melusina de zeemeermin. Wanneer Melusina trouwt, vertelt ze haar man dat hij haar niet zal mogen aanschouwen op één specifieke dag van de week (in de overleveringen van de verhalen wil de specifieke dag nog wel eens verschillen). Jarenlang gaat het goed, tot de man nieuwsgierig wordt en toch op Melusina’s dag haar kamer in gluurt. Hij schrikt als hij zijn vrouw opeens ziet met een vissenstaart. Vanaf dat moment wordt ze gevangen in steen en verschijnt ze slechts eenmaal per jaar. Een versie van het verhaal staat beschreven in het boek The pleasure of drowning van Jean Bürlesk en er zijn meerdere standbeelden van Melusina te vinden in Luxemburg stad.


Ook kun je in Luxemburg in het museum Mudam tot 5 februari een expositie vinden van Tacita Dean die geïnspireerd is op de Goddelijke Comedie van Dante.


Vianden


Op drie kwartier afstand van Luxemburg-stad vind je het stadje Vianden. Een lieflijk stadje met een prachtig kasteel, wat ook tijdelijk de woonplaats is geweest van Victor Hugo. Het Victor Hugo museum, gevestigd in zijn oude woning, is een aanrader voor iedere boekenliefhebber.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page