top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in Londen

Bijgewerkt op: 29 mrt.


Londen is een plek die, net als Parijs, veel terugkomt in literatuur. Dat is ook niet gek, want veel bekende, klassieke auteurs, komen ook uit het Verenigd Koninkrijk. Eerder plaatsen we al een artikel over de boeken die zich afspelen in Londen. Maar dit werkt twee kanten op, niet alleen kunnen lezers veel lezen over de stad in bekende literatuur, ook in Londen zelf zijn ontzettend veel toffe plekken te vinden voor boekenliefhebbers. Wij zetten de leukste voor je op een rijtje!


Boekwinkels in Londen

Engeland is echt een perfect land om goedkoop boeken te scoren. Ze hebben hier namelijk geen vaste boekenprijs, en dat betekent dat boekwinkels met elkaar kunnen concurreren. Als je graag veel boeken koopt (en we weten allemaal dat je dat wil!), kun je veel boeken kopen voor een mooie prijs. Zeker de Waterstones is dan een geliefde boekwinkel, omdat ze vaak acties hebben, zoals de buy one, get one half price waar we zelf erg groot fan van zijn. In en rondom Londen kun je zelfs al 30 vestigingen van de Waterstones vinden! Misschien handig om te weten, Waterstones Piccadilly is de grootste boekhandel van Europa.


Maar dit heeft ook een keerzijde. De Waterstones kan flink stunten met haar boekenprijzen, omdat ze een enorme keten zijn. Dit betekent dat het voor de kleinere, onafhankelijke boekwinkels moeilijker wordt om boeken te verkopen, omdat hun boekenprijzen hoger liggen om rond te komen. Bezoek dus zeker ook onafhankelijke boekwinkels om ze te steunen. Vaak liggen de prijzen alsnog veel lager dan in Nederland.


Bijvoorbeeld in Booksellers Row. In het centrum van Londen vindt je Cecil Court, een walhalla voor boekenwurmen, want het is een hele straat vol onafhankelijke boekwinkels in prachtige Victoriaanse gebouwen. Dit wil je niet missen!


Andere boekwinkels die we nog willen noemen zijn Foyles: met 6,5 kilometer aan boekenkasten vind je hier echt wat je zoekt. Lutyens & Rubinstein: een prachtige onafhankelijke boekwinkel die boeken gebruikt in haar décor en Hatchards, de oudste boekwinkel in Londen. En last but not least: Word on the Water, een wel heel bijzondere boekwinkel die zich bevindt op het water!


Bibliotheken in Londen

Naast een hoop boekwinkels, kun je ook een aantal bibliotheken vinden in Londen. Met als grootste attractie The British Library, wat niet geheel onverwacht, de grootste bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk is. En eentje die je echt wel op je lijstje wil zetten!


The London Library is een andere bibliotheek die je wil bezoeken. Ze hebben een enorme collectie aan te-lenen-boeken en de bibliotheek zelf is ook echt prachtig.


Ook The Maughan Library mag niet ontbreken op deze lijst. Een prachtige bibliotheek, net als de andere op deze lijst, die genoemd werd in The Da Vinci Code. Als laatste noemen we de National Art Library. Een prachtige, klassieke bibliotheek die is gevestigd in het V&A museum. De bibliotheek focust zich op kunstboeken, zoals de naam al suggereert.


Literaire Musea in Londen


Er zijn een hoop toffe literaire musea te vinden in Londen waar je boekenwurmenhart sneller van zal gaan slaan. Ga bijvoorbeeld naar het Sherlock Holmes Museum (uiteraard bevindt deze zich op 221b Baker Street). Het is een klein, smal museum maar erg leuk voor liefhebbers van Sherlock Holmes!


Charles Dickens heeft ook een eigen museum in Londen, gevestigd in zijn huis. Het museum heeft 5 verdiepingen en leert je vanalles over Engeland's bekendste auteur. Iedere kamer focust op een ander deel uit zijn leven.


Ook in het huis van John Keats is een museum gevestigd, genaamd Keats House. In dit museum kun je zijn oorspronkelijke manuscripten zien en meer leren over zijn leven in het Verenigd Koninkrijk.

Voor kinderen is er het toffe Discover: Children's Story Center, niet zozeer een kinderboekenmuseum omdat het niet echt focust op bekende kinderboeken, maar wel op verhalen. Het is een museum dat de creativiteit prikkelt. Het focust op storytelling en er zijn regelmatig evenementen met jeugdboekenauteurs.

Overige Boekige Plekjes in Londen

Een bezoekje aan de literaire plekjes in Londen is niet compleet zonder een bezoekje aan The Globe, het theater van Shakespeare. Het theater zelf is prachtig en je kunt er goede toneelstukken zien.


Wat is een lijst van highlights van Londen zonder een enkele pub te noemen? Eentje die we wel moeten noemen is The Grapes, een pub die zowel genoemd wordt in The picture of Dorian Gray én Sherlock Holmes. Charles Dickens kwam ook vaak hier eten. Ten slotte, de eigenaar van de pub is niemand minder dan Sir Ian McKellen! Wil je meer lezen over Engeland? Bezoek dan zeker ook onze Engeland-pagina voor al onze nuttige tips over Engeland, boekige plekjes in de mooiste steden en Engelse literatuur.Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page