top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: de Franse Rivièra

Bijgewerkt op: 19 apr.

Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten. Dit betekent dat wij een kleine bijdrage kunnen ontvangen voor boeken die je koopt via de links die we delen in dit artikel, zonder dat dit van invloed is op jou als lezer.

De Franse rivièra is een waar paradijs. Hemelsblauwe stranden, een heerlijk zonnetje en goede Franse wijn. Heerlijk! En het is helemaal niet zo ver weg, je bent er zo! Zeker als je met een van deze boeken naar de beste steden reist, dan hoef je je stoel niet eens uit. Voor voorpret of voor avonturen aan zee, dit zijn onze aanraders.

Twee witte katten snuffelen aan een stapel boeken over de Franse Kust

Non-Fictie boeken over de Franse Riviera

Reisgidsen zijn altijd handig om mee te nemen op reis of om je vakantie te plannen, maar vaak is het niet echt lekker leesvoer. Voor deze regio vond ik echt een alternatieve reisgids: Travels through the French Riviera van Virginia Johnson is een combinatie van reisgids en schetsboek. Het boek focust op de steden Menton, Nice, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Saint-Paul-de-Vence, Vence, Antibes en Saint-Tropez en het benoemt highlights, de beste stranden, restaurants en winkels, maar gespecificeerd op waar bekende kunstenaars leefden en woonden. Daarnaast bevat het boek prachtige waterverf illustraties en is het een enorme aanrader voor creatievelingen, omdat het ook focust op winkels waar je de beste schildersspullen kan kopen en welke kleuren je het best kan gebruiken om de Franse Rivièra in kaart te brengen. Perfect voor schilders-in-spe, maar ook voor iedereen die van mooie boeken houdt.


Een aanrader die niet kan ontbreken in deze lijst, is een jaar in de Provence van Peter Mayle. 40 jaar geleden vertrok Mayle van Engeland naar de Provence en in dit boek beschrijft hij zijn eerste jaar als een expat. Het is een bekend boek geworden en een must voor iedere Provence-liefhebber. Het is non-fictie maar leest als een verhaal, met de nodige humor en anekdotes. Wellicht is het boek nuttiger voor iemand die zelf in de regio een huis wil kopen, maar het is voor iedereen een boek dat je direct ernaartoe transporteert.Literatuur die zich afspeelt in de Franse riviera

Er is veel geschreven over de Franse riviera. Ook voor auteurs is het een waar paradijs, of lijkt dat alleen maar zo? Hemingway schreef The garden of Eden waarin de personages David en Catherine hun huwelijksreis vieren aan de Franse kust. Maar als de tijd vordert en de wittebroodsweken eindigen, laat Catherine zien wie ze werkelijk is, ze wordt dominant en jaloers en doet gestoorde dingen. Trouble in Paradise! Er zitten enorm veel lagen in dit boek en is een van de betere werken van Hemingway.


Als je een bezoekje brengt aan Cannes, en dan met name het filmfestival, is The winner stands alone (de winnaar staat alleen in de Nederlandse vertaling) van Paulo Coelho een must. Zijn meest bekende werk de alchemist wordt door lezers van over de hele wereld gelezen en bekroond, maar ook zijn andere boeken zijn de moeite waard. De winnaar staat alleen beschrijft één dag op het filmfestival en volgt meerdere personages. Allemaal, met uitzondering van Igor, zijn ze uit op de roem en rijkdom waar het festival bekend om staat. Het boek gaat over roem en illusie, maar ook over hoe je wegkomt met moord…

