top of page
  • Foto van schrijverMariska

De stad van Shakespeare

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Stratford-upon-Avon: De stad van William Shakespeare

William Shakespeare is de bekendste dichter uit Engeland. Iedereen kent de verhalen van Romeo & Juliet, Hamlet en King Lear wel (alsmede véle anderen). Literaire Reizen bezocht de plaats waar hij opgegroeid is: Stratford-Upon-Avon.


Het geboortehuis van William Shakespeare in Stratford-upon-Avon

Het geboortehuis van William Shakespeare in Stratford-upon-Avon

In april 1564 werd William Shakespeare geboren in Henley Street in het kleine stadje Stratford-upon-Avon. Hij groeide hier op samen met zijn 7 broers en zussen. Op achttienjarige leeftijd trouwde hij met Anne Hathaway en zij trok bij hem in in dit huis. Het is de plek waar hun drie kinderen zijn geboren. Het huis heeft verschillende eigenaren gehad na de dood van William Shakespeare, maar in 1846 werd er door niemand minder dan Charles Dickens een campagne gestart om dit belangrijke stuk literaire erfgoed te behouden, en werd het huis onderdeel van de Shakespeare Birthplace Trust.

Het geboortehuis van Shakespeare in Henley Street is tegenwoordig een museum waarin je verschillende exposities kunt bekijken, alsmede memorabilia van het leven van de bekende dichter. Het wordt aangeraden om tickets van te voren te kopen via de website. Tickets zijn 25 pond per persoon.

Shakespeare's New Place in Stratford-Upon-Avon

Guild Chapel, Stratford-upon-Avon: De stad van William Shakespeare

Overal in de stad kun je sporen van Shakespeare terugvinden, maar niet alle gebouwen die belangrijk waren in zijn leven, bestaan nog. Nadat hij rijk en beroemd werd, keerde Shakespeare in 1611 terug naar zijn ouderlijk dorp en kocht hij een nieuw huis dat hij New Place doopte. Het huis stond op Chapel street tegenover de Guild Chapel.


In de achttiende eeuw werden de toneelstukken zo populair dat veel toeristen het kleine stadje bezochten. In de tuin van New Place stond een moerbeienboom die Shakespeare cadeau had gekregen van King James I. De toeristen die in de achttiende eeuw de stad van Shakespeare bezochtten, wilden graag een souvenir meenemen, en ze sprongen over het hek om een takje van de boom af te breken en mee te nemen. De nieuwe eigenaars van het huis waren hier niet zo blij mee en deden hun best de toeristen te stoppen. De boom werd omgehakt, er werd geld gevraagd om het huis te kunnen bezichtigen, maar niets hielp, dus liet de eigenaar, Reverend Francis Gastrell, in 1759 het huis verwoesten. Tegenwoordig is er een prachtige tuin die op verschillende manieren, met diverse kunstwerken, refereert aan het leven en de werken van William Shakespeare.


Sporen van Shakespeare in Stratford-upon-Avon

Stratford is populair onder toeristen en er is dan ook genoeg te zien. Overal waar je kijkt zie je wel sporen van Shakespeare. Of het nu een (levend) standbeeld is, kunstwerken, souvenirwinkels, gebouwen die refereren aan de dichter of monumenten die ter ere van hem zijn gebouwd, de stad is erg trots op haar dichter en laat dat graag zien. Het is dus ook een erg toffe plek die iedere Shakespeare liefhebber een keertje moet bezoeken!

Stratford-upon-Avon: De stad van William Shakespeare

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page