top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Londen

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.
Reizen in Boeken Londen

Als je naar het Verenigd Koninkrijk op vakantie gaat, dan heb je een enorme keuze aan boeken die je zou kunnen lezen. Veel van de bekendste auteurs die we kennen, komen hier namelijk vandaan. Denk aan auteurs als Charles Dickens, Shakespeare, Charlotte Brontë en Lewis Carroll, om er zo maar een paar te noemen. Je zou best jaren bezig kunnen zijn met alleen Engelse boeken te lezen, en deze lijst zou dus ook eindeloos kunnen zijn. Daarom delen we hem in tweeën, en focussen we eerst op boeken die zich afspelen in Londen.

Literatuur die zich afspeelt in Londen

Als eerst benoemen we Charles Dickens, een ontzettend bekende naam van wie veel boeken zich afspelen in Londen. Denk aan Oliver Twist, Great Expectations en A Christmas Carol. De boeken van Dickens raden we zeker aan. Ze zijn geschreven in prachtig taalgebruik en ze zitten erg goed in elkaar. Het zijn wel boeken waar je voor moet werken, maar het levert je ook veel op. Het zijn boeken waar je stil van wordt. Oliver Twist kent iedereen wel, het verhaal over het arme weeskind. Een boek dat wij nog beter vonden, was Great Expectations, een coming of age verhaal van een jongen genaamd Pip die besluit een gentleman te worden. Het is een dik boek waar ontzettend veel in zit, en zeker de moeite waard is om te lezen. Fan van Charles Dickens? Bezoek dan zeker ook eens het Dickens Festijn in Deventer! Wie heeft er niet gehoord van Sherlock Holmes? De boeken van Arthur Conan Doyle spelen zich ook af in Londen. Iedereen kent de films en series wel, maar de boeken zijn ook erg goed. Het zijn mysterie verhalen die zijn geschreven voor het genre ontplofte en ze zijn erg leuk om te lezen. Ook krijg je bij de boeken veel meer achtergrondinformatie over de personages.

Romans die zich afspelen in Londen

Een van de beste boeken die ik las in 2022 was The Toymakers van Robert Dinsdale. In 1917 kun je in Londen het speelgoedimperium van Papa Jack vinden, waar allerlei soorten magisch speelgoed verkocht worden. Maar wat gebeurt er met de winkel als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt? Het verhaal is prachtig geschreven en de auteur laat de magie echt tot leven komen. Het lezen van dit boek is als een sprookje, maar ook hier worden serieuze, moeilijke onderwerpen niet geschuwd: oorlog en angst voor vreemdelingen. Het is echt een prachtig boek dat niet kan ontbreken in je boekenkast.


De meningen zijn verdeeld over The lost apothecary (de verborgen apotheek in het Nederlands) van Sarah Penner, maar wij vonden hem erg goed. Het boek heeft twee verhaallijnen, de eerste verhaallijn speelt zich af in 1791, waarin apotheker Nella vergif verkoopt om vrouwen te helpen van de slechte mannen in hun leven af te komen. In de tweede verhaallijn, die zich in het heden afspeelt, vindt Caroline een leeg apothekersflesje en gaat ze op zoek naar de onopgeloste apotheekmoorden. Het verhaal is erg spannend en de verhaallijnen spelen erg goed op elkaar in.


Reizen in Boeken Londen

Young Adult en Jeugdliteratuur die zich afspeelt in Londen

Een jeugdboek dat vaker gelezen wordt door volwassenen, is The curious incident of the dog in the night-time, geschreven door Mark Haddon (In het Nederlands: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht). Dit is een prachtig verhaal over een autistische jongen die onderzoekt wie de hond van de buren heeft vermoord. Het is een lief, aandoenlijk verhaal. Het onbegrip en de angst van de hoofdpersoon, die soms niet begrijpt wat er om hem heen gebeurt, zijn realistisch en voelbaar beschreven.

Er is een hoop toffe jeugdliteratuur te vinden die zich afspeelt in Londen, en het zijn allerlei titels die jullie vast herkennen. De meest klassieke is Peter Pan van J.M. Barrie. Hoewel het grote deel zich natuurlijk afspeelt in Neverland, wonen Wendy, John en Michael wel in Londen en speelt het tweede deel Peter Pan in Kensington Gardens zich helemaal af in de hoofdstad.


Om in de sfeer van Disney verfilmingen te blijven, zetten we Mary Poppins ook op deze lijst. Net als Peter Pan, was ook Mary Poppins een boek voordat het verfilmd werd, geschreven door P.L. Travers. De oostenwind brengt Mary Poppins naar de Banks kinderen en zo begint het verhaal van de kinderen en de nanny die anders is dan alle andere nanny’s die de kinderen eerder gehad hebben. Het is een magisch, leuk verhaal dat niet mag ontbreken op dit lijstje!


Een andere bekende jeugdtitel die zich in Londen afspeelt is natuurlijk A bear called Paddington van Michael Bond. Wie kent het lieflijke beertje niet? In het verhaal vinden Mr. en Mrs. Brown Paddington in een treinstation met een briefje of er iemand voor hem wil zorgen. En dat is precies wat ze doen. Het verhaal is lief en Paddington is erg grappig. Het is een leuk jeugdverhaal dat, niet heel vreemd, doet denken aan Winnie-the-Pooh. Wil je meer lezen over Engeland? Bezoek dan zeker ook onze Engeland-pagina voor al onze nuttige tips over Engeland, boekige plekjes in de mooiste steden en Engelse literatuur.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page