Een klassieker is Bonjour Tristesse van Françoise Sagan. Ze schreef dit boek toen ze zelf nog maar achttien jaar oud was. Het verhaal beschrijft de zomer van de zeventienjarige Cécile, die haar zomerdagen luierend op het strand doorbrengt. Wanneer haar vader een oude vriendin van haar moeder ten huwelijk vraagt, weet Cécile dat haar luxe leventje tot een einde gaat komen en besluit ze een einde te maken aan de plannen van haar vader. Ze weet dat ze fout zit, maar gaat toch door met haar snode plannen. Dit boek is erg goed omdat de personages sterk zijn uitgewerkt. Je kan heel duidelijk de twijfels en moeilijkheden van Cécile zien en de manier waarop ze haar daden rechtvaardigt, zijn prachtig en levensecht verwoord. Het is een coming of age verhaal over een meisje dan helemaal niet wil opgroeien. En wie kan haar dat kwalijk nemen, als haar zomer echt een paradijselijk leven is?


Boeken om te lezen franse kust

Romans die zich afspelen in de Franse Riviera

Naast literatuur zijn er ook nog een heleboel boeken die wat makkelijker zijn, perfect voor hete zomerdagen aan het strand. Een perfect boek hiervoor is Escape to the French farmhouse van Jo Thomas. Een heerlijk romantisch boek over een vrouw die naar de Provence verhuist met haar man, maar alleen achterblijft wanneer hij weer besluit terug te gaan naar Engeland. Ze moet zich alleen weten te redden in een land dat ze niet kent en waar ze de taal niet spreekt. Het is een heerlijk verhaal over voor jezelf opkomen en jezelf leren kennen, in de prachtige omgeving van de Franse kust.


De omgeving is erg inspirerend geweest voor kunstenaars, en als je daarin bent geÏnteresseerd, is Drawing lessons van Patricia Sands een aanrader. Hoofdpersoon Arianna vertrekt naar Arles voor een artist’s retreat. Het is de stad waar Van Gogh een tijdje gewoond heeft en dat lijkt ook de inspiratie voor dit boek te zijn geweest. Het boek gaat over kunst en de Provence en is aan de ene kant een verhaal over wat belangrijk is in het leven en aan de andere kant biedt het talloze informatie over Arles en de omgeving. Het begin van het boek is wat deprimerend, maar algauw wordt het leuker en luchtiger.


Heb je meer zin in historische fictie, dan is De Lantaarn van Deborah Lawrenson misschien iets voor je, met een vleugje mysterie en misschien zelfs wel spoken. Het verhaal heeft twee verhaallijnen. Aan de ene kant is er het verhaal van Dom en Eve. Eve valt voor een man die 15 jaar ouder is dan zij, en er alles aan doet om zijn verleden te verbergen. Hij besluit een oude boerderij te kopen aan de Franse rivièra en Eve gaat met hem mee. Hun leven is idyllisch tot Eve toch wel nieuwsgierig wordt naar wat Dom te verbergen heeft. De tweede verhaallijn speelt zich op dezelfde boerderij af, maar jaren eerder. Een oude vrouw kijkt terug op haar leven wanneer de geesten van haar verleden haar lastig vallen. Ze blijft nadenken over haar blinde zusje, die voor een parfumfabriek ging werken en wereldberoemd werd. Beide verhaallijnen zijn gedetailleerd en erg goed uitgewerkt en komen steeds meer samen. Een erg goed boek dat moeilijk weg te leggen is.


Ook Akin van Emma Donoghue is historische fictie. Dit verhaal speelt zich af in Nice. Noah, een weduwnaar van 79 heeft een reis naar Nice geboekt om de plaats te zien waar hij geboren is. Maar dan gaat de telefoon: een sociaal werker laat hem weten dat hij het enige overgebleven familielid is van zijn 11jarige achterneefje, die hij nog nooit gezien heeft. Na veel gedoe besluit Noah voor de jongen te gaan zorgen en hij neemt hem mee op zijn reis naar Nice, waar ze samen de geschiedenis van Noah’s moeder proberen uit te pluizen. Het is een boek met erg veel lagen, historische fictie gesitueerd in de prachtige omgeving van Nice.


De franse riviera boeken om te lezen

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page