top of page

Hekserij en Folklore in Kilkenny

Als je aan Ierland denkt, denk je waarschijnlijk eerder aan prachtige natuur en het gezellige Dublin, dan aan heksenvervolgingen. Maar Ierland is ook een land vol mythen en folklore. Vandaag zoomen we in op een middeleeuws stadje in het zuidoosten van Ierland genaamd Kilkenny. Het stadje heeft een rijke geschiedenis vol mysterie, met in het bijzonder de heksenvervolgingen van de 14e eeuw en de heksenkoningin Alice Kyteler.


Alice Kyteler, heks van Kilkenny

Alice Kyteler: De heksenkoningin van Kilkenny

Dwalend door de geplaveide straten van Kilkenny, kun je jezelf verliezen in de verhalen die hier zijn geboren en geïnspireerd. Mythische legendes over oude kastelen, spookachtige geheime of indringende poëzie, ieder hoekje van deze stad ademt de sfeer van verhalen.


Een van de meest intrigerende verhalen uit Kilkenny, is dat van Alice Kyteler. Ze was een prachtige vrouw met vermeende duistere krachten. In de 14e eeuw veroverde Alice het hart van Kilkenny. Maar niet alleen dat van de stad, ook de mannen waren dol op haar. Ze trouwde maar liefst vier keer, maar iedere echtgenoot vond op mysterieuze wijze zijn einde. Telkens als ze trouwde, groeide Alice's fortuin. Wat er precies met haar echtgenoten is gebeurd, weten we nog steeds niet...


Met ieder huwelijk en iedere verdwenen of overleden echtgenoot, groeide de afgunst in de stad en de geruchten over Alice Kyteler. Er werd gezegd dat er duistere rituelen werden uitgevoerd in haar huis, in het holst van de nacht. Alice Kyteler zou een verbond hebben gesloten met de duivel, en duistere magie ter haar beschikking hebben. Toen haar vierde echtgenoot ook op mysterieuze wijze overleed, werden de mensen in de stad bang.

Heksen en Alice Kyteler in Kilkenny, Ierland

Bisschop Richard de Ledrede beschuldigde Alice van ketterij en hekserij, van het uitvoeren van zwarte magie en het vergiftigen van haar echtgenoten. Dit was een van de eerste heksenvervolgingen in Ierland. Het proces zelf is ook een mysterie. Getuigenissen werden verzameld van de beweerde slachtoffers van Alice en ze werd vastgezet in de kelder van Kilkenny Castle. Ze wist echter te ontsnappen naar het vasteland van Europa en vanaf dat moment is ze verdwenen. Enkele van haar handlangers kwamen er niet veilig vanaf en werden veroordeeld tot de brandstapel of opsluiting in de kerkers van het kasteel van Kilkenny. Het verhaal van Alice Kyteler is al jaren een inspiratiebron voor schrijvers en dichters en vandaag de dag blijft haar geest voortleven. Haar huis is een herinnering en toeristische plek waar de verhalen nog steeds verteld worden, en nog steeds een gevoel van mysterie oproepen.Kytelers inn, hekserij in Kilkenny, Ierland

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page