top of page
  • Foto van schrijverMariska

Reizen in Boeken: Ierland

Ierland heeft een groot aantal goede schrijvers voortgebracht. Namen die iedereen wel kent, al weet vast niet iedereen dat deze auteurs uit Ierland en niet uit Engeland komen. Het land is nog niet veelvuldig gebruikt als setting voor romans en jeugdboeken, maar toch zijn er echt wel een aantal toffe boeken te vinden die zich hier afspelen. In dit artikel lees je onze aanbevelingen.

Welke boeken wil je lezen als je naar Ierland reist?

Klassieke Ierse Literatuur Veel klassieke werken zijn geschreven door Ierse auteurs. Bram Stoker schreef Dracula, een verhaal dat iedereen wel kent. Het is zeker ook de moeite waard om het boek te lezen, omdat het verhaal is opgebouwd uit brieven en dagboeken die telkens een andere verteller hebben. Het verhaal is een enorm spannende puzzel die je op het puntje van je stoel houdt.

Jonathan Swift is een andere auteur uit Ierland. Gulliver’s travels is zijn bekende werk, je kent de lilliputters die in dit boek voorkomen vast wel. Maar er zitten ook stukken in het boek die minder bekend zijn. Het verhaal is grappig en zeker de moeite waard. Een ander werk van Jonathan Swift is A modest proposal, een satirisch pamflet dat een stuk duisterder is dan Gulliver’s reizen. Swift bekijkt het armoedeprobleem in Ierland en komt met de oplossing om kinderen te gaan eten. Uiteraard is dit boek niet serieus bedoeld, maar wat goed is, is dat het ontzettend sterk is onderbouwd. Het boek is dan ook lange tijd verboden geweest, wat des te meer reden is om hem te gaan lezen.

Oscar Wilde (zijn echte naam is Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde, dan klinkt het gelijk een stuk Ierser) schreef vooral gedichten, maar zijn roman Het portret van Dorian Gray is zijn bekendste boek. Een verhaal over schoonheid en illusies, geschreven in prachtige taal. Het is een erg sterk boek maar soms wel wat langzaam en erg beschrijvend, de verfilming met onder andere Ben Barnes en Colin Firth, is ook erg leuk en een aanrader!

Andere Ierse auteurs die zeker niet mogen ontbreken op deze lijst zijn James Joyce, Samuel Beckett en William Butler Yeats. Ierse Romans Naast bekende klassiekers zijn er ook veel bekende romanauteurs uit Ierland, zoals onder andere Colm Toibin. Zijn Nora Webster speelt zich ook af in Ierland en vertelt het verhaal van een vrouw die plotseling weduwe is geworden en zich staand moet zien te houden. Het is een prachtig, klein verhaal over verdriet, verlies, een krachtige vrouw en welke mooie kleine dingen de wereld nog biedt, ook al lijkt alles ingestort.

Een andere auteur die we echt moeten noemen is Emma Donoghue. Een Ierse schrijfster die met Room bekend geworden is. Het boek is door miljoenen gelezen en heeft veel prijzen gewonnen. Het verhaal is geschreven vanuit de vijfjarige Jack die met zijn moeder opgroeit in Room. De kamer waar ze in leven is 3 bij 3 meter en hoewel het voor Jack thuis is, is het voor zijn moeder de ruimte waar ze al 7 jaar lang opgesloten zit. Het is een prachtig, triest verhaal dat je niet meer kan wegleggen wanneer je erin begonnen bent.

Ben je op zoek naar een luchtig, feelgoodverhaal? We hebben geluk! In de toffe Romantic Escapades serie van Julie Caplin zit ook een boek dat zich afspeelt in Ierland met als titel: The Cosy Cottage in Ireland. Het is een heerlijk, romantisch boek dat vlot wegleest maar tegelijkertijd wel goed gebruik maakt van de setting. Zowel Trinity College, the Book of Kells en Temple bar in Dublin komen aan bod, maar ook Dingle en de dolfijn Fungie en het prachtige landschap dat Ierland te bieden heeft, spelen een rol in dit verhaal.


Young Adult en jeugdboeken Als je van romantische en grappige Young Adult boeken houdt, dan raden wij Liefde & Geluk aan van Jenna Evans Welch. Het is het vervolg op Liefde en Gelato, maar prima op zichzelf te lezen en echt een aanrader als je naar Ierland gaat. Addie is in Ierland voor de bruiloft van haar tante, maar de reis pakt heel anders uit dan ze van te voren heeft bedacht, wanneer ze onverwachts een roadtrip maakt met haar broer Ian en zijn vriend Rowan. Tijdens de rit leest ze een reisgids die ze in het hostel opgepikt heeft: Ireland for the heartbroken, waardoor je als lezer ook veel meekrijgt over het land. Wisten jullie dat C.S. Lewis zijn inspiratie voor De kronieken van Narnia voor een groot deel uit Noord-Ierland haalde? De prachtige natuur die je in het land kunt vinden, zie je ook terug in zijn boeken.


135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page