top of page
  • Foto van schrijverMariska

Boekige Plekjes in Reykjavik

Boekige plekjes in Reykjavik

IJsland, het land van vuur en ijs. Het is een prachtige vakantiebestemming, eentje die we aan iedereen aan kunnen raden. Tijdens een rondreis in IJsland kom je het ene natuurfenomeen na het andere tegen: indrukwekkende watervallen, geisers die ineens water de lucht in schieten, vulkanen, heetwaterbronnen waar je in kunt dobberen, besneeuwde bergen... Het is een pracht om te zien. De hoofdstad, Reykjavik, is misschien niet het spannendste deel van het land, maar het is een goed beginpunt van je reis, zeker als je wat meer in de (literaire) geschiedenis van het land wil duiken. In dit artikel delen we dan ook de boekige plekjes in Reykjavik.


De beste boekwinkels in Reykjavik


Boekwinkels Reykjavik

Er is een grote kantoorboekhandelketen in IJsland die je overal ziet, genaamd Penninn Eymundsson. Er zijn er 16 van in heel IJsland, waaronder op het vliegveld Keflavik. In Reykjavik vind je er zes. Het is een combinatie van boekwinkel en gift shop, en hoewel het grootste aanbod aan boeken in het IJslands is, hebben ze vaak wel een kast en een tafel met Engelstalige boeken. Perfect voor ons, want op de tafels liggen vaak populaire en/of bekende IJslandse boeken in Engelse vertaling. Onder andere een aantal boeken dat we benoemen in ons artikel over IJslandse boeken.


Er zijn meerdere toffe boekhandels te vinden in Reykjavik, maar de meeste focussen toch echt op IJslandse boeken. Daarnaast zijn er nog een aantal goede tweedehands boekwinkels, zoals Bòkin Books en The old bookstore in Reykjavik.


De boekenbar in Reykjavik

Reykjavik voor boekenliefhebbers

Reykjavik heeft iets heel bijzonders, en dat is Hús máls og menningar. Het lijkt in eerste instantie een enorme boekwinkel met een café, maar het omgekeerde is waar. Het is een bar waar je verschillende soorten (viking) bier kunt drinken (maar ook warme chocolademelk) en kunt genieten van live muziek. Het is eerder een uitgaansgelegenheid dan een boekwinkel, al hebben we even gecheckt en er staan wel prijzen in de boeken. Het is overdag de perfecte plek om even tot rust te komen en het ziet er ook uit als een geweldige werkplek voor expats. 's Avonds, wanneer er live muziek is, is het een geweldige plek voor een avondje uit.


Literaire Musea

Saga museum, reykjavik

Naast boekwinkels en boekige plekjes zijn we ook fan van literaire musea en een perfect voorbeeld in Reykjavik is het Saga Museum. IJsland heeft een belangrijke literaire traditie die teruggaat naar de middeleeuwen en de IJslandse saga's zijn hier een groot onderdeel van. Deze stichtingsverhalen komen uit de 13e eeuw en vertellen de verhalen van hoe de Vikingen zich vestigden in IJsland. In het saga museum komen de saga's tot leven, met wassen beelden die niet onderdoen voor die in Madame Tussaud's. Het is een leuk, informatief museum met een audiotour.


Een bekend IJslands auteur is Halldor Laxness. Hij schreef onder andere Onafhankelijke mensen en won de Nobelprijs voor Literatuur in 1955. Zo'n 20 minuten vanaf Reykjavik vind je Gljufrasteinn, zijn huis dat omgetoverd is tot museum. In dit museum kun je meer leren over zijn werk en zijn leven.


In dit artikel hebben we alle boekige plekjes in Reykjavik uitgelicht. Welke plekken wil je als boekenliefhebber echt bezoeken in de hoofdstad van IJsland? Meer weten over IJslands en IJslandse literatuur? Kijk dan ook eens op onze IJsland - pagina.


Reykjavik voor boekenliefhebbers

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page